logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klon Arduino Nano nie uruchamia kodu i nie komunikuje się przez USB po podłączeniu baterii 9V 6LR61

HTVX 12 Gru 2023 17:37 345 7
REKLAMA
  • #1 20858225
    HTVX
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam pewien problem z klonem arduino nano. Po wgraniu kodu i przetestowaniu chciałem podłączyć do wejście Vin baterię 9V 6LR61 i przetestować program "mobilnie".Arduino zapaliło wszystkie diody LED (TX,RX POW, L) ale nie uruchamiało kodu. Martwa cisza. Po podpięciu urządzenia przez USB okazało się że nie komunikuje się z komputerem. Zero odzewu, nic się nie włącza (żadna dioda). Czy cały układ się spalił? Dziwne, ponieważ po podpięciu ponownie baterii urządzenie ponownie włącza tylko diody(wgrany program się nie uruchamia)
  • REKLAMA
  • #2 20858276
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Wyobraź sobie, że nie masz pojęcia co to za "klon" i ktoś ciebie pyta jak go zaprogramować mając te informacje, które podałeś w poście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20858291
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    HTVX napisał:
    Po wgraniu kodu i przetestowaniu chciałem podłączyć do wejście Vin baterię 9V 6LR61 i przetestować program
    Jezeli wpiąłeś się w linie VIN (z 9V) to Miktokotroler powinien przeżyć, bo jest jeszcze stabilizator (2.8-15V), który stabilizuje napięcie na +5V i prąd 800mA. Mikrokontorel pewnie zyje, możesz to sprawidzić programatorem USBasp i przywrócić (wgrać ponownie) Booltlander. Radze zapoznać sie z dokumentacją Ardiono NANO tj. czyli mikrontrolerem ATmega 328

Schemat blokowy Arduino Nano z układem zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 20858294
    HTVX
    Poziom 2  
    Słuszna uwaga, jedyne informacje jakie mam o owym klonie to z ogłoszenia na allegro " https://allegro.pl/oferta/nano-3-0-v3-atmega328-ch340-16mhz-zgodny-z-arduino-8295985254 ". Z zaprogramowanie nie było problemów, jedynie odtwarzanie wgranego programu już przy pomocy baterii było problemem

Dodano po 3 [minuty]:

>>20858291
    To już pomoże, ale patrząc na ceny programatorów to lepiej mi by było kupić nową płytkę. Bardziej chciałbym się dowiedzieć co się dzieje, że zasilanie z USB nie działa, a podłączając na Vin baterię 9V już daje oznaki życia
  • Pomocny post
    #5 20858325
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    HTVX napisał:
    Bardziej chciałbym się dowiedzieć co się dzieje, że zasilanie z USB nie działa, a podłączając na Vin baterię 9V już daje oznaki życia
    Jak masz multimetr to wylacz od zasialnia Arduino UNO (Atmege 328) i przeanalizuj PIN Vin gdzie idzie, czy faktycznie do zasilania Mikrokontrolera ATmaga 328 (wg dokumetacji scheamtu out/in )
  • #6 20858496
    HTVX
    Poziom 2  
    Aktualizacja, okazało się że ATmaga 328 grzeje się jak cholera po podpięciu baterii 9V na wejście VIN. Czuję że przez przypadek baterię 9V wpiąłem do wejścia 5V na samym arduino co przegrzało system. Jutro zobaczę w pracowni dokładniej co działa a co nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20858543
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20858634
    HTVX
    Poziom 2  

Okazało się, że mikrokontroler przegrzał się i przestał działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klonem Arduino Nano, który po podłączeniu baterii 9V 6LR61 nie uruchamia wgranego kodu i nie komunikuje się przez USB. Po podłączeniu zasilania z baterii, diody LED się zapalają, ale brak jest reakcji na program. Użytkownik podejrzewa, że mógł przypadkowo podłączyć baterię do wejścia 5V, co mogło spalić mikrokontroler ATmega 328. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie schematu zasilania oraz użycie programatora USBasp do ponownego wgrania kodu. Ostatecznie użytkownik potwierdza, że mikrokontroler się przegrzał i przestał działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA