logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Tab2 A7 - 10F plus Android 4.4.2: Brak internetu po przywróceniu ustawień fabrycznych

ciubaka 11 Gru 2023 09:14 951 5
REKLAMA
  • #1 20855983
    ciubaka
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Lenovo Tab2 A7 - 10F plus Android 4.4.2
    Dzień dobry. Mam taki stary tablet, który działał. Chciałem go dać mamie do przeglądania Internetu. I klops - niepotrzebnie przywróciłem go do ustawień fabrycznych, bo chciałem go troszkę przeczyścić ze zbędnych danych i aplikacji. Po tym działaniu :
    1. mogę wgrywać nowe konta Google,
    2. mogę odczytać z nich pocztę email,
    3. ale nie jestem w stanie uruchomić przeglądarki Chrome, nie otwiera żadnej strony - brak Internetu,
    4. nie mogę wgrać żadnej innej, bo nie mogę uruchomić sklepu Play - brak Internetu.
    Android pokazuje się jako wersja aktualna, data i zegar aktualizują się "z sieci".
    Nie wiem jak to ugryźć, nie rozumiem dlaczego tablet łączy się po WiFi z kontem Google i na przykład ściąga aktualną pocztę. A przy tym nijak nie łączy się z Internetem i nic na nim nie można poza czytaniem emaili zrobić.
    Czy ktoś wie o co w tym chodzi, czy przy przywróceniu do ustawień fabrycznych urządzenie się wzięło i "ucegliło"?
    Można to jakoś uruchomić, tablet dla mamy byłby w sam raz, dużo lepszy niż jej mały i popsuty telefon.
    Z góry dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 20856092
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Mowa o własnym Wifi czy karcie SIM ?
    Jaki operator?

ciubaka napisał:
    ale nie jestem w stanie uruchomić przeglądarki Chrome, nie otwiera żadnej strony - brak Internetu,

Nie poetycka interpretacja, a dokładne co do przecinka brzmienie komunikatu

To trochę pachnie problemami DNS, ale sam sobie nie powalasz pomóc
  • REKLAMA
  • #3 20856161
    ciubaka
    Poziom 9  
    To jest tablet bez wbudowanego modemu, łączę się po WiFi, czy to z routerem, czy też komórką pracującą w trybie hotspot.

Komenda w sklepie Play : "Błąd. Brak połączenia".
    Komenda w Chrome - dwa warianty.
    1. Przy Speedtest dowolnym - międli, międli, międli i pokazuje napis "Trwa ładowanie".
    2. Przy innych stronach, na przykład onet.pl czy plus.pl - "Błąd dotyczący prywatności. Połączenie nie jest prywatne". Ja mu Zaawansowane i Otwórz stronę niebezpieczną, a on międli, międli, międli i pokazuje potem to samo o prywatności.

I tak w koło Macieju ...
    A Gmail pocztę ściąga, a datę i godzinę tablet aktualizuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20860666
    ciubaka
    Poziom 9  
    Nie ma nikt jakiejś koncepcji, jak ożywić sprawne urządzenie z niesprawnym Androidem?
  • REKLAMA
  • #5 21018055
    ciubaka
    Poziom 9  
    To może inaczej. Dowiedziałem się już, że problemem było przywrócenie tableta do ustawień fabrycznych. I że jedyną metoda byłoby wgranie Android od nowa. Czy ktoś mógłby mi udostępnić instrukcję jak to zrobić, tak jak chłopu od pługa, łopatologicznie, bo w serwisie wiadomo że nie warto z powodów finansowych. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #6 21083316
    ciubaka
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    Czy ktoś ma instrukcję wgrania Androida od nowa na tablet Lenovo i zechciałby się nią podzielić?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Paweł
REKLAMA