logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Po odłączeniu zasilania komputer nie włączył się od razu

krpysz 20 Maj 2017 22:54 1218 3
REKLAMA
  • #1 16487193
    krpysz
    Poziom 9  
    Serwus!
    Przejrzałem podobne tematy na forum ale podobnego ani odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem, zatem kieruję się do Was po radę.

Dziś nagle strzeliła ogromna burza. Zaczęło się od pioruna blisko domu więc od razu pospieszyłem z wyłączeniem obu komputerów, następnie wyłączyłem UPS a później wszystko z gniazdka. Kiedy już zawierucha przeszła jak zawsze wszystko powłączałem i... jedna stacja robocza nie chciała się uruchomić. Stanęło mi prawie serce bo mieszkam w miejscu, gdzie ciężko o jakiekolwiek, porządnej jakości części i obsługę zwiazaną z naprawę komputerów tej klasy. Wyłączyłem guziczek zasilania na zasilaczu, z tyłu obudowy - dalej nic. Stan pod zawałowy...
    Ponaciskałem jeszcze power, posprawdzałem kable, jeszcze raz wyłączyłem i włączyłem guzik na zasilaczu i nastepne wciśnięcie POWER włączyło komputer. Póki co działa bez żadnych problemów. Zdarzyło się to pierwszy raz.

Pytanie do Was mam takie, czy uważacie, że to jakaś groźna sprawa, uszkodzenie zasilacza, czegos na płycie głównej, czy może to być pomniejszy problem związany z... nie wiem, może chwilowym ześwirowaniem BIOSu czy coś podobnego? Jestem kapkę zielony, bardzo proszę o rady czy mam już zbierać na nowy hardware? :(

Specyfikacja stacji:
    ASUS Z9PE D8 WS
    2x intel Xeon E5 2697v2 2,5 GHz
    32GB DDR3 Kingstone HyperX 1600 Quad Channel
    NViDIA GTX 970
    Zasilacz Fractal R3 1000W
    Termperatury nie przekraczają norm
  • REKLAMA
  • #2 16487221
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie wiem czy to coś poważnego, ale skoro działa już wszystko ok....
    Jak się powtórzy to można analizować w jakich okolicznościach to wystąpiło, i co jest przyczyną zdarzenia.
  • REKLAMA
  • #3 16487241
    krpysz
    Poziom 9  
    Od kiedy się włączył jeszcze nie odłączałem zasilania, nawet nie wyłączałem komputera więc przekonam się tak naprawdę czy wszystko OK z czasem.
    Nie da się powiedzieć, czy takie zachowanie może być powodowane jakimiś niegroźnymi sytuacjami?
  • #4 16498131
    krpysz
    Poziom 9  
    Serwus.
    Chciałym wrócić do tematu ponieważ problem powtórzył się.
    Dziś była awaria w elektrowni, na jakiś czas wyłączono prąd. Podobnie jak wcześniej UPS dał mi czas aby wszystko zapisać i wyłączyć. Ale w końcu i on padł więć komputer stał chwilę bez zasilania. Po jego włączeniu i upływie kilku minut próbowałem znów odpalić komputer - nic. Mimo, że zasilanie było (świeciła się kontrolka na karcie graficznej) komputer nie włączał się.
    I również podobnie jak wcześniej po 3 krotnym wyłączeniu i włączeniu zasilania bezpośrednio na zasilaczu komputer się włączył.

Ponawiam pytanie, w czym może tkwić problem? W UPS, zasilaczu może? Należy się już zmartwić i zastanawiać nad nowym zasilaczem...?

Proszę o pomoc.
REKLAMA