logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować moduł nRF905 do kopiowania i odtwarzania sygnału z pilota? ESP32

Leczo1234 07 Gru 2023 17:26 1074 6
  • #1 20850930
    Leczo1234
    Poziom 7  
    Ocena: 2

Witam,
    Staram się stworzyć zdalny pilot do bramy i ogólnie mi się udało, najprostszą metodą, podłączyłem serwo do ESP32, które łączy się przez Wi-Fi z serwerem, i po naciśnięciu guzika w aplikacji serwo się obraca, naciskając guzik na pilocie. Chcę, aby to rozwiązanie było trochę mniej prymitywne :).
    Żeby to zrobić, zajrzałem do pilota i znalazłem tam moduł TH72032. W dokumentacji wyczytałem, że pracuje on w paśmie 868/915 MHz. Zakupiłem więc moduł nRF905, ponieważ obsługuje on częstotliwości 433, 868, 915 MHz. Po długich próbach stwierdzam, że potrzebuję pomocy. Totalnie nie ogarniam, jak to wszystko działa, a w internecie jest stosunkowo mało informacji na temat tego modułu, a dokumentacja do jedynej biblioteki, jaką znalazłem, jest uboga.

W skrócie, w zamyśle miałem, żeby po naciśnięciu guzika podpiętego do płytki kopiować sygnał z pilota i następnie go odtwarzać po naciśnięciu guzika w aplikacji.

Stąd pytania:
    - Czy ma to w ogóle prawo działać? Jeśli tak, jak mogę uzyskać zbliżony efekt?
    - Czy jeżeli sygnał z pilota jest w jakimś stopniu szyfrowany, czy wpływa to na kopiowanie i odtwarzanie sygnału?

Jeśli czegoś nie napisałem, proszę pytać. Postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.
  • Pomocny post
    #2 20851011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20851061
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Co dokładnie masz na myśli pisząc "zdalny pilot do bramy".
  • #4 20851089
    Leczo1234
    Poziom 7  
    Urządzenie, które za pomocą aplikacji otworzy bramę
  • #5 20851163
    TvWidget
    Poziom 39  
    Czy to jest ściśle tajny projekt, że tak cedzisz informacje ?
    O jaką aplikację chodzi ? Czy to jest jakaś istniejąca aplikacja czy bliżej nie określona ? W jakim systemie operacyjnym i na jakim urządzeniu będzie uruchamiana ona uruchamiana. Jaki interfejs ma ona wykorzystywać ? Czy chodzi o lokalne otwieranie bramy czy z drugiego końca świata ?
  • #6 20851408
    Leczo1234
    Poziom 7  
    ESP32 - customowy soft napisany przeze mnie
    API - protokół websocket, postawiony na render.com
    APLIKACJA - apka napisana we fluterze z pluginem websocket_chanel (Android, Windows, Linux, IOS)

Zasada działania:
    - ustawienie klucza na esp32
    - esp32 łaczy się z wifi a potem z websocketem
    - user włacza apke na telefonie i łaczy sie w websocketem wcześniej ustawiając klucz do api w ustawieniach
    - user naciska przycisk w aplikacji i esp32 reguje

brame bedzie można otworzyć wszedzie tam gdzie bedzie dostęp do internetu
  • Pomocny post
    #7 20851489
    TvWidget
    Poziom 39  
    Nie bardzo wiem po co w tym rozwiązaniu radiowy pilot. ESP32 można przecież podłączyć bezpośrednio do sterownika bramy. Jeśli z jakiś względów już chcesz koniecznie użyć tego pilota to zwieraj mu przycisk przy pomocy ESP32.
    W pilotach stosuje się tzw. kody kroczące z zasady utrudniające nieautoryzowanie otworzenie bramy. Podsłuchiwanie transmisji może więc nić nie dać.

Włączenie ruchu bramy bez jej optycznej widzialności potencjalnie może być niebezpieczne. Rozumiem, że ten aspekt przemyślałeś. Otwieranie przy pomocy smartfonu często celowo tak się realizuje aby działało tylko lokalnie na ograniczoną odległość. Zamek domofonu i furtka mogą być otwierane automatycznie po zbliżeniu się do nich. W przypadku bramy zwykle w aplikacji trzeba nacisnąć przycisk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się skonfigurować moduł nRF905 do kopiowania i odtwarzania sygnału z pilota TH72032, który działa w paśmie 868/915 MHz, w celu stworzenia zdalnego pilota do bramy. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z technologią kodowania sygnału, w tym Rolling Code, która może uniemożliwić skuteczne kopiowanie sygnału. Użytkownik wyjaśnił, że jego rozwiązanie opiera się na ESP32, które łączy się z aplikacją przez WebSocket, umożliwiając zdalne otwieranie bramy. Zasugerowano, że zamiast używać pilota, można bezpośrednio podłączyć ESP32 do sterownika bramy, co może być bezpieczniejsze i bardziej efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA