Witam. Chciałbym zamontować grzałkę na lato do mojego bojlera. Nie wiem jaką moc grzałki potrzebuje i jakiej firmy są najlepsze. Mój bojler posiada 120 litrów i jest nas dwoje w domu. Kąpiemy się pod prysznicem i używamy zmywarki do naczyń.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjejeje00 napisał:A jak kupie 2500w lub 3000w to zaoszczędzę na rachunkach za prąd czy więcej zapłacę? I czy woda będzie sie szybciej nagrzewała?
DiZMar napisał:Wybierając moc grzałki sprawdź do jakiej mocy przewidziana jest instalacja elektryczna zasilająca ten bojler.
BUCKS napisał:...
@jejeje00
W takim układzie wypadałoby, aby bojler miał swój osobny obwód elektryczny...
jejeje00 napisał:2500w lub 3000w to zaoszczędzę na rachunkach za prąd czy więcej zapłacę?
FishuPro napisał:...
Najmniej zapłacisz rozpalając w piecu...
FishuPro napisał:DiZMar napisał:Do tego jako opał stosując palne śmieci
Nie,wystarczy drewno.
FishuPro napisał:DiZMar napisał:Oczywiście to ironia.
No chyba nie sądzisz że ktoś przy zdrowych zmysłach potraktuje serio poradę o śmieciach
jejeje00 napisał:Witam. Chciałbym zamontować grzałkę na lato do mojego bojlera. Nie wiem jaką moc grzałki potrzebuje i jakiej firmy są najlepsze. Mój bojler posiada 120 litrów i jest nas dwoje w domu. Kąpiemy się pod prysznicem i używamy zmywarki do naczyń.
DiZMar napisał:Często jest to fikcja i to nie tylko w przedwojennym budownictwie, ale także i z PRL, gdzie na jedno mieszkanie (i to wcale nie garsoniera czy pokój z kuchnią, lecz np. 3-pokojowe) stosowano jeden obwód oświetleniowy (zwykle bezpiecznik 10A, chociaż na światło wystarczyłby 6A) i jeden obwód na wszystkie gniazda wtyczkowe (pokoje, kuchnia, łazienka) - także zabezpieczony 10A. W takich instalacjach bardzo łatwo o przeciążenie, gdyż są niedostosowane do obecnych potrzeb. Sama pralka automatyczna to już obciążenie prądem 10A lub niekiedy nawet 10A "z hakiem", a np. lodówki się nie wyjmuje z gniazdka na czas prania (niby poniżej 1A, ale wszystko się sumuje). Czajnik elektryczny (niestety, ludzie używają ich mając kuchnie gazowe) to już jest natężenie prądu 10A. Te kiedysiejsze instalacje elektryczne były raczej projektowane pod radioodbiorniki, telewizory (radioodbiornik pobiera minimalną moc). Obecnie nawet żelazka mają ok. 2000W mocy (uważam, że 1000W to w sam raz na żelazko).BUCKS napisał:...
@jejeje00
Nie wypadałoby tylko obowiązkowo. Wg przepisów odbiornik mocy 2000W lub wyższej ma posiadać własny obwód zasilający z rozdzielnicy niezależnie od zastosowanego przekroju przewodów i zabezpieczeń.
teskot napisał:W jakiem celu?Jeśli instalacja elektryczna i przydział mocy na to pozwolą to raczej celowałbym w 3-3,5kW.
jejeje00 napisał:Spokojnie wystarczy 2 kW. oczywiście zależy od sposobu grzania, czy normalnie na termostat, czy podgrzewanie sporadyczne. W tym drugim przypadku, albo trzeba włączać z zaplanowanym wyprzedzeniem czasowym, albo większa moc, aby było szybciej.jest nas dwoje w domu. Kąpiemy się pod prysznicem i używamy zmywarki do naczyń.
ROWE napisał:Nie ma to znaczenia i tak również się do tego tyczy. Jt. urządzenie energetyczne niezależnie od sposobu dostarczonej mu energii. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i przekroczenia fabrycznych parametrów są jw. jednakowe dla wszystkich tych urządzeń.
ROWE napisał:Jak to wszystko ignorujesz to nie mam nic sensownego do dodania twojemu rozumowaniu i teoriom.
DiZMar napisał:BUCKS napisał:...
@jejeje00
Nie wypadałoby tylko obowiązkowo. Wg przepisów odbiornik mocy 2000W lub wyższej ma posiadać własny obwód zasilający z rozdzielnicy niezależnie od zastosowanego przekroju przewodów i zabezpieczeń.
gregorypalasz napisał:Czajnik elektryczny również dajesz na osobny obwód?Trochę cię ponosi😂
ROWE napisał:Bzdura. Nie wiesz o czym piszesz. Bojler z wężownicą. Nie ma własnej instalacji elektrycznej i producent bojlera nie ma nic do tego, ani nie da żadnych zaleceń. Dać grzałkę z wbudowanym termostatem 3-3.5kW i ew. zegar czasowy żeby załączał grzanie w odpowiednich godzinach.gaz4: Jak to nie ma!
Opisowo, 1etap to producenta obowiązują i producent wytwarza w oparciu o nie i dale j daje wytyczne dla użytkownika, serwisanta, konserwatora itd.
A prawo w praktyce to weryfikuje
jejeje00 napisał:Jak będzie grzałka większej mocy to woda szybciej się zagrzeje. Nie zapłacisz więcej, a być może troszkę mniej bo np przy grzałce małej mocy np 1kW grzanie wody trwa długo, a straty ciepła poprzez izolację bojlera zawsze są. Grzejąc wodę przez np. 8 godzin te straty są większe niż grzanie przez 2 godziny i kąpiel bez czekania aż woda przestygnie. Po kąpieli woda już nie będzie taka ciepła i straty też będą niższe. Stosując zegar czasowy i mocną grzałkę możesz ustawić włączenie np. 2.5-3 godziny przed kąpiela i w ten sposób zmniejszyć straty ciepła z bojlera które musi pokryć grzałka. Nie grzej też wody do dużej temperatury bo im wyższa temp. to straty większe. Napiszę to przykładowo: dajesz grzałkę 400W do takiego bojlera i grzejesz. Temp dochodzi do powiedzmy 45-50°C i dalej nie wzrasta bo przy tej temp straty ciepła poprzez izolację bojlera są na tyle duże że grzałka tylko pokrywa te straty. Wtedy za grzanie płacisz dużo. Przy mocnej grzałce temp szybko wzrasta i grzałka się wyłącza, a nie grzeje non stop, a jak jeszcze dasz zegar czasowy to nie będzie dogrzewała i uzupełniała strat ciepła wtedy kiedy to niepotrzebne.A jak kupie 2500w lub 3000w to zaoszczędzę na rachunkach za prąd czy więcej zapłacę? I czy woda będzie sie szybciej nagrzewała?
Strumien swiadomosc... napisał:Do boilera zasilanego wtyczka nie potrzeba osobnego obwodu.