logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompa GRUNDFOS SQ 3-40 włącza się wybiórczo, braki wody w domu

jokercbi 20 Gru 2023 08:56 927 11
REKLAMA
  • #1 20869661
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam.
    Postanowiłem napisać na forum, bo już mi brak koncepcji.Mam spory problem z wodą w domu.
    Dom jest zasilany ze studni głębinowej(ok27m).
    Zestaw to pompa GRUNDFOS SQ 3-40 sterowana kontrolerem GRUNDFOS PM1. Do tego standardowe naczynie przeponowe GRUNDFOS-a 19L.

Pompa ma 4 lata, sterownik jest nowy ma 3 tygodnie.
    Podczas pracy ciśnienie jest ok.5-6bar i podczas odkręcania kranu jest utrzymywnae. Ale przy powolnym opróżnieniu układu, gdy ciśnienie spadnie poniżej 4-5 bar to już spada do zera.
    Sterownk reaguje, widać to po kotrolkach, poniżej progu załączania 2.2bara uruchamia zasilanie na pompę ale wody brak, potem przechodzi na sygnalizacę ALARMU (suchobiegu). I jest to prawidłowe bo odkręcałem rury i wody faktycznie nie ma w wyłączniku PM1.
    Czasem pomaga RESET sterowika, ale nie zawsze, próbowałem zasilić wtedy pompę z innego źródła, nawet innej fazy, ale jest to samo co przy resetowaniu- czasem się włączy czasem nie.
    Normalnie już nie wiem co robić!Tu Święta za pasem, coraz zimniej a tu pompa warjuje.Najgorzej po nocy, bo wstajemy a wody nie ma, jedynie to co w rurach.
    A , filtr jest nowy też, to tak dla uzupełnienia.
    Gdyby pompa wcale nie pracowała to co innego, ale ona jak się włączy to zasuwa jak trzeba. Podłączałem zamiast pompy żarówkę 60W, aby sprawdzić napięcie i żarówka świeci zgodnie z pracą sterownika. Zatem problem jest chyba po stronie pompy.
    Studnia jest bardzo wydajna i nawet wodę sama wypycha do instalacji bez niczego, więc nie ma opcji, że wody w studni może brakować.

Może ktoś ma jakiś pomysł. Nawet myślałem, że pompa ma jakieś zabezpieczenie termiczne ale to odpada, bo ona jednorazowo się po nocy nie włącza nawet za to gdy w dzień "zaskoczy" to pracuje .
  • REKLAMA
  • #2 20869726
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Odpalałeś pompę z poza sterownika, zasilając z gniazdka z pominięciem sterownika?
    Może jest dla sterownika za dużym obciążeniem i żarówka tego nie pokaże (awaria załącznika, przekaźnik/elektronika).
  • #3 20869757
    jokercbi
    Poziom 14  

Tak, zasilałem z osobnego gniazda też. Sterownik to nie jakieś byle co, tylko firmowy sprzęt. W środku, na torze głównym do pompy, pracuje przekaźnik 16A, a prąd pompy to ledwo 4,6A.
  • Pomocny post
    #4 20869807
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Czasem styki przekaźnika się nadpalają i choć klikają to mały prąd przenoszą bo pojawia się rezystancja i spadek napięcia.
    Nie wykluczam uszkodzenia pompy stąd moje pytania o diagnostykę.
  • REKLAMA
  • #5 20869868
    jokercbi
    Poziom 14  
    Rozumiem, ale tutaj mamy do czynienia z NOWYM sterownikiem, przekaźnik jest z ogromnym zapasem mocy po mimo tego że to OMRON z Chin. Właśnie wylazłem ze studni i tam napięcie ładnie dochodzi aż na sam kabel pompy.Pompa chodzi, słychać nawet , ale raz na 10-20 razy się pewno zawiesza bo mimo napięcia stała i ani chu-chu. Pewno pompa pada, nie wiem.... Kabel jest raczej dobry, poza tym zaraz by RDC wyłączył gdyby kabel się udszkodził.
    Na razie wizja czarna bo nowa taksa pompa kosztuje 3 tyś PLN.
    Nie wiem co ludzie kupują, może są takie pompy o tych samych parametrach z IBO albo Omnigena. Bo jak na razie Grundfos się nie sprawdził, to drugi taki sam w ciągu 13 lat.Poprzedni się zatarł bo no stop chodził- uszkodzony ył wyłącznik.Ale teraz to już kpina bo raptem 4 lata i po pompie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20870269
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Poczytałem o tej Twojej pompie: ma silnik z magnesami stałymi i przetwornicą - teoretycznie bardzo dobre rozwiązanie ale "elektronika" potrafi się psuć.
    U konkurencji - o podobnych parametrach użytkowych, np. OMNIGENA 3" SKM 100 0,75kw/230V jest prosty silnik z kondensatorem... no i cena 5 razy...mniejsza.
  • #7 20870352
    jokercbi
    Poziom 14  
    No a taie ptanie mam, bo ta moja pompa ma ciśnienie max 5,6 bara .U mnie jest studnia wyżej domu i jest w domu prawie 6 bar przez co zawór bezpeczeństwa czasem puszcza.Czy jak bym kupił tę pompę
    Pompa głębinowa 3" GTB 3.16 230V HYDRO-VACUUM
    która ma ciśnienie max.6,2 bara to ile będzie u mnie w domu?
    Bo nie mam żadnego reduktora ciśnienia i ni mam za bardzo gdzie go wstawić. Poza tym mam bojler na max.6 barów .
    Bo skoro ta pompa jest uszkodzona to muszę szybko kupić inną. Grundfosa juz nie wierzę za bardzo.
  • #8 20870447
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Sterownik, który masz sprawdza przepływ (jeżeli duży to pompa włączana) i ciśnienie "dolne" do włączenia.
    Na poziom wyłączenia ciśnienia "górnego" nie masz wpływu - będzie się PRZELEWAŁO.
    Lepszym rozwiązaniem (od kilku lat u mnie pracuje) jest sterownik SwitchMatic - działa w zakresie ciśnienia dolnego i górnego, blokuje zbyt częste uruchomienia (czas w sek) i nadzoruje prąd (co jest problematyczne - bo pompa na sucho i na mokro ma podobny prąd).
  • #9 20870474
    jokercbi
    Poziom 14  
    Tak, masz rację dokładnie tak to pracuje.Sterownik włącza pompę i otwiera na pełne ciśnienie jakie pompa może zrobić w układzie.Ja wpadłe w pułapkę kupując tego PM1.Zrobiłem to tylko dlatego że wcześniej też był tam sterownik Grundfosa i wmieniając pompę na Grundfosa chciałem zachować markowość armatury. O tych SWITCHMATIC dowiedziałem się zbyt późno.Znam temat. Obecnie jest fajna promocja wyprzedażowa na model SWITCHMATIC 1, u mnie by wystarczył, cena jest poniżej 180PLN co jst rewelacją. I jest on fajnnie montowany na rurę bezprzepływowo. U mnie jest tak sknocony układ że sterownik zapewnia ciągłość hydrauliczną, gdybym go wywalił to trzeba sztukować układ.Nie wspomnę o kombinacjach jakie robiłem aby go wymienić. Ktoś to źle zaprojektował i wykonał, ja teraz muszę z tym za każdym razem walczyć.Normalnie nie mam gdzie wstawić w ej chwilli nawet reduktora bo rury głównej mam ok.1m z czego3/4 jest pod węglem w składzie węgla a reszta to same nyple i śrubunki.
  • REKLAMA
  • #10 20870499
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    "Stary" sterownik można zostawić jako kawał rury :), a nowy? np. zamiast kolanka -> trójnik i nowy sterownik...
    Wracając do nastaw - wystarczy nastawić 3-4,5 a pompa nie będzie wysilona i z kranu ładnie leci.
  • #11 20872468
    jokercbi
    Poziom 14  

Witam znowu.
    Od 2 dni pompa zaczęła pracować prawidłowo. Ani razu się nie zablokowała.
    Na razie jest dobrze, jednak nie wiem, co było przyczyną zawieszeń i nie "chwalę dnia przed zachodem słońca".
    Raczej jestem sceptykiem. Dlatego już przeprowadziłem pierwsze ustalenia z gościem zajmującym się hydrauliką tego typu układami. Oczywiście z uwagi na Święta nie ma szans ani na działanie, ani nawet na nowe materiały. Jednak wstępnie podjąłem decyzję na przebudowę tego układu. Pompa głębinowa zostaje jak jest, do tego będzie zbiornik hydroforowy największy, jaki mi wlezie do kotłowni, jak się da, to nawet 300l. Może ktoś doradzić, jakiej firmy to brać, bo Wimest opanował rynek dzięki niskim cenom swoich produktów, lecz czy warto go kupować? Wiadomo, cena idzie często w parze z jakością.
    Do tego w układ zostanie wpięty zwyczajny wyłącznik ciśnieniowy LCA i będzie on w szeregu z regulatorem Grundfosa PM1 (ten będzie robił za zabezpieczenie przed suchobiegiem).
    Dolny próg wyłącznika ciśnieniowego LCA zostanie ustalony ponad progiem dolnym PM1 (w tym przypadku jest to 2.2 bara), górny próg LCA będzie na ok. 4.5 bar.
    Zatem czekam na fachowca, bo nie ma materiału i narzędzi. Poza tym technicznie trzeba to rozwiązać.
    A i mam fajną i tanią propozycję pompy.
    Może ktoś używał? Chodzi mi o to, czy robi ciśnienie dobre.
    Chodzi o ten model YT-85301 pompa głębinowa YATO.

Chciałbym ją kupić na zapas, koszt jest ok. 560 PLN. Na razie ten mój Grundfos SQ 3-40 "chodzi i będzie chodził" aż się zarżnie do końca, bo kosztuje obecnie ok. 3000 PLN i jak go bym teraz zdemontował, to wyrzucić szkoda, bo działa (choć nie wiem, co było/jest przyczyną jego zawieszeń), a sprzedać tego się nie da, bo kto kupi taką podejrzaną pompę i za ile? A poza tym nie jestem z takich ludzi, co sprzedają komuś problem z premedytacją, a by tylko się go pozbyć.
    Dlatego czekam, co dalej z tym Grundfosem się stanie, pasowałaby jakaś tania pompka na wszelki wypadek, a to Yato jest ciekawe, bo ciśnienie mi pasuje, zgodnie z deklaracją producenta to więcej niż 5 barów nie zrobi.
    Tylko ta cena niska, skąd się to bierze?
  • #12 21089458
    jokercbi
    Poziom 14  
    Dziś 20 maj 2024, pompa na razie pracuje bez problemu, nic nie zmieniałem. Fcet od remontu kotłowni się nie odezwał, więc nie szukałem go, nie będę prosił aby ktoś u mnie zarobił kasę. Na razie jest OK. Kupię może jeszcze pompę na zapas, ale ten Grundfoss pracuje jak należy teraz ,choć mu nie ufam do końca i może mnie zawiedzie znowu w zimie, gdy warunki do wymiany pompy będę najgorsze.
    Na obecny moment temat zamkam, bo problem zniknął.
    Dzięki za udział w dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą GRUNDFOS SQ 3-40, która włącza się wybiórczo, co prowadzi do braku wody w domu. Pompa, zasilana ze studni głębinowej, działa poprawnie przy ciśnieniu 5-6 bar, ale przy spadku ciśnienia poniżej 4-5 bar nie uruchamia się, co skutkuje alarmem o suchobiegu. Użytkownik próbował zresetować sterownik GRUNDFOS PM1 oraz zasilać pompę z innego źródła, jednak problem nadal występuje. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia przekaźnika oraz pompy, a także rozważano alternatywne modele pomp, takie jak OMNIGENA. Użytkownik planuje przebudowę układu hydraulicznego, w tym zakup większego zbiornika hydroforowego oraz wyłącznika ciśnieniowego LCA. Po pewnym czasie pompa zaczęła działać prawidłowo, ale użytkownik pozostaje sceptyczny co do jej niezawodności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA