logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WIO 3T123 PEF - włącza się tylko program 1 i działa do końca

rob4u 15 Sty 2024 15:06 2712 9
REKLAMA
  • #1 20910814
    rob4u
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam Kolegów speców od AGD!

Mam problem ze zmywarką Whirlpool WIO 3T123 PEF z roku 2017, a mianowicie od wczoraj dowolnym przyciskiem włącza się tylko program "1", a mycie naczyń przebiega do końca jakby poprawnie, ale zmywarki nie da się wyłączyć ani włączyć przyciskiem do tego przeznaczonym. Reset przyciskiem nie uruchamia się, a przerwa w zasilaniu też nie resetuje urządzenia. Zastanawiałem się, czy nie ma gdzieś wycieku, ale program "1" działa niejako bezbłędnie do końca, a po jego zakończeniu mruga dioda informująca o zakończeniu pracy.

Będę wdzięczny za sugestie i pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20911024
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6934
    Prawdopodobnie problem będzie leżeć w niedziałających przyciskach panelu obsługi.
    Dość częste po zalaniu.
  • REKLAMA
  • #3 20911081
    rob4u
    Poziom 10  
    Sprawdziłem przed chwilą raz jeszcze i sytuacja jest taka, że po kilkominutowej przerwie w zasilaniu i włączeniu wtyczki do sieci zmywarka jest wyłączona i włącza się każdym z przycisków oprócz przycisku do włączania. Natomiast wyłączyć można ją potem również każdym dowolnym przyciskiem (nie musi być ten sam którym się włączyło) tylko nie tym okrągłym służącym do tego celu.

Po włączeniu na przycisku włączającym dioda świeci w sposób ciągły natomiast sam już nie wiem czy ta "1"-ka na wyświetlaczu to nr programu czy też błąd nr "1".

Może rzeczywiście tak jest, że przyciski zawilgły/zamokły. Czy gdyby tak było, to trzeba najpierw znaleźć miejsce wycieku i naprawić a potem wymienić cały panel z przyciskami czy też wystarczy go jedynie dobrze wysuszyć?
  • REKLAMA
  • #4 20911268
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli realizuje cykl mycia to program 1, jeśli nie realizuje to błąd 1, wóczas po otwarciu wyświetlacz mruga wraz z panelem.
  • REKLAMA
  • #5 20912390
    rob4u
    Poziom 10  
    Czyli będzie to jednak program "1".

Przeglądnąłem wczoraj zmywarkę pod kątem miejsca, z którego mogłaby dochodzić do przycisków woda i prawdopodobnie jest to kwestia lekkiego odkształcenia w górnej części uszczelki drzwiczek, która w tym miejscu lekko przepuszczała wodę podczas mycia. Wcześniej jakoś nie rzuciło mi się to w oczy a szkoda..

Wiadomo, że na odległość ciężko to stwierdzić, ale czy Twoim zdaniem jest szansa na wysuszenie tego panelu przycisków czy też naprawy, tak by działały one poprawnie, czy też raczej będzie to trwałe uszkodzenie i tylko wymiana całego panelu z przyciskami może uratować sprawę (koszt panelu to pewnie 250-350zł + robocizna)?
  • #6 20912855
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli panel był podlewany to trzeba go wypruć z panelu i sprawdzić organoleptycznie w jakim stanie jest.
    O ile nie zrobiło zwarcia i nie uszkodziło układów sterujących to często da się odratować, ale zdalnie i to bez dobrej jakości zdjęć to wróżenie z szklanej kuli.

Koszt panelu można sprawdzić, jeśli podasz dokładny numer serwisowy urządzenia.
  • #7 20913015
    rob4u
    Poziom 10  
    Service: 859991009180
    SN WHP: 991726009114

Dodano po 9 [minuty]:

Rozmawiałem z jednym z serwisantów i podobno przyczyną może być tu również uszkodzona wiązka kabli lub moduł 611, który ponoć b. często się psuje pod wpływem wilgoci.
  • #8 20913280
    mrice
    Moderator AGD
    Wiązkę zawsze warto sprawdzić, ale jeśli część modułu działa a część nie, to raczej z wiązką powinno być ok.

Nie mniej, te zmywarki potrafią czasem być stanem umysłu :lol:
  • #9 20919382
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1599
    rob4u napisał:
    Rozmawiałem z jednym z serwisantów i podobno przyczyną może być tu również uszkodzona wiązka kabli lub moduł 611, który ponoć b. często się psuje pod wpływem wilgoci.

Srutututu majtki z drutu! Serwisanta ponosi wyobraźnia .. ^^ Do wymiany UI - jeśli kolega chce coś takiego to PW i tyle w temacie.

mrice napisał:
    Nie mniej, te zmywarki potrafią czasem być stanem umysłu

Jak się na czymś nie znam, to się za to nie biorę - czasy prostych napraw bezpowrotnie minęły.
  • #10 20935941
    rob4u
    Poziom 10  
    Na wczorajszej wizycie serwisanta okazało się, że uszkodzony jest moduł główny, z którym nie można się skomunikować.

Zamówiłem już nową zmywarkę. Tym razem postanowiłem nie przepłacać za mało użyteczne funkcje, z których prawie się nie korzysta i zdecydowałem się na podstawowy model BSH SMV25AX00E za 1099zł w ME, i zobaczymy ile pociągnie ;)

Dziękuję wszystkim za wkład czasowy. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WIO 3T123 PEF, która włącza się tylko w programie "1" i nie można jej wyłączyć przyciskiem. Po przerwie w zasilaniu zmywarka działa, ale przycisk włączający nie reaguje. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z wilgoci w panelu przycisków, co może być spowodowane nieszczelnością uszczelki drzwiczek. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie wiązki kabli oraz modułu sterującego. Po wizycie serwisanta stwierdzono uszkodzenie modułu głównego, co skłoniło użytkownika do zakupu nowej zmywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA