logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką moc grzałki wybrać do bojlera Galmet 120 l z wężownicą?

focus2001 17 Kwi 2018 12:07 4920 7
REKLAMA
  • #1 17172489
    focus2001
    Poziom 3  
    Ocena: 38
    Witam mam zamontowany bojler z wężownicą galmet 120 l .
    Doradźcie mi jakiej mocy grzałkę elektryczną zamontować do niego ?
    Taryfę mam weekendową , najtańszy prąd w nocy od 22 i w tym czasie właśnie planuję dogrzewać wodę w bojlerze . Woda potrzebna głównie do prysznica . w tej chwili jak nagrzałem wodę do 60 stopni to wystarczało wszystkim domownikom na kąpiel .
    Jeśli ktoś posiada takie wyliczenia to proszę o info ile może mi wzrosnąć rachunek za prąd ?
    Cena prądu u mnie w taryfie nocnej to 0.27 gr kw/h
  • REKLAMA
  • #2 17172625
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2812
    Policzę ile kosztuje jedno pełne nagrzanie wody. Powiedzmy, że podgrzewasz od temperatury 10 do 60 stopni, a więc podnosisz temperaturę o 50 stopni.
    Ciepło właściwe wody to 4200J/kg*stopień
    Jednorazowo grzejesz 120 l, czyli 120 kg.

Stąd ilość energii:
    W=50*4200*120=25,2 MJ

1 kilowatogodzina prądu to 1000J/s*3600s =3,6 MJ.

A zatem na nagrzanie zbiornika będzie potrzeba 25,2/3,6=7 kWh. Nie wiem, jaka będzie sprawność grzałki, ale dla bezpieczeństwa zaokrąglę zapotrzebowanie na energię do 10 kWh. W tej sytuacji jedno grzanie takiego zbiornika (od temperatury wody zimnej do gorącej) będzie kosztować 2,70 zł. W zależności od tego, ile wody zużywasz, policzysz sobie już cały rachunek za grzanie wody.
  • REKLAMA
  • #3 17172655
    focus2001
    Poziom 3  
    Dziękuję, super.
    Jeszcze poradźcie jakiej mocy grzałka kupić najlepiej.
    Oczywiście jeśli ktoś ma lepszy, tańszy pomysł na ogrzewanie wody to proszę pisać.
    Zaznaczam że gaz nie wchodzi w rachubę. I ogrzewanie węglem przez CO też odpada.
  • REKLAMA
  • #4 17172669
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2812
    To też zależy od zużycia wody i od tego, na którą godzinę chcesz mieć wodę przygotowaną. Jeśli możesz znaczną część nocy czekać na nagrzanie się wody, to pewno 1,5 kW wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 17172735
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    AlekZ napisał:
    To też zależy od zużycia wody i od tego, na którą godzinę chcesz mieć wodę przygotowaną. Jeśli możesz znaczną część nocy czekać na nagrzanie się wody, to pewno 1,5 kW wystarczy.

To zależy też, od obciążenia jakie może wytrzymać instalacja...
  • #6 17172747
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4592
    focus2001 napisał:
    Oczywiście jeśli ktoś ma lepszy, tańszy pomysł na ogrzewanie wody to proszę pisać.
    Pomysłów jest sporo, ale zawsze są obwarowane jakimiś wymogami. Jeden chce mieć ciepła wodę ciągle, godząc się na duże koszty, inny, chciałby żeby koszty były małe i jeszcze nic nie robić, a ktoś inny rozumie, że jak ma być taniej, to trzeba samemu się do tego przyłożyć(np. paląc w kotle co).Można też iść w nowsze technologie, choćby solary, ale tu, znowu trzeba najpierw sporo zainwestować, a dopiero korzystać
    Pytając o koszty ciepłej wody, podałeś cenę energii w taryfie nocnej. Wszyscy skorzystają z prysznica rano. A co dalej ? Przez cały dzień, będziesz czekał na tańszą taryfę, czy dogrzewał na droższej, czy też nie pobierał ciepłej wody, aż do późnego wieczora?
  • #7 17172799
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    W taryfie G-12w prąd powinien być tańszy dwie godziny w ciągu dnia. Jeżeli masz instalację trójfazową i solidnie wykonaną, to poleciłbym grzałkę o mocy przynajmniej 4kW. Wtedy przez te dwie godziny w ciągu dnia będziesz miał nagrzany pełen bojler wody.
    Wybór grałek masz np. tutaj: http://www.gwarant.czest.pl/shop/13-duzej-mocy-trojfazowe
  • #8 19749016
    focus2001
    Poziom 3  
    Grzałka zakupiona 2000 W śmiga jak ta lala.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej mocy grzałki elektrycznej do bojlera Galmet o pojemności 120 l z wężownicą. Woda jest podgrzewana w taryfie nocnej, co ma na celu obniżenie kosztów. Obliczenia wskazują, że do podgrzania wody z 10 do 60 stopni potrzeba około 10 kWh energii, co przekłada się na koszt około 2,70 zł za jedno nagrzanie. Użytkownicy sugerują, że grzałka o mocy 1,5 kW powinna wystarczyć, jeśli nagrzewanie odbywa się w nocy. Inna opinia zaleca grzałkę o mocy przynajmniej 4 kW, co pozwoli na szybkie nagrzanie wody w ciągu dnia, jeśli instalacja jest trójfazowa. Użytkownik ostatecznie zakupił grzałkę o mocy 2000 W, która działa zadowalająco.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA