Witam ponownie,
Walczę dalej z tym moim TV 65OLED873/12 i jestem krok, dwa do przodu tzn.:
- podmieniłem płytę SSB (moja 715G8465-MOG-B00-005T na używaną (zbita matryca) 715G8465-MOD-B00-005T - różnią się literą G -> D, a fizycznie jest tylko dodatkowe gniazdo CN1162 w okolicy wyjść na głośniki, płytkę IR i WiFi.
- zasilacz PSU ruszył i podaje wszystkie napięcia (prawie ?) tzn. +12V i +24V
- taśma łącząca zasilacz (CN9101) z płytą procesora SBB ma napięcia: PL_ON/OFF +3,2V; jest 2 x +12V, a w punkcie, gdzie jest opisane +24 VA jest +12V ?? - czy to jest O'K ?; na T-CON ON/OFF jest 0V i moim zdaniem brak tego napięcia nie steruje tranzystorem Q9109 w zasilaczu, który powinien puścić napięcie +12V na płytę T-CON
- płyta T-CON jest zasilana z zasilacza PSU dwoma wtyczkami - na jednej po zadziałaniu zasilacza jest stale obecne +24V, a na drugiej powinno być +12V, ale opisany punkt wyżej tranzystor nie puszcza tego +12V
- na płycie procesora SSB palą się 4 zielone diody i zmieniają swoje stany (świeci/nie świeci), jeżeli naciska się różne przyciski na pilocie.
- czerwona dioda na płytce IR miga ze stałą częstotliwością ok. 0,5sek. bez żadnych przerw, jedynie podczas sterowania z pilotem to stałe miganie jest zakłócane (wydaje się, że procesor na coś czeka i nie może w pełni ruszyć)
- taśmy na płycie T-CON zostały zweryfikowane/powypinane, na płycie T-CON bezpieczniki SMD są O'K
Teoretycznie brak sygnału T-CON ON/OFF przychodzący z SSB nie załączy +12V z zasilacza na T-CON i matryca nie ruszy.
Płyta SSB teoretycznie jest dobra (ale bez nowej nigdy nie ma pewności), więc jaki może być powód braku tego sygnału do odpalenia zasilania +12V ?
TV się popsuł, gdy nie był używany, gdy był wyłączony wieczorem tzn. rano dioda czuwania już migała jak zwariowana.
Wszelkie sugestie/wskazówki mile widziane, wydaje się, że brakuje ciut, żeby TV ruszył