logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aplikacja Solarman Smart - opinie użytkowników

asia35m 13 Gru 2023 19:13 3108 5
REKLAMA
  • #1 20860021
    asia35m
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Czy ktoś korzysta z aplikacji Solarman Smart?
  • REKLAMA
  • #2 20860033
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Tak, ale wcześniejsza była wg mnie lepsza. Przy przeniesieniu narobili mi bałaganu, poblokowali dostęp do danych. Ogólnie jestem rozczarowany.
    Co jeszcze można na te serwery uruchomić ? Z czego korzystać ?
  • REKLAMA
  • #3 20860377
    asia35m
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    U mnie instalacja działa od miesiąca. 5 kW i magazyn 10 kW. Korzystam z aplikacji Solarman Smart ale nie ogarniam. Mnóstwa rzeczy nie rozumiem bo się na tym chyba nie znam. To co najbardziej mnie martwi... to różnica w ilości zużytej energii a zakupionej. Najczęściej zakup jest wyższy niż zużycie. Produkcja jakby była w ogóle nie brana pod uwagę. No dzienna produkcja 8.06 kWh, zużycie 8.02 kWh zakup 6 kWh. Przyznam, że nie mogę tego pojąć. Czy to ok? U Ciebie też miewasz tego typu wskazania?
  • REKLAMA
  • #4 20860570
    madamsz1
    Poziom 42  
    Nie korzystam z magazynu, mam zestaw już 6 lat on-grid. Nie wiem jakie u Ciebie idą dane w chmurę, czy jest dodatkowy licznik który bierze to pod uwagę ?. Ja bazuje na liczniku PGE, a dane z chmury traktuję orientacyjnie do porównania. Czyli z licznika pozycja 1.8.0 i 2.8.0 z chmury produkcja, ale na falowniku bezpośrednio też jest różnica. Dlatego do rozliczenia z ZE najlepiej bazować jednak na liczniku ZE.
  • REKLAMA
  • #5 20860578
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3294
    Tylko że sam licznik też nie pokaże tego co faktura. Bo jest jeszcze bilansowanie międzyfazowe godzinowe, którego pozycje 1.8.xx i 2.8.xx nie uwzględniają. Plus jest taki że z bilansowaniem jest lepiej i wartości na fakturze są ciut niższe. Tauron w swojej apce dodał opcje bilansowania jak poszło trochę skarg do UOKiKu od klientów że nijak wartości czy to z licznika czy z apki mają się do faktury. Ja zobaczę w kwietniu czy faktycznie to co pokazuje apka teraz po zbilansowaniu faktycznie pojawi się na fakturze. A apka Solarmana to raczej do podglądu czy instalacja działa i czy nie ma z nią problemów. Co ciekawe teraz jest opcja dostępu zdalnego i zmiany parametrów np. napięć dopuszczalnych , mocy max i wielu innych z apki w telefonie.
  • #6 20860742
    madamsz1
    Poziom 42  
    W sumie to i tak większość tych danych z aplikacji, czy dodatkowych liczników jest orientacyjna, ale już daje jakiś tam obraz tego co się dzieje.
    Ja spisuje statystycznie tylko po to co miesiąc wszystko, że kolega z ZE podpowiedział o dziwnych awariach liczników energii powodujące często naliczanie dużych zużyć. W moim przypadku rozliczenie 6-cio miesięczne mogło by być w przypadku takiej awarii zbyt kosztowne. Ostatnio u znajomego który zamontował na firmie 40kW (na wiosnę), coś mu się nie podobało z pomiarami i okazało się że po 2-ch miesiącach wymienili licznik, a dziwnym trafem miesiąc później przyjechali i nic nie mówiąc przywieźli następny. Od tego czasu sprawdza często i teraz jest dobrze.
    Dlatego sprawdza się powiedzenie wierz, ale jednak sprawdzaj i kontroluj.
REKLAMA