logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór mocy grzałki do bojlera 200l i porównanie kosztów z kotłem na pellet

Xhxgh 21 Gru 2023 16:50 3006 4
REKLAMA
  • #1 20871520
    Xhxgh
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam ,zastanawiam się jakiej mocy grzałkę zakupić do bojlera pionowego 200l. I czy w okresie letnim będzie tańsze grzanie kotłem na pellet czy grzałką. W domu mieszkają dwie osoby ,raczej prysznice czasem wanna.
    Za wszystkie odpowiedzi dziękuję .
  • REKLAMA
  • #2 20871643
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    W dużym uproszczeniu koszt:
    1 kWh grzania grzałką - cena 1 kWh ee. / sprawność grzałki (można przyjąć 100%)
    1 kWh grzania pelletem - cena 1 kg pelletu / sprawność kotła (80 % - lub nieco bardziej optymistycznie 85) / kaloryczność pelletu (jak niezły to 5kWh/kg)

Zalety
    Grzałka nie wymaga "rozpalania"
    Kocioł znacznie szybciej nagrzeje bojler

W obu przypadkach możesz korzystać z termostatów - a co za tym idzie część ciepła pójdzie w straty (dogrzeje Ci latem dom :)

Odrębna sprawa to pojemność bojlera - mi (a właściwie nam obojgu) wystarcza 80l
  • REKLAMA
  • #3 20871770
    Xhxgh
    Poziom 4  
    Dziękuje za informację ,a grzałka 2 kw wystarczy czy lepiej mocniejszą ? Jednak skłaniam się ku temu by grzać latem grzałką by nie robić nic przy kotle chociaż przez te 4 miesiące 🙂 . Bojler niestety 200l taki doradził fachowiec by kocioł się rzadziej rozpalał
  • REKLAMA
  • #4 20871794
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Grzałka 2 kW w ciągu godziny podgrzeje 200 litrów wody o około 9 stopni - większa proporcjonalnie więcej.
    A co do tego fachowca - to nie pojemność jest głównym kryterium "częstości" rozpalania, a zużycie ciepłej wody :) Wystarczy nieco "popracować" nad histerezą dogrzewania cwu, a dla purystów temparaturowych rozwiązaniem będzie montaż zaworu termostatycznego.
    A lenistwo - szczególnie latem - rozumiem jak najbardziej :)
  • #5 20871797
    Xhxgh
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź🙂👍👍,pozdrawiam.
REKLAMA