logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz UPS: wyłączanie, dźwięki alarmowe, mrugająca dioda - poszukiwanie przyczyny uszkodzenia

dragolice16 06 Gru 2023 07:43 573 2
REKLAMA
  • #1 20848593
    dragolice16
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Cześć,

mam problem z zasilaczem UPS. Oznaczenia z tyłu obudowy:
    Widok tylnej części obudowy zasilacza UPS APC BX500CI z opisem technicznym.

Zasilacz zaczął się wyłączać i włączać w losowych momentch. Pomyślałem, że winny jest słaby styk zabezpieczenia (był brudny, przycisk z tyłu obudowy, przeciążeniowe?)
    więc wyrzuciłem je i zlutowałem przewody. Podłączyłem zasilacz do testów i działał dobrze przez ok 3h. Niestety podczas testów przez inną osobę zasilacz ulgł uszkodzeniu (nie wiem co się działo).

Na zasilaniu z baterii słychać jeden krótki dźwięk i jeden długi. Sekwencja się powtarza:
    https://www.youtube.com/watch?v=2EJz9YbEr70

Po wpięciu napięcia z sieci dioda zaczyna mrugać ze stałym okresem, już bez efektów dźwiękowych.
    Po podłączeniu do sieci widać, że akumulator jest ładowany.
    Po odłączeniu od sieci zasilacz zostaje w trybie mrugającej diody LED:
    https://www.youtube.com/watch?v=Ail8fGPrzXA

Gdzie szukać uszkodzenia?
    Zabezpieczenie już zostało wlutowane.

Zasilacz po podpięciu akumulatora pobiera 60mA, a gdy przestane piszczeć 30mA. Sprawdziłem elektrolity, wszystkie mają zachowaną pojemność i dobre ESR. Obciążenie zasilacza to żarówka 100W.
  • REKLAMA
  • #2 20848746
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    Diagnostykę ups'a zaczynamy od sprawdzenia kondycji baterii. Trzeba mieć 100% pewności, że bateria jest sprawna. Zasilacze awaryjne miewają dość rozbudowane algorytmy testowania stanu baterii, więc jak coś z nią jest już nie do końca dobrze to zaczynają się różne alarmy i dźwięki.
    Zatem na początek sprawdź baterię testerem. Sprawna 12 V i 7 Ah powinna mieć Rw około 20 mΩ.
  • #3 20848871
    dragolice16
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Niestety na nowym akumulatorze jest ten sam problem. Czyli jednak coś z elektroniką.
REKLAMA