logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WIO 3T126 PEF - zablokowany program 1 (wypompowuje wodę której nie ma?

maciejziomekk 18 Gru 2023 12:24 576 7
REKLAMA
  • #1 20866994
    maciejziomekk
    Poziom 3  
    Witam, mam problem ze zmywarką ja w temacie poniżej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3671210.html#18852243

Pewnego wieczoru żonie wywaliło bezpiecznik odpowiedzialny tylko i wyłącznie za zmywarkę. Woda znajdowała się na dnie.
    Włączyła bezpiecznik i od tamtego momentu zaczęły się dziać dziwne rzeczy.

*Rozkręciłem bok i sprawdziłem że : Wycieku nie ma,
    *Przechyliłem ją na wszystkie boki 45*stopni,
    *Sitko przy elektrozaworze jest czyste.

Dziś bądź jutro mam zamiar sprawdzić inny wąż z elektrozaworem który wiem że jest sprawny i dam znać.

Póki co nie mam pojęcia co mogłoby być przyczyną wejścia w taki "tryb awaryjny".

Macie jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
    Maciej
  • REKLAMA
  • #2 20867029
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Wyłącz i włącz zmywarkę na przycisku, błąd overflow (1) powinien się wykasować.

maciejziomekk napisał:
    Pewnego wieczoru żonie wywaliło bezpiecznik odpowiedzialny tylko i wyłącznie za zmywarkę.

Teraz ciekawe co się popsuło ... wyjmij moduł i zrób zdjęcie, zapewne będzie wszystko jasne, chyba że pod pojęciem bezpiecznika, kryje się różnicówka.
  • REKLAMA
  • #3 20867112
    maciejziomekk
    Poziom 3  
    Witam, dziękuję za odpowiedź.

Tak, (wywaliło bezpiecznik odpowiedzialny tylko i wyłącznie za zmywarkę) - chodzi o różnicówkę. Mam zmywarkę podpiętą tylko pod jeden bezpiecznik. Więc jeżeli wywaliło, to tylko powodem była zmywarka.

Po wyłączeniu i włączeniu błąd dalej występuje. Wyłączenie bezpiecznika na 12h też nic nie dało, błąd się nie kasuje. Zmywarka ma dopiero 1.5 roku, ale nie mogę znaleźć paragonu. Przy zamianie węża spróbuje dostać się do sterownika i dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 20867128
    AsReeX
    Poziom 40  
    maciejziomekk napisał:
    Po wyłączeniu i włączeniu błąd dalej występuje.

Widocznie na dnie dalej jest woda lub zablokował się pływak.
  • #5 20867332
    maciejziomekk
    Poziom 3  

Jutro mam termin u znajomego znajomego, który się w takim czymś specjalizuje. Dam znać, co udało się odkryć.
    Miłego dnia.
  • #6 20867353
    AsReeX
    Poziom 40  
    maciejziomekk napisał:
    znajomego znajomego który się w takim czymś specjalizuje

To się nigdy nie kończy dobrze xD
  • REKLAMA
  • #7 20905556
    maciejziomekk
    Poziom 3  
    Wymiana elektrozaworu pomogła przy teście zmywarki, gdy przywiozłem ją do domu znowu ten sam problem. W najbliższy weekend mam zamiar ją rozkręcić i sprawdzić od spodu czy żaden motor nie jest zapchany.
    Nastawiam się na zakup nowej zmywarki więc nie mam nic do stracenia.
    Dam znać czy coś znalazłem.

Plan:
    -Rozkręcił i sprawdzić wszystkie mechaniczne elementy
    -Opróżnić wszystkie możliwe zbiorniki/pojemniki i je wyczyścić.
  • #8 20952802
    maciejziomekk
    Poziom 3  

Przyjechał Pan do naprawy zmywarki, zaczął od:
    - wywracania jej lewo, prawo, przód, tył,
    - sprawdzenia filtra i jego okolic w poszukiwaniu mechanicznych usterek, nieszczelności,
    - wymiany panelu z przyciskami na nowy,
    Kończąc na wymianie całego sterownika (komputera, który znajduje się na dole zmywarki od czołowej strony).

Wymienił sterownik, czy jak inni nazywają komputer zmywarki, i zaprogramował go, podłączając specjalny adapter, podobny do tego, który używamy do odczytania błędów w aucie, u dołu zmywarki.

Reasumując, problemem u mnie był główny sterownik zmywarki. Ma ona dopiero 1.5 roku, więc dziwne, że już po półtorej roku się zepsuł. No ale sam specjalista żalił się, że jeździ głównie do zmywarek.

P.S. Zmywarka kupiona w Media Expert w Polsce, a zmywarkę posiadam w Niemczech, ponieważ tutaj mieszkam już od 7 lat. Gwarancja obejmuje całą Europę, wystarczy zadzwonić na niemiecką infolinię i podać datę zakupu oraz przedstawić przy naprawie dowód zakupu w postaci paragonu/faktury (Można poprosić na infolini o osobę z językiem polskim, Pani Aleksandra Szabelska pracuje w niemieckiej infolinii i jest Polką - może to znacznie przyśpieszyć proces gwarancji sprzętu dla osób słabo znających język).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WIO 3T126 PEF, która po wyłączeniu bezpiecznika zaczęła działać w trybie awaryjnym, wypompowując wodę, której nie ma. Po sprawdzeniu sitka przy elektrozaworze i braku wycieków, użytkownik planuje wymienić wąż oraz sprawdzić sterownik. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zablokowany pływak lub pozostała woda na dnie. Po dalszych próbach naprawy, w tym wymianie elektrozaworu i panelu sterującego, ostatecznie wymieniono główny sterownik, co rozwiązało problem. Użytkownik zauważa, że zmywarka jest stosunkowo nowa, co budzi wątpliwości co do jej niezawodności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA