logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór podzespołów do komputera dla dzieci: AMD Sempron vs Athlon 64

marian_zaj 01 Gru 2005 01:05 1244 6
  • #1 2042649
    marian_zaj
    Poziom 1  
    Witam

Chce złożyć sobie komputer i zastanawiam się który z tych dwóch był by lepszy.Wybrałem w sumie takie podstawowe podzespoły jak płyta ,procesor i pamięć,bo co do nich nie jestem pewien ,czy aby z czymś nie przesadziłem,albo połączenie tych podzespołów było by bezsensowne.

A)
    Procesor AMD SEMPRON 3300+ BOX / S- 754 (64bit)
    Płyta główna ASUS K8N4-E - nForce4 4X, SATA, PCI-E, S-754
    2 X Pamięć KINGSTON 512 MB / 400 lub Pamięć KINGSTON 1024 MB / 400
    ale w dwóch kościach jest taniej.

B)
    Procesor AMD ATHLON 64 3200+ OEM / S- 939
    Płyta główna ASUS A8N-E - nForce4 Ultra, SATA, PCI-E, S-939
    Pamięć KINGSTON 1024 MB / 400 (Dual 2x512)

Jak można jakieś uwagi co do zestawu,co na co zamienić.I jeszcze bym prosił,jak by ktoś dopomógł w sprawie doboru grafiki i zasilacza, bo tutaj już całkowicie nie mam pojęcia.

właśnie:zapomniał bym powiedzieć do czego to będzie służyło.To jest komputer dla dzieci których póki co nic innego nie będzie interesowało,jak granie,tak mi się wydaje biggrin.gif no może jeszcze internet,ale to chyba nie istotne.
  • #2 2042678
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    nie kupuj taniego zasuilacza to jest podstawa !!! <zreszta na elektrodzie mozesz sobie poczytac o zasilaczach do woli>

pytanie czemu skupiles sie na AMD rozumiem ze P
    IV jest drogie .. ale moze celeronek???
  • #3 2042717
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Zestaw B) Lepszy i tyle. I zje kazdego "celeronka" na sniadanko :)

Napisz do jakich zastosowan bedzie ten komputer.
  • #4 2042867
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Przecież napisał, że narazie to tylko do grania... i neta.

Zestaw 2 jest rozwiązaniem przyszłościowym :-) Można grać, grać, grać i zająć się bardziej ambitnymi sprawami jak granie :-) Poważnie mówiąc... zrobisz na tym wszystko co chciałbyś zrobić na domowym kompie.
  • #5 2042912
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, popieram przedmówców, zestaw nr 2 jest lepszy, i do tego będziesz miał szanse jeszcze trochę go podkręcić jak zajdzie potrzeba.
  • #6 2042959
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    Jezeli ja mial bym dokonywać wyboru to zdecydował bym sie na zestaw numer 2. Swoj wybor poparl bym tym ze druga plyta wyposazona jest w chipset nForce Ultra. Czytalem troszke o nim i jest niezły. No i komp nr2 jest delikatnie mocniejszy, a celeronki jak to jeden z kolegow proponowal rzeczywiscie przy tym wysiadaja. :D
  • #7 2042979
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ja brałbym ten na socet 939. Słyszałem pogłoski że 754 AMD chce wycofać.
    A co do Zasilacza to warto zainwestować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwa zestawy komputerowe przeznaczone dla dzieci, skupiając się na wyborze między procesorami AMD Sempron 3300+ na gnieździe S-754 a AMD Athlon 64 3200+ na S-939. Zestaw z Athlonem 64 (płyta ASUS A8N-E z chipsetem nForce4 Ultra, pamięć Kingston 2x512 MB DDR400) został uznany za lepszy i bardziej przyszłościowy, oferujący większą wydajność i możliwość podkręcania. Procesor Sempron 3300+ (płyta ASUS K8N4-E z chipsetem nForce4 4X) jest mniej polecany, zwłaszcza że gniazdo 754 może być wycofywane. Wskazano również na konieczność wyboru dobrego zasilacza, unikając tanich modeli, oraz zasugerowano rozważenie kart graficznych i zasilaczy adekwatnych do planowanego użytkowania komputera, którym ma być głównie granie i podstawowe zastosowania domowe. Porównanie z procesorami Intel Celeron wskazuje na przewagę Athlona 64 w tej klasie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA