logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samodzielne programowanie rolety zewnętrznej - jak to zrobić?

Miklosz85 08 Gru 2023 21:02 2541 5
REKLAMA
  • #1 20852722
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale widziałem tutaj posty dotyczące rolet.
    Mam w domu rolety zewnętrzne montowane w fasadzie. Rolety sterowane elektrycznie za pomocą łącznika w ścianie. Każda z rolet w domu ma swój łącznik, nie ma sterowania globalnego. Rolety nie są sterowane pilotem. Pojawił się problem z roletą od drzwi tarasowych. Roleta opuszcza się do samego dołu, ale podczas podnoszenia, podnosi się tylko około 30 cm od podłoża i staje tak jakby „myślała” ze to już koniec podnoszenia. Firma która montowała te rolety twierdzi, że roleta się rozprogramowała, że musiał być jakiś skok napięcia w instalacji elektrycznej albo brak prądu i ze teraz trzeba ja na nowo zaprogramować, ale oni teraz nie maja kabla aby zaprogramować. Ogólnie firma przeciąga temat. Chciałbym zapytac czy można w jakiś sposób zresetować roletę, albo w jaki sposób zaprogramować ja samemu?
  • REKLAMA
  • #2 20852867
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Nie napisałeś, jakiego producenta jest ta roleta i czym jest sterowana.
  • REKLAMA
  • #3 20852879
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Nie napisałem, bo niestety nie wiem. Firma montująca nie zostawiła żadnych instrukcji etc. Pewnie jest napisane wewnątrz rolety, tam gdzie jest silnik, ale tam jeszcze nie zaglądałem gdyż jest to w fasadzie i trzeba demontować część maskująca. Pogoda jest jaka jest, wiec się nie zabierałem za to. Widziałem w internecie, metody resetu rolety poprzez wyłączanie bezpieczników oraz zabawę łącznikiem na ścianie.” Czym jest sterowana” co masz na myśli?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20852902
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Prawdopodobnie zmieniły się ustawienia krańcówki, należało by ściągnąć obudowę rolety i wyregulować krańcówkę od podnoszenia, w moich mam specjalny kluczyk, musisz też wiedzieć, która regulacja jest od krańcówki dolnej, a która od górnej, metodą dedukcji można do tego dojść.

Kluczyk wygląda jak poniżej.

Czarny kluczyk służący do regulacji krańcówki rolety.
  • REKLAMA
  • #5 20852929
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Miklosz85 napisał:
    Czym jest sterowana" co masz na myśli?

Chodzi o to, czy to tylko przyciski góra, dół albo włącznik czasowy czy zmierzchowy.
  • #6 20918417
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany, w silniku był mały przycisk do ustawienia pozycji rolety.
REKLAMA