logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Adata HV620 po dłuższym leżakowaniu przestaje być widoczny.

murgrabia 08 Gru 2023 12:04 702 14
  • #1 20851964
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Zakupiłem okazyjnie 3 dyski Adata HV620 500Gb. I niby z nimi wszystko w porządku. Aż do czasu dłuższego leżakowania. Po nagraniu jakiś tam danych i odłożeniu go do szafy np. na 2 tygodnie. Z dyskami zaczynają się problemy. Przy pierwszym wpięciu do komputera. System rozpoznaje dysk ale wskazuje, iż trzeba na nim naprawić błędy. Gdy dam pomiń, wtedy pliki np. foldery ze zdjęciami są widoczne i można je skopiować. Lub wrzucić coś innego na ten dysk. Ale przy próbie drugiego podłączenia system wskazuje, iż ten dysk nie jest sformatowany. We właściwościach tego dysku pokazuje się że jest to RAW. Wpięty ten dysk do innego komputera. Np. laptopa z Win XP. Rozpoznawany jest tylko jako dysk zewnętrzny. Brak nazwy dysku. I nic więcej się nie da zrobić. Ale HDTune go normalnie skanuje i nie pokazuje uszkodzonych sektorów. Można bez problemu odzyskać dane za pomocą RECUVA. Potem sformatować dysk. I go normalnie używać. Ale po dłuższym nie używaniu problem się powtarza. I tak w koło Macieju. Dziwna przypadłość...

Jak odczytać SMART tych dysków przez podłączenie do USB? Gdybym wyjął z obudowy to i tak nie mam gdzie ich podłączyć.
  • #2 20851978
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3525
    murgrabia napisał:
    Jak odczytać SMART tych dysków przez podłączenie do USB?

CrystalDiskInfo nie widzi?

murgrabia napisał:
    Gdybym wyjął z obudowy to i tak nie mam gdzie ich podłączyć.

Tam jest normalny dysk ze złączem SATA więc możesz go podłączyć bezpośrednio do komputera.
  • #3 20852026
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2419
    Takie stare info: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3073943.html
    Ale tutaj nowy artykuł: https://www.easeus.com/resource/does-ssd-need-power.html
    Więc może jednak?
    Zrób jak możesz jeszcze taki test: wrzuć dane na dysk, wymontuj go z tej kieszonki i w takim stanie przechowaj. Podłącz potem i zobacz czy tak samo się zachowa.
  • #4 20852062
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Podaj chociaż model dysków. Wykonaj skan Wiktorią i pokaż wykres. Prawdopodobnie coś Ci się dzieje ze strukturami logicznymi, może to błędy namagnesowania, a może błędy w komunikacji. Zwróć uwagę na kable.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20852080
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3525
    speedy9 napisał:

Ale tam jest HDD.
  • #6 20852168
    murgrabia
    Poziom 18  
    Kasek21 napisał:
    CrystalDiskInfo nie widzi?
    Nie
    Kasek21 napisał:
    Tam jest normalny dysk ze złączem SATA więc możesz go podłączyć bezpośrednio do komputera.
    Nie mam aktualnie komputera PC.
    speedy9 napisał:
    Więc może jednak?
    Zwykły talerzowiec, więc tym bardziej dla mnie to jest mega dziwne zachowanie. Nie wiem może jakieś kondensatory na PCB się wysypały? Dyski pochodzą z dekoderów ORANGE. Na obudowie nie ma dokładnie co siedzi w środku. A rwać na razie nie będę obudowy, bo i tak nie mam gdzie podpiąć.
  • Pomocny post
    #7 20852174
    kaleron

https://hdd.by/victoria/ - bo szklanej kuli nikt tu nie ma i jakoś te diagnostykę trzeba popchnąć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 20852659
    murgrabia
    Poziom 18  
    kaleron napisał:
    bo szklanej kuli nikt tu nie ma i jakoś te diagnostykę trzeba popchnąć.
    Zrzut ekranu z programu Victoria 5.37, pokazujący wyniki analizy dysku twardego pod względem parametrów S.M.A.R.T. Zrzut ekranu programu Victoria 5.37 HDD/SSD pokazujący wyniki skanowania dysku TOSHIBA MQ01ABF050.

Przeskanowałem dysk pod ubuntu. 5 godzin mieliło i nie pokazały się uszkodzone sektory. W tej Victori pełny skan ma trwać prawie 4 godziny.
  • #10 20853592
    kaleron

murgrabia napisał:
    W tej Victori pełny skan ma trwać prawie 4 godziny.
    więc na tyle Ci nie zależy na zdiagnozowaniu problemu, że go nie zrobiłeś.
    1/ - dysk jest zdecydowanie zbyt wolny, jak na sprawny dysk tego modelu, ale:
    2/ - wykres jest podejrzanie zbyt płaski, co sugeruje, że przyczyną problemu nie musi być stan dysku, natomiast wąskim gardłem może być licha i wolna przejściówka USB-SATA,
    3/ - bez wyjęcia dysku z kieszeni i przetestowania go niezależnie nie będziemy w stanie dać jednoznacznej odpowiedzi, ale Twoje problemy mogą być związane właśnie z tą przejściówką, zapychaniem magistrali i możliwymi przekłamaniami w transmisji danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20853748
    murgrabia
    Poziom 18  
    kaleron napisał:
    więc na tyle Ci nie zależy na zdiagnozowaniu problemu, że go nie zrobiłeś.
    Już zrobiony. Niby wszystko ok.

A jako Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych.

Nie przyszło do głowy, że dysk był podłączony pod USB 2.0? Nawet prędkość transferu wyraźnie pokazuje do jakiej magistrali jest podłączony. Chyba taki podpis do czegoś zobowiązuje? W dzisiejszych czasach specjalistów jest wiele. Ale takich raczej jak z programu USTERKA. A to że jest płaski i nie poszarpany to bardzo dobrze o nim świadczy - według mnie.

Według mnie coś z elektroniką będzie nie tak. Stawiam na upływność kondensatora. Może jakiegoś tranzystora? A jak staropolskie przysłowie głosi: kondensator i tranzystor musi się starzeć. Dyski były katowane w dekoderach orange. Zdecydowałem się na używki HV620. Ponieważ mam również wieloletnie HV620 tylko z dyskami po 1TB. Kupione w sklepie. I z nimi jest jak najbardziej wszystko ok.
  • #12 20853756
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    atutaj masz dobrze opisany ten dysk Link
    - co prawda 1TB , ale na HDD: TOSHIBA MQ04ABF100
    - przejsciówka na ctrl JMS580.

Sa testy min. w Victorii

500GB Adata HV620 ( w środku - Toshiba MQ01ABF050 jego test Link ) opisany Link
    - inny ctrl , ciut gorszy VLI VL711S-T4
    Są testy.
    Niestety "szału" nie ma !
  • #13 20853792
    kaleron

murgrabia napisał:
    Już zrobiony.
    gdzie są wyniki?
    murgrabia napisał:
    Nie przyszło do głowy, że dysk był podłączony pod USB 2.0?
    -
    kaleron napisał:
    wykres jest podejrzanie zbyt płaski, co sugeruje, że przyczyną problemu nie musi być stan dysku, natomiast wąskim gardłem może być licha i wolna przejściówka USB-SATA,
    , a poza tym gdybyś sprawdził nominalną przepustowość USB 2.0, wiedziałbyś, że to słabe wyjaśnienie.
    murgrabia napisał:
    takich raczej jak z programu USTERKA
    - to idź tam. Czego tu jeszcze szukasz?
    murgrabia napisał:
    A to że jest płaski i nie poszarpany to bardzo dobrze o nim świadczy - według mnie.
    - a według mnie nie, tylko nie wiem, czy jest sens Ci tłumaczyć, że wykres powinien opadać, bo odczyt końcowych sektorów dysku jest wolniejszy od początkowych. Jak chcesz wiedzieć dlaczego, przypomnij sobie wzór na długość okręgu.
    murgrabia napisał:
    Według mnie coś z elektroniką będzie nie tak.
    - tu akurat nie masz czego szukać.
    murgrabia napisał:
    Stawiam na upływność kondensatora. Może jakiegoś tranzystora?
    - ty w ogóle pasz pojęcie, o czym piszesz, czy tylko słyszałeś gdzieś takie nazwy? Bo jeśli tak, to spróbuj wyjaśnić, dlaczego w takiej sytuacji dysk w ogóle się kręci?
    murgrabia napisał:
    Dyski były katowane w dekoderach orange
    - i jakie skutki tego katowania jesteśmy w stanie zaobserwować? Prócz tego, że kieszeń dławi transfery, a przynajmniej dopóki nie wykonasz sensownej diagnostyki dysku niezależnie od tej kieszeni jest to najbardziej wiarygodne wyjaśnienie problemu.
    murgrabia napisał:
    Zdecydowałem się na używki HV620
    - no to masz, co chciałeś.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 20853862
    murgrabia
    Poziom 18  
    kaleron napisał:
    - ty w ogóle pasz pojęcie, o czym piszesz, czy tylko słyszałeś gdzieś takie nazwy? Bo jeśli tak, to spróbuj wyjaśnić, dlaczego w takiej sytuacji dysk w ogóle się kręci?
    Nie warto tego tłumaczyć. Bo jak ktoś ma pojęcie to wie od razu o co mi chodzi. Kiedyś to forum naprawdę było przydatne i pomocne. Ale to było kiedyś. I nigdy nie wróci... A jak specjalista jest taki obyty z tematem. To jak ten serwis odzyskuje dane z dysków z uszkodzoną elektroniką? Jeżeli w ogóle nie dociera do świadomości. Iż z wiekiem szczególnie kondensatory jak i tranzystory tracą swoje parametry. I mogą powodować różne dziwne zachowania sprzętu. I nie piję tu do tych dysków. Tylko ogólnie stwierdzam. Np. wiele kamer cyfrowych ma taką przypadłość, iż użytkowane na mrozie nagle pojawiają się krzaki na nagraniu. A w ciepłych pomieszczeniach wszystko ok. Nie wiem czy to dobry przykład.

Jako specjalista : miałeś do czynienia lub słyszałeś o takiej przypadłości dysków talerzowych. Że od leżenia i nie użytkowania traci format. Czy jak to tam się fachowo nazywa.

Ja pierwsze słyszę i sam bym nie uwierzył w takie zachowanie dysku magnetycznego. No chyba, że ktoś mi po lokalu lata z magnesem neodymowym. A może jakieś wojsko testuje działo mikrofalowe..

Jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł. Ale nie mam go gdzie zrealizować. Jak ten dysk się wysypie to go podłączyć bezpośrednio do PC. No ale jak można z niego odzyskać nienaruszone dane np. przez program Recuva. To dla mnie ewidentnie jest coś nie tak z tym talerzowcem. A nie kieszenią do której jest wpięty.

Ja stawiam diagnozę na uszkodzenie elektroniki kieszeni lub elektroniki dysku. Tak czy siak bez wyjęcia go z obudowy nie dowiemy się niczego konkretnego.

Dlatego napisałem taki temat na forum. Bo naprawdę dobry fachowiec obyty w temacie praktycznie. Od razu wie o co biega. To tak jak z mechanikami samochodowymi. Same ech i ach. Pół samochodu wymienione a usterka nadal istnieje.
  • #15 20853877
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ta dyskusja do niczego nie zmierza. Ani niczego nie wyjaśnia i nie rozwiązuje problemu. Brak osoby z doświadczeniem praktycznym i kompetentnej swojej wiedzy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskami Adata HV620 500GB, które po dłuższym nieużywaniu przestają być widoczne w systemie. Po podłączeniu, system wykrywa dysk, ale wymaga naprawy błędów, a przy ponownym podłączeniu dysk jest widoczny jako niezformatowany (RAW). Użytkownik podejrzewa problemy z elektroniką dysku, zwłaszcza po jego wcześniejszym użytkowaniu w dekoderach ORANGE. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące diagnostyki, w tym użycie narzędzi takich jak CrystalDiskInfo i Victoria, a także testy na różnych systemach operacyjnych. Wskazano również na możliwe problemy z przejściówką USB-SATA oraz kondensatorami na PCB. Użytkownik zauważa, że po sformatowaniu dysku problem się powtarza, co sugeruje, że może to być związane z jego wiekiem i wcześniejszym użytkowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA