logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana pojedynczego włącznika na podwójny - kwestia lamp w przedpokoju i holu

Filios16 02 Gru 2023 12:07 444 4
  • #1 20842701
    Filios16
    Poziom 2  
    Dzień dobry!

Po stanie deweloperskim i wykończeniu zostałem z małymi przeróbkami elektrycznymi. O ile prostsze rzeczy jak podpięcie lamp i zmiany gniazdek przeszły bez problemu, pierwszy raz w życiu mam do czynienia z włącznikami schodowymi podwójnymi i tutaj już wylosowało się zbyt trudne dla mnie, jako osoby z małym doświadczenie elektrycznym - stąd pytanie :)

Obecnie mam dwie lampy w przedpokoju oraz jedną w holu. Przedpokój jest sterowany z kilku miejsc włącznikami pojedynczymi, założeniem włącznika podwójnego w holu było:

1) Włączania / wyłączanie przedpokoju
    2) Włączanie / wyłączanie lampy w holu

Po wykończeniu w holu został włącznik pojedynczy, który był podpięty w następujący sposób:

Podwójny włącznik światła Simon 10 zamontowany w ścianie z widocznymi przewodami elektrycznymi. Wyłącznik elektryczny z widocznymi podłączonymi przewodami wystający ze ściany.

Neonówka zapala się przy niebieskim, żółto-zielonym oraz brązowym z szybkozłączką (w obu pozycjach przełącznika pojedynczego z przedpokoju - jego pozycja nie miała wpływu na efekty sprawdzania neonówką).

Na początku przepiąłem go do do nowego włącznika podwójnego z Lexmana:

Schemat podłączenia elektrycznego włącznika podwójnego.

Zadziałało bez problemu.

Natomiast próbując dodać na drugi przycisk lampę z holu, poległem. Różne kombinacje, natomiast żadna nie dawała dobrego efektu. Przeszedłem przez zamiennie włączanie holu / przedpokoju (jedno się zapala, drugie gaśnie), włączanie/wyłączanie możliwości sterowania przedpokojem przez włączniki pojedyncze oraz możliwość włączenia jedynie holu. Coś ewidentnie mi umyka, ale nie jestem w stanie zidentyfikować co.

Rozkręciłem też jeden z włączników pojedynczych w przedpokoju, wygląda to następująco:

Widok zbliżeniowy na instalację elektryczną z wystającymi przewodami i otwartym wyłącznikiem. Podwójny włącznik elektryczny z odkrytymi przewodami w puszce ściennej.

Czy takie podpięcie jakie bym chciał uzyskać jest możliwe w tej sytuacji? Jeśli tak, to czego brakuje w tym podłączeniu?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • #2 20842984
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Filios16 napisał:
    Przedpokój jest sterowany z kilku miejsc włącznikami pojedynczymi, założeniem włącznika podwójnego w holu było:

Te pojedyncze, to pewnie schodowe (chyba że jest automat schodowy, wówczas zastosowany jest automat schodowy i przyciski, nie włączniki)
    Jeśli chcesz sterować z jednego punktu, dwóch różnych odbiorników/źródeł światła, potrzeba odpowiedniej instalacji, a nic na ten temat nie wiemy.
  • #3 20842986
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    A jak masz to pierwsze zdjęcie i ten schodowy pojedynczy działa to co daje zetknięcie tych dwóch wolnych przewodów? Co tam było oryginalnie i zostało przerabiane?
  • #4 20843072
    Filios16
    Poziom 2  
    kokapetyl napisał:
    Filios16 napisał:
    Przedpokój jest sterowany z kilku miejsc włącznikami pojedynczymi, założeniem włącznika podwójnego w holu było:

Te pojedyncze, to pewnie schodowe (chyba że jest automat schodowy, wówczas zastosowany jest automat schodowy i przyciski, nie włączniki)
    Jeśli chcesz sterować z jednego punktu, dwóch różnych odbiorników/źródeł światła, potrzeba odpowiedniej instalacji, a nic na ten temat nie wiemy.

Tak, pojedyncze są schodowe. Deweloper zrobił to tak (żółte zostały bez zmian, niebieski docelowo to podwójny schodowy zapalający żółte / niebieskie)

Plan mieszkania z oznaczeniami instalacji elektrycznej, w tym oświetlenia i włączników.

Brivido napisał:
    A jak masz to pierwsze zdjęcie i ten schodowy pojedynczy działa to co daje zetknięcie tych dwóch wolnych przewodów? Co tam było oryginalnie i zostało przerabiane?

Jutro powinienem być - sprawdzę i dam znać. Co do tego co było oryginalne, a zostało przerobione - wyżej wklejam pierwotny stan od dewelopera. Zmiana dotyczy jedynie holu, natomiast niestety nie wiem jak zostały poprowadzone przewody.
  • #5 20843082
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Filios16 napisał:
    Deweloper zrobił to tak (żółte zostały bez zmian, niebieski docelowo to podwójny schodowy zapalający żółte / niebieskie)

Czarna magia.
    Twoje wypowiedzi, wskazują na brak podstawowej wiedzy i proponuję wezwać fachowca.
REKLAMA