logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd E-133 w kotle Brotje WHBC 22/24 C - możliwe przyczyny i naprawa

K!lleR 08 Gru 2023 12:57 4773 1
REKLAMA
  • #1 20852033
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Moje uszanowanie.

Od pewnego czasu przytrafia mi się na kotle (Brotje WHBC 22/24 C) błąd E-133
    Dłuższe przytrzymanie klawisza RESET załatwia sprawę, ale jak wiadomo to nie jest normalne. To już trzeci raz kiedy płyta wyrzuciła ów błąd.
    Piec już po gwarancji, lecz okresowo serwisowany. Serwisanta nie wzywam do tego przypadku ponieważ już przy pierwszej usterce miał potężne problemy z diagnozą przy kodzie błędu E-161
    W innych podobnych kotłach Brotje jest z tego do czytałem winny kondensator C209. Niestety nie mam schematu i niekoniecznie w moim piecu musi być to samo.

Trzy godziny temu (9:50) resetowany i działa poprawnie. Niemniej jednak to tylko loteria kiedy znowu się wyłączy.

Wdzięczny będę za każdą okazałą pomoc.

Artur
  • REKLAMA
  • #2 20852760
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 206
    Na początek proponuję wyczyścić elektrodę jonizacyjną, oraz sprawdzić jej położenie względem palnika.
    Następnie sprawdzić kiedy pojawia się E-133
    E133
    Brak płomienia podczas odliczania czasu bezpieczeństwa
    Zresetować; jeżeli usterka wystąpi ponownie kilka razy, skontaktować się z serwisem, brak gazu, zła biegunowość podłączenia do sieci elektrycznej, przekroczony czas bezpieczeństwa, sprawdzić elektrodę zapłonową i prąd jonizacji

REKLAMA