logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator obrotów silnika dmuchawy 250W; 1,1A-szukam układu

kuwaj 30 Lis 2005 21:32 2316 5
REKLAMA
  • #1 2041893
    kuwaj
    Poziom 11  
    Witam!
    Szukam prostego układu który umożliwiłbym zmiane obrotów silnika jednofazowego o podanych parametrach.

Znalazlem uklad w Praktycznym Elektroniku 10/1993 na triaku ze sprzezeniem zwrotnym oraz termistorem ... pdf na stronie: http://helios.et.put.poznan.pl/~kwajnert/regulator/

Czy ten uklad spelnie powyzsze wymagania ??

Czy przy skreceniu obrotów i po ponownym zalaczeniu silnik ruszy ??
    Bo slyszalem o ukladach ktore sobie z tym nie radzily i gdy silnik chodził na
    pelnych obrotach i dopiero wtedy zmniejszalo sie napiecie wszystko działało... ale przy ponownym zalaczeniu i niskich obrotach silnik nie startowal!

Jestem poczatkujacy w tych tematach wiec prosze o wyrozumialosc :)

Czekam na odp.
    Kuba
    kuwaj(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • #2 2042767
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    To zależy od typu silnika. Najlepiej się sprawują w spółpracy z takimi regulatorami, silniki komutatorowe (szczotkowe) niestety z silnikami krótkozwartymi mogą być kłopoty (ale nie zawsze) zależy to już od konkretnego rozwiązania konstrukcyjnego danego silnika (np. z kondensatorem rozruchowym). Nie podałeś żadnych szczegółów więc nie wiemy jaki to silnik? Jeśli nie jest to silnik z kondensatorem R. to masz szansę!
  • REKLAMA
  • #3 2042966
    kuwaj
    Poziom 11  
    No właśnie nie wiem jaki to typ silnika ....

Może uda mi sie to sprawdzic ....

Wiem jedynie ze silnika napedza wentylator ktory ogrzewa pomieszczenie dzieki umieszczonej "chlodnicy" ogrzewanej przez c.o.

Jezeli bede wiedzial cos wiecej zaraz napisze

Wielkie dzieki
    Kuba

Dodano po 3 [minuty]:

A co w przypadku gdy silnik bedzie z kondensatorem rozruchowym ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2043941
    kuwaj
    Poziom 11  
    Właśnie sie dowiedzialem ze ten silnik bedzie włączany ręcznie czyli zawsze jakas osoba bedzie go właczala czyli przy starcie zawsze moze skrecic obroty na MAX jezeli byly skrecone na mniejsza wartosc

Pytanie .... Czy wtedy ten układ bedzie działał...tzn czy bedzie załączał silnik i zmniejszał obroty przy kręceniu potencjometrem???

Czekam na sugestie !!!
REKLAMA