logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LED światełka sople - ostatnie 10 sopli nie świeci, przerwa w obwodzie?

jacekblack11 11 Gru 2023 13:58 525 5
REKLAMA
  • #1 20856340
    jacekblack11
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Założyłem światełka Ledowe i po zapaleniu nie świecą mi ostatnie 10 sopli (jak na foto), czyli trzeba szukać przerwy między ostatnim świecącym a nie świecącym... dobrze rozumuję? Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Lampki LED zamontowane pod dachem budynku, z których ostatnie 10 sopli nie świeci. Zamontowane światełka LED na zewnętrznej elewacji budynku z numerem 44, z których ostatnie 10 sopli nie świeci.
  • REKLAMA
  • #2 20856355
    KarolJuszkiewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    jacekblack11 napisał:
    czyli trzeba szukać przerwy miedzy ostatnim świecącym a nie świecącym ..dobrze rozumuje
    Tak sprawdź połączenie 11 diod od końca
  • REKLAMA
  • #3 20856414
    jacekblack11
    Poziom 10  
    czyli również tej co się świeci, bo może nie wychodzić napięcie?
    Dziękuję za poradę.
  • REKLAMA
  • #4 20868665
    jacekblack11
    Poziom 10  
    Jestem w kropce. Odciąłem końcówkę, czyli ostatnie dziesięć sopli ledowych. Napięcie stałe dochodzi przed tym odcięciem, sprawdziłem omomierzem, jest przejście między odcięciem a ostatnim soplem.
    Dodatkowo po odcięciu przestała świecić reszta sopli.
    O co tu chodzi? Czy te ostatnie sople ledowe mogły się spalić czy też uszkodzić? A przewody nieuszkodzone? Jak sprawdzić, czy ledy działają? Czy możliwe, że wszystkie ledy się uszkodziły?
    Pozdrawiam i dziękuję z góry za poradę.
    Zbliżenie na odcięte przewody świetlne LED leżące na drewnianej podłodze. Zdjęcie białego przewodu z odciętymi końcówkami ledowych sopli. Odcięte przewody ledowe na drewnianej podłodze.
  • REKLAMA
  • #5 20868686
    KarolJuszkiewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    jacekblack11 napisał:
    Dodatkowo po odcięciu przestała świecić reszta sopli.

Możliwe że diody nie były podpięte szeregowo i dlatego działały (znaczy że były przepalone) i dlatego przestały działać bo były nie wiem stanie a pierwsze (co jest mało prawdopodobne)
  • #6 21449525
    jacekblack11
    Poziom 10  
    naprawione przewody
REKLAMA