logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer się nie włącza po wymianie RAM - brak sygnału HDMI

potunte 13 Gru 2023 13:22 828 12
  • #1 20859465
    potunte
    Poziom 7  
    Witam. Złożyłem wczoraj i dzisiaj komputer, robiłem to z poradnika i nie chce się uruchomić, wydaje mi się że to jest problem z kablami z przedniego panelu, te kable power ss LED+ czy cos takiego podłączyłem również zgodnie z poradnikiem od Msi czy procudenta mojej płyty. Parę razy udało mi się go uruchomić. Parę razy nie było sygnału na HDMI( jest podłączony do karty) raz wszedłem do biosu i popatrzyłem i kliknąłem default settings i save i exit. Ostatnim razem komputer uruchomił się do pulpitu, pobrałem sterowniki, i się skaplem że pokazuje mi tylko 8 GB ram a nie 16, wyłączyłem komputer i włozylem ponownie ram po czym się komputer nie włącza, przed tym uruchomienie normalnym, wyjąłem kartę graficzną i od nowa zamontowałem 2 dyski nvme i te kable HDD+ LED+ power sw, podpiąłem od nowa, i zamontowalem kartę i działał wtedy, jak się skaplem że mi ramu nie pokazuje to wyłączyłem komputer i odpialem i podpialem ram (nic innego nie ruszalem) i od nowa się komputer nie włącza. Teraz już 2 razy ponowiłem czynnośći które zrobiłem przed uruchomieniem normalnym i nic nie działa. Jak podpinam kabel od internetu to się świeci czyli jest prad w płycie głównej. Specyfikacja:
    Rx 470 sapphire 4gb (nie starczyło mi na kartę wiec narazie mam starą)
    I5 12400F
    128gb nvme SSD
    256gb nvme ssd
    Irid 503v2
    Vero l5 bronze 500 W
    Lexar 2x8 GB 3200mhz
    MSI prime B760M-A wifi D4 Widok wnętrza komputera z podzespołami, w tym karta graficzna Sapphire i chłodzenie procesora Intel. Wnętrze komputera z widocznymi kablami, kartą graficzną i modułem SSD NVMe. Widok zbliżony na wtyki i komponenty wewnątrz obudowy komputera. Widok wnętrza komputera z zamontowaną kartą graficzną Sapphire i widocznymi kablami. Widok wnętrza komputera z zamontowanymi komponentami i kablami. Widok wnętrza komputera, pokazujący płytę główną, wentylator procesora Intel i kable podłączone do różnych komponentów. Wnętrze komputera PC z widocznymi komponentami: karta graficzna Sapphire, płyta główna MSI, wentylator procesora Intel, pamięci RAM oraz okablowanie. Wnętrze komputera z zamontowanymi podzespołami.
  • #2 20859596
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Na razie nie pisze sie razem! Podaj model plyty glownej.

Zamiesc zdjecie socketu bez procesora, ale takie zeby bylo cos na nim widac!
  • #3 20859762
    potunte
    Poziom 7  
    MSI prime B760M-A wifi D4 Zdjęcie płyty głównej MSI PRIME B760M-A WIFI D4 z otwartym gniazdem procesora. Płyta główna MSI Prime B760M-A WiFi D4 z otwartym gniazdem procesora, bez zamontowanego procesora. Zbliżenie na płytę główną MSI Prime B760M-A WiFi D4 z otwartym gniazdem procesora. . Mi się wydaje że coś jest z guzikiem od włączania komputera, ale skoro proszę to pomoc, to co dalej?
    ( Dodam że w komputerze nawet wentylatory się nie kręcą ani nic a jest wszystko podłączone

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

@Kolobos a da się włączyć komputer jakoś inaczej niż przyciskiem zasilania? Są strasznie delikatne piny do podłączania i tylko to mi się wydaje być złe
  • #5 20860075
    potunte
    Poziom 7  
    @ArturJK Już tak podłączałem, teraz podłączyłem cztery górne piny czyli LED+,led-,pwrsw i się włączyły wentylatory, ale karta graficzna( jak jest podłączona to mi zasłania piny w części i nie dam rade włożyć) była odpięta więc wyłączyłem komputer od zasilania szybko podłączyłem kartę i HDMI i już się nie włącza w ogóle, nie wiem co jest nie tak z tym komputerem że raz działa na podłączeniu za chwilę na tym samym nie, za chwilę działa ale HDMI nie łapie obrazu. Już nie wiem co mam zrobić i jestem przerażony bo nowy komputer za 2000 i albo ja jestem debi*em albo te piny są dziwne
  • Pomocny post
    #6 20860095
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    potunte napisał:
    Mi się wydaje że coś jest z guzikiem od włączania komputera

Jeśli uważasz że coś jest nie tak z przyciskiem "Power" w obudowie to zamień go na "Reset". Podłącz piny od przycisku "Reset" do złącza na panelu płyty pod "PWRSW" i spróbuj włączyć komputer przyciskiem "Reset". Zasada działania obu przycisków jest taka sama, więc można je spokojnie zamienić.
    potunte napisał:
    szybko podłączyłem kartę i HDMI i już się nie włącza w ogóle,

Masz możliwość sprawdzenia poprawności bootowania z inną kartą graficzną? Może problem jest w samej karcie, lub jej kompatybilnością z płytą główna.
  • #7 20860144
    potunte
    Poziom 7  
    @ArturJK już raz był komputer w pulpicie i działał więc raczej kompatybilna, nie mam innej karty graficznej, a właśnie idę podmienić przycisk reset z power. Mam pytanie czy reszta pinów też musi być podpięta czy tylko włączania wystarczy bo parę razy było tak że jak był sam power to działało a jak podłączyłem resztę to już nie

Dodano po 6 [minuty]:

>>20860095
    Zamieniałem i nic
  • Pomocny post
    #8 20860158
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    potunte napisał:
    czy reszta pinów też musi być podpięta czy tylko włączania

Do uruchamiania wystarczy tylko przycisk włączania.
    potunte napisał:
    a jak podłączyłem resztę to już nie

Być może któryś z pozostałych powoduje problem. Próbuj podłączając po włączniku po kolei i testuj.
  • #9 20860163
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Najlepiej wszystko wyciagnac i uruchamiac na stole, stopniowo dodajac kolejne elementy.
  • #10 20860245
    potunte
    Poziom 7  
    Okej jutro będę próbował.
  • #11 20861074
    potunte
    Poziom 7  
    Komputer sam z siebie się włączył ale jest błąd jakiś i nie wiem co dalej Ekran komputera z informacjami BIOS i komunikatem błędu.
  • Pomocny post
    #12 20861111
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nic, zrob to co masz podane, zapisz ustawienia i uruchom ponownie.
  • #13 20861986
    potunte
    Poziom 7  
    Podłączyłem pin power sw do komputera i nie działalo a na zajutrz przychodze i dziala

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył komputer na płycie głównej MSI Prime B760M-A WiFi D4, jednak po wymianie pamięci RAM napotkał problemy z uruchomieniem. Komputer nie włączał się, a sygnał HDMI nie był wykrywany. Użytkownik podejrzewał problemy z kablami z przedniego panelu, w tym przyciskiem zasilania. Po kilku próbach uruchomienia, w tym resetowaniu BIOS-u, komputer czasami się uruchamiał, ale nie wykrywał pełnej ilości RAM. Użytkownicy forum sugerowali zamianę przycisku zasilania z przyciskiem reset, sprawdzenie poprawności podłączenia kabli oraz uruchamianie komputera na stole, aby zminimalizować problemy z połączeniami. Ostatecznie komputer sam się włączył, ale pojawił się błąd, który wymagał dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA