logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVD-007 Emperor - nie czyta CD, działa z DVD, wymiana silnika

djlj24 30 Lis 2005 14:28 2761 3
REKLAMA
  • #1 2040582
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Dostał kolega w prezencie nowe DVD Manta, pochodziło 3 miesiące i przestało czytać. Ponieważ nie dostał do niego karty gwarancyjnej to trzeba samemu zadbać o naprawę.
    Nie chciało rozpędzać płyty - silnik nie miał odpowiedniego momentu napędowego, driver się gotował. Poruszałem silnikiem napędu płyty (spindle motor) i zaczęło przez chwilę czytać. Wymieniłem silnik na inny i sprawa jest taka. DVD czyta i odtwarza wygląda na to, że bez problemu a z CD (no i wszystkim co na CD jest - mp3, divix) jest problem. Zaczyta, zacznie grać i po jakiś 3 minutach zacznie "szczekać" silnikiem i w końcu zwis, z trudem odda płytę i już jej nie rozpędza. Jednak wkładam płytę DVD i zaczyna śmigać. Już brak mi koncepcji na to badziewie, szkoda wywalić bo laser chyba się jeszcze nie zarżnął. DSP przelutowane, driver też, taśma sprawdzona. Silnik wymieniony - wziąłem firmowy od mechanizmu Sony PSX2 co tam laser na cewkozę zdechł więc silnik powinien być ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2040612
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Sprzęt badziewny to i usterka pewnie nietypowa. Przyczepiłbym się tego drivera ( i jego zasilania), bo był przegrzany. CD i DIVX powinny kręcić się wolniej i może ten driver tego nie lubi (ma uszkodzenie). Wyczyść też wszelkie ślady kalafonii, bo to nie rzadko jest przyczyna niedomagania sprzętu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2043025
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    "Badziewny" bo jest problem z naprawą???.Jest wiele sprzętu firmowego który działa podobnie lub gorzej od Manty.
    Wstaw oryginalny silnik i użyj kontaktu,nasmaruj ośkę.
    Potem jezeli będą dalej problemy to zajmij się zasilaczem, a soft zmieniałeś?-pamiętaj o wersji dekodera (silk).
  • #4 2043817
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Oryginalny silnik nie bardzo nadaje się do regeneracji. Nawet jako silnik wysuwu tacki nie bardzo sobie radzi. Zamieniłem też silniki miejscami - ten spindle i ten od tacki, efekt podobny jak na podłożonym silniku. Jednak DVD chodzi do około 20 minut, potem czkawka i zzzyt zzzyt - i zwis. No cóż oddaję badziewiaka, nie będę siedział za grosze, niech sobie gość nowe kupi (100 zł kosztuje i znowu będzie miał na 3 miesiące :) ).
    Kalafonii do przelutu nie używałem - tylko fluxa, po nim nie ma śladu, myślałem czy się nie czepić zasilacza ale jest tak tandetny, że wolę nie zaczynać. Skręciłem do kupy i oddaję.
    Nie zaryzykuję update softu z płyty na skaszanionym napędzie bo będę musiał jeszcze ja to odkupować. A to, że wersja powinna być do SILK to widać z wielkiej żółtej naklejki na obudowie. Nawet nie przewidzieli pinów do połączenia z komputerem. Dobrze, że mam swoje DVD w dużej obudowie to przynajmniej nie gotuje się w środku tak jak te slimy.
REKLAMA