logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc w radiu SuperStar 3900F z płytą Alan 87?

reda 30 Lis 2005 21:02 4302 7
REKLAMA
  • #1 2041794
    reda
    Poziom 11  
    Witam
    Wpadło w moje raczki radio SuperStar3900 F . Wszystko OK ! oprócz mocy. przy szukaniu w niecie znalazłem na rynek francuski ten typ radia z mocą AM/FM 1W i SSB 4 W. Na homologację idealne :-). Płytę ma Alana 87 i pochodnych EPT 360014B. Jest z wyświetlaczem czestotliwości . W końcówce sa 2 tranzystory więc moc powinna być co najmniej 15W na AM i 30 na SSB ,ale nie ma. Porównywałem wnetrze z Alanem 87 identyczne .czesci te same ,wle co jest zablokowane nie wiem.
    Moze dobra dusz pomogła by mi go odblokować i cieszyć się większa mocą przy DX-owaniu bo na QRP nie mam ochoty.
    Z góry dziękuję za wszystkie porady.
    Zbyszek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2042060
    reda
    Poziom 11  
    Raczej chyba nie bo PR VR 13 od Am reguluje od 0 do 1 W a VR12 od SSB nie reguluje wcale. regulacja L33 od mocy minimalnie zmienia poniżej 1 W.
  • #4 2042302
    king252
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    sprawdz jakie masz napiecie na kolektorach tranzystorów końcowych
  • REKLAMA
  • #5 2048989
    MAcGYVER007
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    jeżeli napięcie jest zbyt niskie może wystarczy je zwiększyć
    ale obwody wyjściowe trzeba będzie na nowo zestroić
    bo zmieni się częstotliwośc nadawania , wzrosną także zakłucenia
    harmoniczne.UŻYJ cześtotliwościomierza do kontroli i nie ruszajVCO!
    to ten zawoskowany filtr kubkowy
  • REKLAMA
  • #6 2081472
    reda
    Poziom 11  
    Hmm jakies dziwne to radio.Moc nimy zblizona do schematu. A wyjscie mocy niskie. Porownanie do alana 87 - wszystko identyko, wartosci elementow , wszystkie zworki ect to samo. Gdzie tkwi diabel co trzyma moc? Jest taki madry co odpowie. Wyglad jak by co to jak Galaxy Pluto.
    Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. Przy grzebaniu cos pokszanilem bo jest cicha modulacja w AM.
  • #7 2087560
    Fla
    Poziom 12  
    ja mam SS3900 i wygląda jak Alan 78 ale o wiele ładniejsza obudowa :D

a wracając do tematu to z mojego też nie mogę wycisnąć więcej AM/FM/SSB/CV 4W ?

Dodano po 2 [minuty]:

oczywiście miałem na myśli alana 87 :D

czy proste jest poprawianie selektywności w tych radiach ?
  • #8 2092076
    reda
    Poziom 11  
    Masz racje SS3900 z blyszczacymi galkami sa b.ladne. Z tym ze maja w koncowce 1 tranzystor wykonawczy i duzej mocy sie nie wyciagnie. Sprawdz czy masz 1 czy 2 tranzystory koncowe TR56 I TR43 byc moze masz 2 bo tych wersji jest duzo. Ja tez kiedys mialem Alana 87 z 4 W i homologacja (byl zarejestrowany w PAR) i nic sie nie dalo zwiekszyc. Teraz mam SS3900F i tez problem z moca choc ma 2 tranzystory koncowe. Instrukcja pisze AM/FM - 9W (moze byc do 30 W) i SSB-20W(max 40W) a wiec jest co wyciskac. Nigdzie nic nie moge znalesc jak odblokowac ?! Napiecia sie zgadzaja na koncowkach, regulacje PR-kami nic nie wnosi .Musze czekac az ktos mnie olsni gdzie szukac.
    Pozdrawiam
    Wesołych Świąt
    Zbyszek

Dodano po 13 [minuty]:

Aha pytales o selektywnosc!
    Kolega doradzil bym wymienil filtr FL2 na taki sam jak FL3 -10,695MHz i zestroil na RX(odbiorze) ktos nadaje na umowionym kanale a my stroimy w AM - filtrami: L6 L7 L8 L10 ,L11 L12 pozniej L3 L4 sa one od odbiornika ,innych nie ruszaj. rozmieszczenie ich znajdziesz np.na stronie
    htt://www.cbrepairs.com/mods/mainboard/ept3600.htm lub http://www.cbtricks.com/galaxy/dx88hl_act.htm
    Pozdr.
    Zbyszek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niskiej mocy wyjściowej w radiu SuperStar 3900F wyposażonym w płytę Alan 87 (EPT 360014B). Pomimo obecności dwóch tranzystorów końcowych, moc na AM i SSB jest znacznie niższa niż deklarowane wartości (AM/FM 1W i SSB 4W według homologacji francuskiej, a według instrukcji nawet do 9W na AM/FM i 20-40W na SSB). Użytkownicy porównują układ z Alanem 87, który ma identyczne elementy i zworki, lecz nie udaje się odblokować wyższej mocy. Sprawdzono regulacje potencjometrów PR VR13 i VR12, które nie wpływają znacząco na moc, oraz napięcia na kolektorach tranzystorów końcowych, które są prawidłowe. Sugerowano możliwość zwiększenia napięcia zasilania końcówek mocy, jednak wymaga to ponownego strojenia obwodów wyjściowych i kontroli częstotliwości nadawania, aby uniknąć zakłóceń i zmian harmonicznych. Wskazano również na konieczność zachowania oryginalnego filtra VCO (filtr kubkowy). W kwestii selektywności radia zasugerowano wymianę filtra FL2 na taki sam jak FL3 (10,695 MHz) i strojenie filtrów odbiornika (L6, L7, L8, L10, L11, L12, L3, L4). Pomimo prób i analiz, nie znaleziono jednoznacznej metody odblokowania większej mocy w SuperStar 3900F z płytą Alan 87, a problem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA