logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Szukam górnej pokrywy do gramofonu Bernard GS-420 Unitra lub uszkodzony na części z pokrywą

robertkrystian82 08 Gru 2023 23:29 828 13
REKLAMA
  • #1 20852911
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    Dzień dobry :) Poszukuję pokrywy do gramofonu Bernard GS-420,ewentualnie cały na części może być uszkodzony z pokrywą oczywiście. Zakupiony niestety przyszedł w paczce i ktoś musiał rzucać albo ktoś stanął na paczkę i od strony zawiasów się połamała ta pokrywa :( . Jak ktoś by miał, to z chęcią bym odkupił za rozsądną cenę, oczywiście. Adam to podobno jeden z lepszych i udanych konstrukcji naszej Polskiej firmy Unitra z lat 80-tych. Jutro wrzucę fotki uszkodzonej części (na poczcie to pracują same partacze nie szanujący nie swoje rzeczy). Pozdrawiam Elektrodowiczów :)
  • REKLAMA
  • #2 20852933
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    robertkrystian82 napisał:
    (na poczcie to pracują same partacze nie szanujacy nie swoje rzeczy)

Nie tylko na poczcie, wszędzie paczki są traktowane tak samo. A winny jest nadawca - nie zabezpieczył należycie sprzętu na czas wysyłki.
  • #3 20852934
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3857
    z chęcią bym odkópił za rozsądną cenę oczywiście
    Zamiast szukać dość ciężko dostępnego oryginału, możesz zdecydować się na wykonanie zamiennika z pleksi. A jeśli nie chcesz bawić się sam, są firmy oferujące takie zamienniki. Są ładniejsze, bardziej funkcjonalne i wytrzymalsze od oryginałów.
    Adam to podobno jeden z lepszych i udanych konstrukcji naszej Polskiej firmy Unitry z lat 80-tych.
    Na ten temat zdania są pewnie podzielone. Natomiast na pewno był to jeden z najbardziej usterkowych polskich gramofonów - to jest raczej pewne ;-)
    ...na poczcie to pracują same partacze nie szanujący nie swoje rzeczy
    Jeśli paczka była nadana z opcją "ostrożnie szkło", oznaczona i opłacono dla niej za "przedmioty kruche i łamliwe", to bez problemu uzyskasz wysokie odszkodowanie, które wystarczy pewnie na dwie takie pokrywy. Tak nadane paczki są sortowane i przeładowywane ręcznie i traktowane niezwykle starannie. Jednak zwykła paczka idzie na sortownię z automatycznymi liniami podajników. Tam naprawdę nikt nie zagwarantuje, że z natury bardzo delikatny gramofon dotrze w całości. Po prostu jeśli kupuje się cenny i wrażliwy sprzęt, to czasem warto przeboleć jeszcze te kilkanaście złotych więcej na dopłatę do paczki nadanej na specjalnych warunkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20853655
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    @prosiak_wej Wiem o tym ,że nadawca zle spakował sprzęt i dlatego 100 złotych zwrócił na poczet tej nie fortunnej paczki ,także nie jest zle ,ogólnie nadawca bał sie wysyłać go pocztą i słusznie miał obawy,na drugi raz będzie ostrożniejszy .

Dodano po 6 [minuty]:

@Mobali W necie wyszukałem gdzieś we wrocku robia takie pokrywy ale cena zaporowa około 500 zł (szok) Lepiej chyba szukać już jakiegoś uszkodzonego Bernarda na części ,było by chyba szybciej i łatwiej .A co do paczki to był naps ostrożnie ale napisany nie chlujnie i tak mi sie wydaje dopiero po fakcie :)Następnym razem trzeba ubezpieczyć to co się wysyła i będzie po problemie w razie czego.A co do ustrkowości to zdania są podzielone jak wcześniej napisałeś ,nie wiem od czego to zależy ,ale może od parti ,kiedy był wyprodukowany ?!
  • REKLAMA
  • #5 20854003
    Mobali
    Poziom 43  
    ...ale cena zaporowa około 500 zł (szok) Lepiej chyba szukać już jakiegoś uszkodzonego Bernarda na części
    Niestety, pokrywa na zamówienie to dość kosztowny element gramofonu. Ale skoro zakładasz "przeszczep" z Bernarda, to chyba nie trzeba kupować całego "trupa". Zresztą też ciężko znaleźć je z przyzwoitą pokrywą. Jednak czasem trafiają się same pokrywy do tańszych wyrobów Foniki - może wyjdzie jeszcze taniej?
    ...był naps ostrożnie ale napisany nie chlujnie i tak mi sie wydaje dopiero po fakcie
    Poczta ignoruje tego typu oznaczenia, poza własnymi naklejkami i informacją zawartą w liście przewozowym. Zresztą tu nie chodzi o jakiś napis na paczce, ale o nadanie paczki na warunkach szczególnych. To właśnie sposób nadania decyduję o tym, czy paczka trafi na automatyczną linię sortowniczo-przeładunkową, czy też będzie obsługiwana ręcznie przez pracownika. Zupełnie inaczej wygląda także kwestia odpowiedzialności spedytora - w tym wypadku Poczty Polskiej.
    nie wiem od czego to zależy ,ale może od parti ,kiedy był wyprodukowany ?!
    Raczej nie jest to kwestia konkretnej partii. Po prostu inne modele polskich gramofonów są bardziej niezawodne. Wynika to chociażby ze stopnia złożoności tej konstrukcji. A im większa komplikacja układu, im więcej części czy więcej elektroniki, tym bardziej rośną szanse na ewentualną usterkę. Ot i cała tajemnica, która poniekąd wynika ze zwykłej statystyki. A na to nakłada się jeszcze zwykła niechlujność i prowizorka, z której słynął sprzęt schyłkowego okresu PRL. Oraz kilka "wady wrodzonych". To przede wszystkim niska precyzja i mała powtarzalność parametrów łożyska, kiepskie wykonanie elektroniki (jak ręczna amatorska robota!) czy sprawiające częste problemy cewki napędu talerza. No, ale plusem jest bez wątpienia to, że o szukaniu nowego paska napędowego możesz raczej zapomnieć ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20874158
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    @Mobali dzięki za info ,póki co to zostaję z tą pokrywą ,stoi sobie i chroni przed kurzem ,a w razie czego, to do słuchania można całkiem zdjąć Ją!Co do elektroniki i mechaniki w danym urządzeniu to sie z toba zgodzę ,jak jest jej dużo ,to ma co się psuć wtedy ,może konstruktor albo niedbale coś zrobił lub szybko i z tanich rzeczy i bez żadnych konkretnych testów , a potem coś sie przepala bo żle jest rozmieszczone,albo sie przeciera itp .Co do przeszczepu,to można czasem coś kupić uszkodzonego i w dobrej cenie ,rzadko się to zdarza ,trzeba mieć szczęście.Kiedyś na śmietniku znalazłem Radmora z pięcioma wskaznikami ,był w opłakanym stanie i nie działał ale za to miał gałki ,przedni panel i część zdrowych bebechów i był dawcą do 3 innych :)Pozdrawiam i zdrowych i pogodnych świąt oraz śzczęśliwego nowego roki życzę :)
  • #7 20876330
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16

Z paskiem napędowym nie dramatyzuj, u Chińczyka kupisz do każdego sprzętu.
    Potrzebowałem, poszukałem, kupiłem tanio.
  • REKLAMA
  • #8 20876371
    Mobali
    Poziom 43  
    etimark napisał:
    Z paskiem napędowym nie dramatyzuj, u chińczyka kupisz do każdego sprzętu.
    Ciekawe czy "chińczyk" ma także pasek napędowy do "Adama"?
    :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20877259
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Chińczyk ma tabele wymiarów w rastrze co 5 mm długości co 2 mm szerokości , coś się dobierze.
  • #11 20877520
    Mobali
    Poziom 43  
    etimark napisał:
    coś się dobierze.
    @etimark, zaprawdę uwierz mi, że nawet "chińczyk" z rastrem co 5mm nie będzie w stanie dobrać paska napędowego do naszego poczciwego "Adama" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20879012
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    Paski, to akurat najmniejszy problem ,czasem podróby lepsze od oryginałów ,nie zawsze oczywiście :)
  • REKLAMA
  • #13 20880769
    Mobali
    Poziom 43  
    Szczególnie "podróba" paska napędowego do "Adama" musi jakością wymiatać ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20881733
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    Haha, rozbawiłeś mnie, ale pozytywnie, oczywiście. Szkoda gadać, czasem to jest porażka i to totalna, nic nie mająca z oryginałem, niby podobne, a różni się :). Wczoraj przyszła mi paczka, bo miałem dwa gdn16/10 8 ohm na kobaltach, zostały mi tylko oryginalne cewki i jeden resor. Parę lat temu to obrzeża wyprułem do innych basowych. Teraz żałuję tej decyzji, ale mam te zestawy sklejone i zobaczę, jak to będzie grać :) Jak się zbiorę to, zacznę czyścić kosze z kleju i z tej czarnej farby ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje górnej pokrywy do gramofonu Bernard GS-420, który został uszkodzony podczas transportu. W dyskusji poruszono kwestie związane z niewłaściwym pakowaniem przesyłek oraz możliwościami zakupu zamienników pokryw, w tym wykonania ich z pleksi. Wspomniano również o problemach z niezawodnością gramofonów Unitra, a także o kosztach zakupu pokryw na zamówienie, które mogą sięgać 500 zł. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wysyłką delikatnych przedmiotów oraz poszukiwaniem części zamiennych do gramofonów, w tym do modeli Fonika. Wspomniano także o dostępności pasków napędowych, które można łatwo znaleźć w sklepach internetowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA