Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blokady skrzyni biegów Bear Lock - czy są skuteczne??

Ursus81 30 Nov 2005 16:06 32657 8
    Ursus81
    Level 11  
    Mam pytanie w sprawie blokad skrzyni biegów produkowanych i montowanych przez firmę Bear Lock lub Niedźwiedź Lock (jak kto woli:)). Swojego czasu słyszałem, że kradzież takiego samochodu bez lawety jest niemożliwa, gdyż jej rozmontowanie wymaga zastosowania dobrej wiertarki z wiertłem diamentowym i trochę jest z tym dłubanimy na co jak wiadomo złodziej raczej pozwolić sobie nie może. Czy ktoś to może potwierdzić?? Czy zdarzyła się komuś kradzież samochodu z tym zabezpieczeniem lub jego próba?? Jak oceniacie skuteczność tej blokady?
    Pozdrawiam
    piotrsta
    Level 22  
    Słyszałem o włamaniu do samochodu z blokadą ale nie został skradziony a obok stał gorszy model bez blokady i zginął. Myślę że taka blokada jest dobra ale przed drobnymi złodziejaszkami bo jak dobry samochód i trafi na profesjonalistów to myślę że poradzą sobie pomimo jakichkolwiek zabezpieczeń.
    pelek
    Level 20  
    uważam że niedżwiadek jest bardzo skuteczny - przynajmniej jeśli chodzi o odjechanie samochodem o własnych siłach
    hellman
    Level 1  
    Witam stary temat ale mam pytanie. Kupilem niedawno samochod i mam tam wlasnie blokade bear-lock... Tylko nie wiem jak ją uaktywnić ? Co najpierw musze zrobić ? Wcisnąc bolec i potem dopiero wrzucić (który?) bieg ? czy najpier bieg ?
    marcin833
    Level 19  
    Nie wiem czy jest tak we wszystkich markach, ale wrzucasz wsteczny bieg, i wciskasz sworzeń. I po sprawie.
    Ursus81
    Level 11  
    U mnie w samochodzie zablokować można było każdy bieg. Wsunięcie blokady powodowało brak możliwości zmiany na inny bieg bądź wrzucenia na luz i tu tylko o to chodzi. Jeżeli masz blokadę wsuwaną z boku (bolec równolegle do podłogi) to one chyba w większości tak działają. To prosta blokada mechaniczna. Normalne jest wówczas, że blokuje się najsilniejsze biegi, tak, aby np nie można było lub było to bardzo utrudnione przepchanie samochodu. Dodatkowo wiele osób z moich znajomych robi to w ten sposób, że jeżeli samochód na parkingu zablokowany jest z przodu, czyli można wyjechać tylko do tyłu blokuje jedynkę, jak odwrotnie bieg wsteczny.
    Sprawdź samemu, w każdej pozycji powinno blokować drążek, no chyba że jest tam jakieś inne rozwiązanie.
    Krzysiek_Gd
    Level 15  
    Ursus81 wrote:
    U mnie w samochodzie zablokować można było każdy bieg. Wsunięcie blokady powodowało brak możliwości zmiany na inny bieg bądź wrzucenia na luz i tu tylko o to chodzi. Jeżeli masz blokadę wsuwaną z boku (bolec równolegle do podłogi) to one chyba w większości tak działają. To prosta blokada mechaniczna. Normalne jest wówczas, że blokuje się najsilniejsze biegi, tak, aby np nie można było lub było to bardzo utrudnione przepchanie samochodu. Dodatkowo wiele osób z moich znajomych robi to w ten sposób, że jeżeli samochód na parkingu zablokowany jest z przodu, czyli można wyjechać tylko do tyłu blokuje jedynkę, jak odwrotnie bieg wsteczny.
    Sprawdź samemu, w każdej pozycji powinno blokować drążek, no chyba że jest tam jakieś inne rozwiązanie.

... tylko jeszcze dodatkowo potrzebna jest "laska" na sprzęgło.
    User removed account
    Level 1