logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zaprogramować piloty 433.92 MHz do napędu z modułem rfm210lcf-433d-a?

spilnerek 05 Sty 2026 11:24 189 2
REKLAMA
  • #1 21799340
    spilnerek
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mieszkam na osiedlu domków szeregowych i potrzebuję dokodować 2 piloty.
    Posiadam jeden pilot, dostarczony przez dewelopera, gdzie jego częstotliwość na płytce jest równa 433.92 MHz. Pilot wygląda tak:
    Jak samodzielnie zaprogramować piloty 433.92 MHz do napędu z modułem rfm210lcf-433d-a?

Dodatkowo udało mi się zweryfikować, że sterownik to prawdopodobnie: rfm210lcf-433d-a.

Płyta sterująca napędu bramy z przyciskiem programowania i podłączonymi przewodami

Płytka sterująca napędu bramy z widocznym modułem radiowym i przewodami

Napęd to natomiast:

Zbliżenie na napęd bramy CARRERA 1000K z widoczną tabliczką znamionową

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć, jak mogę zaprogramować kolejne piloty? Firma, która montowała napęd, życzy sobie 100 zł od jednego pilota, gdzie przy cenach pilotów wydaje mi się to abstrakcją.

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
    Pozdrawiam.
    AI: Czy możesz podać dokładny model napędu, do którego chcesz zaprogramować piloty?
    CARRERA 1000K
    AI: Jakie dokładnie piloty chcesz dokodować - czy są to oryginalne piloty od producenta napędu, zamienniki, czy może uniwersalne piloty? Jeśli masz już te piloty, podaj proszę ich model.
    zamiennik/uniwersalny pilot - taki sam jak dostałem od osób montujących automatykę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21799433
    hadzip
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć! Rozumiem Twój ból - 100 zł za „kliknięcie” dwóch guzików to faktycznie rozbój w biały dzień, zwłaszcza że same piloty kosztują grosze.

Masz napęd Carrera 1000K (to popularny, solidny "Chińczyk" często brandowany przez polskie firmy) i piloty, które wyglądają jak najbardziej typowe „uniwersalne piloty samokopiujące”.

Oto instrukcja „krok po kroku”, jak to ogarnąć samemu. Masz dwie drogi:

Sposób 1: Kopiowanie "pilot od pilota" (najbardziej prawdopodobny)
    Skoro kupiłeś piloty "uniwersalne/zamienniki", które wyglądają identycznie jak ten na zdjęciu (tzw. „jajko” z zasuwką), to na 90% są to piloty samokopiujące. One nie gadają z napędem, tylko "uczą się" od starego pilota.

Wyczyść pamięć NOWEGO pilota:

Wciśnij jednocześnie przyciski A i B (lub kłódka zamknięta i otwarta) na nowym pilocie i trzymaj.

Dioda mignie raz, potem zacznie szybko migać (czasem trzeba puścić przycisk B, trzymając ciągle A, i nacisnąć B trzy razy - zależy od wersji chińskiej elektroniki).

Jak po naciśnięciu dowolnego przycisku dioda nie świeci ciągle (lub tylko mignie), to znaczy, że pilot jest czysty.

Sklonuj sygnał:

Złóż stary (działający) i nowy pilot „głowami” do siebie (stykając je obudowami).

Naciśnij i trzymaj przycisk na STARYM pilocie (ten, który otwiera bramę).

Od razu naciśnij i trzymaj przycisk na NOWYM pilocie, gdzie chcesz mieć tę funkcję.

Dioda na nowym powinna zacząć mrugać, a potem zaświecić światłem ciągłym.

Gotowe! Sprawdź przy bramie.

Sposób 2: Programowanie bezpośrednio do napędu (jeśli sposób 1 nie działa)
    Jeśli piloty nie są samokopiujące, albo napęd wymaga "przedstawienia" mu nowego pilota (zmienna częstotliwość/Rolling Code), musisz zajrzeć do środka napędu. Skoro zrobiłeś zdjęcie silnika, to masz dostęp do środka.

Zdejmij obudowę napędu (szarą kopułę).

Poszukaj płytki sterującej (elektroniki). W napędach Carrera 1000K zazwyczaj jest przycisk opisany jako CODE, LEARN albo S1. Często jest mały, czarny lub czerwony, gdzieś w rogu płytki.

Procedura (zazwyczaj wygląda tak):

Naciśnij krótko przycisk CODE/LEARN na płycie napędu.

Dioda na płycie powinna się zapalić lub mignąć (sygnał: "czekam na pilota").

W ciągu kilku sekund (zwykle masz na to ok. 10 sekund) naciśnij dwa razy wybrany przycisk na NOWYM pilocie.

Dioda na płycie zgaśnie lub zamruga potwierdzając.

Koniec. Pilot dopisany.

Ważna uwaga: Napisałeś, że to "osiedle domków szeregowych". Jeśli to jest Twoja prywatna brama na Twoim podjeździe - działaj śmiało. Jeśli to jest wspólna brama wjazdowa na osiedle, to jest ryzyko, że instalator zablokował możliwość dodawania pilotów (zabezpieczenie PIN) albo zastosował zewnętrzny odbiornik (takie małe pudełeczko na kabelkach dopięte do płyty), do którego nie masz dostępu. Ale w 99% przypadków przy takim sprzęcie nikt się w takie blokady nie bawi.
  • #3 21800329
    spilnerek
    Poziom 2  
    >>21799433

Dzięki, sprawdzę te opcje i dam znać, czy zadziałało.
REKLAMA