logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko BDIN38531D (7613003977) jak naprawić panel dotykowy w zmywarce?

paczu 27 Gru 2023 11:05 3876 5
REKLAMA
  • #1 20877809
    paczu
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam problem ze zmywarką Beko BDIN38531D. Nie działa część panela dotykowego po prawej stronie. Lewa strona działa, da się włączyć zmywarkę, wybrać program, ale nie da się uruchomić programu bo nie reaguje na przyciski po prawej stronie gdzie jest przycisk start.
    Kiedyś już ten problem raz wystąpił ale po nocy wróciło wszystko do normy. Wczoraj wieczorem znowu przestały działać przyciski, ale po nocy dalej jest to samo. Co może być uszkodzone? Panel dotykowy do wymiany, sterownik, coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 20877836
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Jeśli część panelu dotykowego nie reaguje, może to wskazywać na uszkodzenie samego panela. Czasami wilgoć lub zabrudzenia mogą zakłócać funkcjonowanie panelu. Rowniez może występować problem z elektroniką sterującą, np. uszkodzony moduł sterujący.

Może być też problem z połączeniem między panelem a sterownikiem. Sprawdzenie i wyczyszczenie złącz może czasem pomóc.

Co możesz zrobić:

Odłącz zmywarkę od zasilania na kilka minut, a następnie podłącz ją ponownie. Czasami taki reset może rozwiązać problem.

Upewnij się, że panel dotykowy jest czysty i suchy. Zabrudzenia mogą zakłócać funkcjonowanie.

Jeśli czujesz się komfortowo przy otwieraniu urządzenia, sprawdź połączenia wewnętrzne, czy może tam coś nie łączy.
  • REKLAMA
  • #3 20877884
    paczu
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Odłączania od zasilania już wcześniej próbowałem.
    Zdemontowałem panel i rzeczywiście po prawej stronie na złączu widać ślady oddziaływania wilgoci. Czy ten panel jest rozbieralny? Front z przyciskami jest chyba wklejony i nie bardzo widzę możliwość dostania się do płytki. Od tyłu dostępu nie ma.

Zbliżenie na panel elektroniczny z widocznymi śladami wilgoci na złączu.

Update:
    Podgrzałem front i odkleiłem naskownicę płytki. Pod spodem jest kolejna przezroczysta plastikowa płytka, a pod nią była wilgoć. Dalej nie rozbierałem, wysuszyłem i prawa strona zaczęła działać. Naprawa raczej tymczasowa bo ta wilgoć raczej coś zniszczy trwale.
  • REKLAMA
  • #4 20878627
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ogólnie do czyszczenia elektroniki najlepiej nadaje się (IPA) izopropanol o stężeniu 90% lub wyższym.

Kup ipe rozbierz to jeszcze raz, jeżeli złożyłeś i dobrze wyczyść i wtedy wysusz, dłużej przetrwa, korozję na pinach co została jakimś pilnikiem do metalu sobie walnij.
  • REKLAMA
  • #5 20878897
    paczu
    Poziom 11  
    Dalej już tego chyba nie rozbiorę. Zewnętrzna maskownica zeszła, ale pozostała na niej warstwa klejąca. Pod spodem jest kolejna plastikowa płytka, ale jak ją zerwę to raczej już się nie przyklei bo tam klej jest już inny. Nie będę miał czym tego przykleić ponownie.
  • #6 20878900
    daaniel121
    Poziom 17  
    To to ile możesz, to wyczyść IPA, zawsze lepiej niż samo dmuchanie.
REKLAMA