logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie akumulatora i nadpalony przewód - niedokręcone klemy w Mercedesie C klasa

questp 01 Gru 2023 09:01 624 7
REKLAMA
  • #1 20841111
    questp
    Poziom 2  
    Cześć, jestem laikiem w tych tematach dlatego zwracam się o pomoc tutaj. Ostatnio przekładałem akumulator ze swojej C klasy do innej C klasy, żeby uruchomić auto, ale nie dokręciłem odpowiednio mocno klem i po kilku próbach odpalenia auta usłyszałem strzał. Zbagatelizowałem to i przełożyłem akumulator z powrotem do swojego auta. Od tego momentu zdażało się, że auto odpalało i po sekundzie gasło, zdarzyło się to kilka razy, aż do momentu gdy nawigacja zaczęła się włączać i wyłączać w trakcie jazdy wtedy zajrzałem do akumulatora i zobaczyłem lekki ogień i nadpalony przewód przy dodatnim biegunie( chyba przewód od masy jeśli jest on przy dodatnim biegunie), zauważyłem, że jest on niedokręcony. Przykręciłem przewód, ale od tego momentu nie odpalałem auta, bo nie wiem co tak naprawdę było przyczyną nadpalonego przewodu. Powiedzcie mi proszę, czy akumulator mógł zostać uszkodzony przez nie dokręcenie klem i słyszalny strzał z jego okolic? Czy może przyczyna mógł być ten nie dokręcony przewód? Mam nadzieję, że opisałem problem w miarę zrozumiale. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20841129
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 934
    Oczywiście, słaby styk przy rozruchu to wydzielanie bardzo dużej ilości ciepła albo nawet znaczne iskrzenie.
  • REKLAMA
  • #3 20841132
    questp
    Poziom 2  

Czyli powodem nadpalenia tej izolacji mógł być lub był niedokręcony przewód?
  • Pomocny post
    #4 20841189
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Wrzuć zdjecie co tam znalazłeś.
  • REKLAMA
  • #5 20841284
    questp
    Poziom 2  
    Cos takiego
    Załączniki:
    • Uszkodzenie akumulatora i nadpalony przewód - niedokręcone klemy w Mercedesie C klasa received_318746821014718.jpeg (223.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20841569
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Oczysc papierem , flexem. Nowa nakretka plus podkładka sprężysta.
    Ten przewód jest od lpg??
  • #7 20845878
    questp
    Poziom 2  
    Nie, to diesel jest

Dodano po 2 [minuty]:

>>20841569
    Podkładkę sprężysta włożyć bezpośrednio pod nakrętkę? Czy pomiędzy te dwa przewody?
  • Pomocny post
    #8 20845889
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1559
    Podkładka sprężysta pod nakrętkę .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z akumulatorem w Mercedesie C klasie, który wystąpił po niedokładnym dokręceniu klem. Po kilku próbach uruchomienia silnika usłyszał strzał, a następnie zauważył nadpalony przewód przy dodatnim biegunie akumulatora. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że słaby styk może prowadzić do wydzielania dużej ilości ciepła i iskrzenia, co mogło spowodować uszkodzenie przewodu. Zasugerowano oczyszczenie miejsca uszkodzenia oraz użycie nowej nakrętki i podkładki sprężystej. Użytkownik potwierdził, że jego pojazd to diesel i pytał o prawidłowe umiejscowienie podkładki sprężystej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA