Witam! Najlepiej takie jakie były orginalnie.Możesz pokusić się o zakup najtańszych głośników.Cenowo to wyjdzie dużo taniej.Kwestia podstawowa to,to z czym będą one grały ,bo dużo to z tych obudów nie wyciągniesz.Pozdrowienia.
Witam. Miałem ten sam problem z tymi kolumnami - wysokie spalone a niskotonowce z wysypanym górnym zawieszeniem. Niejako dla sportu zregenerowałem GDN16/15 poprzez wymianę membrany z zawieszeniem piankowym i wymieniłem wysokie na gdwk 7/50. Efekt przeszedł moje oczekiwania - na plus. Wczesniej wymieniłem gdn na alphardy tej samej średnicy - ale te głośniki to śmieć nie podchodzacy tonsilom do pięt /zero basu i efektywności/. Szczerze radzę regenerację oryginalnych głośników koszt niewielki, a efekt przyzwoity. Pozdrowienia.
Tak wiem, że są takie punkty, ale te głośniki to naprawde już szajs nawet nie nadający się do regeneracji!!!
czy taki szajs to nie wiem, ja własnie skonczyłem regeneracje 2 takich głosników i graja piknie a sama regeneracja jest prosta i można zrobić ją samemu <koszt: 12 złotych za 2 membrany + przesyłka>
Witam
Dlaczego twierdzisz ze nie nadaja sie do regeneracji? mozesz to jakos uzasadnic?
Pozdrawiam
Hmmm na przykład tym, że kosze są pokrzywione (bo głośniczki były kiedyć wyciągnięte z obudowy i zostały przypadkowo przy malutkiej imprezce zadeptane i znajomi robili też nimi malutkie rzuty ale teraz mam nauczkę nie zostawiać takich rzeczy na wierzchu)
Hmmm... no to rzeczywiscie masz racje szkoda bo nowe Tonsilki nie sa takie tanie, a czego innego do takich malych paczek bym tak poprostu nie pakował.
Z kumplem dopiero co regenerowalismy 8szt z (chyba takich samych) kolumienek na membranach i zawieszeniu stx ze wzgledu na koszta, ale graja bardzo przyjemnie, jesli sie nie myle to jest to kolumienka dwudrozna z dwoma gdn16 i gdwk9/40 tak? jesli tak to mozna by pomyslec nad jakimis wmiare tanimi zamiennikami jesli tonsil ci nie pasuje, moze cos z tesli by podeszło... ale to tylko czyste domysly, podaj pojemnosc tych kolumienek i ew czy te co podalem to to samo pomyslimy co z nich moznaby jeszcze zrobic, najgorsze to w zasadzie ze zwrotka wtedy pewnie tez do wymiany a to juz kolejne koszta, wiec zastanow sie na Tonsilami.
Pozdrawiam
Miałem te kolumny w wersji jednodroznej ZG10/15 C - z szerokopasmówką. Bardzo ładnie w tych budach grają GDN 16/30.. nie wiem jeszcze nigdy nie próbowalem tych: GD 16/25 http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=107
Kosztuje 43 złote...
Co do 16/30 kosztuje 59zł bodajże i jest wart tej ceny.
Kolumny mają parę litrów. Więc będzie to musiało być Closed - probowalem w tych klockach ładować BR ale to się zawsze kończyło swistami nawet przy rezonansowej 60Hz
po za tym Medeis w tych kolumnahc nie było jako takiej zwrotnicy bo głośnik GDW był przez tylko kondensator.
No i nie GDWK jak napisałeś tylko GDW... Więc zeby coś z tym zrobic trzeba glosnika, który podejdzie pod 3-5kHz i szybko się automatycznie zetnie, bedzie miał skuteczność 87-88 dB i po prostu zagra. Alphard (jakiś 16 cm) od razu odpada - bo sprawdzałem. Alphard ma wtym rezonans około 100Hz po czym szybko skutezność mu spada. GDN-owi raczej mały klocuszek w stylu tej obudowy zamknietej tez nie przeszkasza.
Kolumnienki sa małe, jesli ma się te 40 watów okolo to można wstawić tam ARN 150 (kultowe głosniczki za 30 złotych) www.empire.com.pl przy czym wysokotonowy trzeba bedzie stlumić rezystorem. To taniej niż regeneraty tonsila, niestety mają inne wymiary i ksztalt (alpharda tam tez nie wstawisz bo mają inne kształty koszów, chońckich glosnikow i STX małych tych o kijowo niskiej skutecznosci tez nie wstawisz bo mają szerszy wymiar wewnętrzny)
Po za tym zwróć przy kupnie uwage na parametr Vas - max co może tam być to 16 litrów...
Podsumowując ARN 150 (obojętnie ktory), GDN 16/30 GD16/25 się nadadzą (dwa ostatnie nawet wejdą w obudowy w otwory oryginalne i skutecznosci się będą zgadzać) ostatni głosnik trzeba bedzie obciąć cewką w okolicach 4,5 kHz ( bo bedzie bardzo krzyczał).. Tonsile maja odlelość miedzyśrubową 156 mm a tesle 138... Trzeba bedzie zrobić albo reduktor albo nowy przód.
Dzięki wszystkim za rady.
Więc jednak zrobie tak, że rozglądne się gdzięś za oryginalnymi głośniczkami do regeneracji i będzię najłatwiej oraz najpewniej
✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonych głośników w kolumnach Unitra Tonsil ZG-15C 15W 8Ω. Użytkownik poszukiwał zamienników lub alternatyw dla oryginalnych głośników, które są w złym stanie, w tym z pokrzywionymi koszami uniemożliwiającymi regenerację. Proponowano regenerację oryginalnych głośników poprzez wymianę membran i zawieszeń, co jest stosunkowo tanie i daje dobre efekty dźwiękowe. Jednak w przypadku poważnych uszkodzeń mechanicznych, jak zdeformowane kosze, regeneracja jest niemożliwa. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie oryginalnych głośników do regeneracji lub wymiany. Podano konkretne modele głośników Tonsil, które dobrze sprawdzają się w tych kolumnach, takie jak GDN 16/30 oraz GD 16/25, z uwzględnieniem ich cen i charakterystyki. Zwrócono uwagę, że kolumny mają niewielką pojemność i wymagają głośników o odpowiednich parametrach (zamknięta obudowa, niska Vas). Alternatywnie rozważano głośniki STX 18-120, jednak ich montaż wymagałby modyfikacji obudowy. Tesla została odrzucona ze względu na niską skuteczność. Podkreślono, że zwrotnica w kolumnach jest prosta, a głośnik wysokotonowy GDW jest filtrowany tylko kondensatorem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na poszukiwanie oryginalnych głośników do regeneracji jako najpewniejsze rozwiązanie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.