logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż kamery cofania w Peugeot Boxer 2016 - zamienniki i oznaczenia kabli

yunyor9 11 Gru 2023 17:36 2520 8
REKLAMA
  • #1 20856631
    yunyor9
    Poziom 2  
    Wnętrze pojazdu z złączem elektrycznym o czterech kolorowych kablach. Witam.
    Jestem nowy i proszę o wybaczenie jeśli dodaje post w złym miejscu. Kupiłem ostatnio Peugeot Boxer 2016 rok. Chciałbym zamontować kamerkę cofania. Kupiłem oryginalne radio (używane, moje było zwykłe i nie miało funkcji kamery). Przyszła kolej na kupno kamery Montowanej razem w świetle STOP. Znalazłem jedną taka ale chłop wysyła od 3 tygodni i mam dość czekania. Czy ktoś może polecić jakiś zamiennik który będzie szybki w montażu. Może ktoś posiada oznaczenia kabli z kamery ( kabel z radia jest oryginalny i doprowadzony aż do słupka z tylu samochodu). Są 4 kable czarny, czerwony, biały i zielono niebieski. Podejrzewam ze czarny to masa a czerwony to zasilanie ze wstecznego, żółtozielony obraz z kamerki a biały niepotrzebny??? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20857627
    KarolJuszkiewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    yunyor9 napisał:
    a biały niepotrzebny???

Sądzę że biały to raczej podświetlenie
  • #3 20863298
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    yunyor9 napisał:
    Są 4 kable czarny, czerwony, biały i zielono niebieski. Podejrzewam ze czarny to masa a czerwony to zasilanie ze wstecznego, żółtozielony obraz z kamerki a biały niepotrzebny??? Pozdrawiam

źle podejrzewasz w peugeocie masa to żółto-zielony, a pozostałe kolory są bez znaczenia i mogą się zmieniać - ważne są oznaczenia cyfrowe nadrukowane na poszczególnych żyłach.

Podaj VIN- zobaczę, może uda się schemat wykopać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20863969
    artur.heise
    Poziom 33  
    yunyor9 napisał:
    Numer VIN na dokumencie rejestracyjnym pojazdu.

OK, czyli:

BOXER 3 FURGON KRÓTKI H1 TYP 12 2.0 HDi 110 FAP (DW10FUE) BVM 6 PRZEŁOŻENIA TYPU STT :)

Schemat połączeń elektrycznych przedstawiający oznaczenia i numery przewodów oraz ikonki sprzętu.

Na schemacie: Linia zielona to masa, czerwona zasilanie z BSI. Reszta jest niestety nie opisana.

Schemat połączeń elektrycznych w samochodzie Peugeot Boxer.

Makieta tyłu furgonu z zbliżeniem na połączenia kablowe.

Cały schemat w załączniku.
    Załączniki:
    • BOXER III - Kamera pomocy przy parkowaniu (OPR 14477) okablowanie.pdf (1002.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BOXER III - Kamera pomocy przy parkowaniu (OPR 14477).pdf (144.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20863998
    yunyor9
    Poziom 2  
    Dziekuje. Będzie trochę czasu to napewno się za to zabiorę 👍🍺
  • #7 20917157
    piotrus20
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>20863969
    Cześć. Mógłbyś mi pomóc w podobnym temacie. Mam Peugota Boxera z 2016 roku z radiem z wyświetlaczem i chciałbym dołożyć kamerę. VIN to VF3YDPMFC12C17673. Z góry wielkie dzięki :)
  • REKLAMA
  • #8 21367703
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam
    Odświeżę temat - czy zakupienie radia i kamery + okablowanie załatwia temat dołożenia kamery? Czy należy coś dokodować?
    Mam boxera z 2022r,bez kamery. Radio bez CD z dotykowym wyświetlaczem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #9 21435440
    artur.heise
    Poziom 33  
    piotrus20 napisał:

Cześć. Mógłbyś mi pomóc w podobnym temacie. Mam Peugota Boxera z 2016 roku z radiem z wyświetlaczem i chciałbym dołożyć kamerę. VIN to VF3YDPMFC12C17673. Z góry wielkie dzięki :)

OPR 14504, więc poprzednie schematy powinny być OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu kamery cofania w Peugeot Boxer z 2016 roku, w szczególności wyboru zamienników kamery montowanej w świetle STOP oraz identyfikacji oznaczeń kabli podłączanych do oryginalnego radia z funkcją kamery. W oryginalnym okablowaniu znajdują się cztery przewody: czarny, czerwony, biały i zielono-żółty. Początkowe przypuszczenia wskazywały, że czarny to masa, czerwony zasilanie ze światła cofania, zielono-żółty sygnał obrazu, a biały jest niepotrzebny lub podświetleniem. Jednak według schematów dla Peugeot Boxer 3 (2.0 HDi 110 FAP, BVM 6) masa to przewód zielony, a zasilanie pochodzi z BSI (czerwony). Pozostałe kolory kabli mogą się różnić i ważne są oznaczenia cyfrowe na żyłach. Schematy elektryczne zostały udostępnione, co ułatwia prawidłowe podłączenie kamery. W dyskusji pojawiły się także pytania o konieczność kodowania kamery po montażu oraz kompatybilność z radiem z wyświetlaczem dotykowym w nowszych modelach Boxera (np. 2022). OPR 14504 wskazuje na aktualność schematów dla podobnych instalacji.
REKLAMA