logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil TLC CLASSIC 1 wymiary

marcw2 30 Gru 2023 09:47 879 10
REKLAMA
  • #1 20882674
    marcw2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Poszukuję wymiarów zewnętrznych, wewnętrznych poszczególnych komór, kąt nachylenia przedniej ściany, rozmiar bass reflexów i grubość płyt mdf w TLC CLASSIC 1. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20886144
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 399
    Po co Ci takie dane? Ten typ obudowy był uwielbiany przez producentów na przełomie wieku/tysiąclecia. Ale ma swoje wady, mimo wszystko potrafi zatrząść "budą".
    Kubatura jest taka sama jak w tango 200, różnica polega na pochyleniu przedniej ścianki.
    Kwintesencją tego zestawu są przetworniki, na chwilę obecną już przestarzałe wg. niektórych, masz je?
    Druga sprawa - zwrotnice, nie wystarczy schemat z sieci, masz pełne dane?
    Chyba że kombinujesz budy jedno, reszta wg. własnego widzimisie - projektu, ale czy to ma sens, to już classic 1 nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 20886159
    marcw2
    Poziom 10  
    wkj napisał:
    Po co Ci takie dane? Ten typ obudowy był uwielbiany przez producentów na przełomie wieku/tysiąclecia. Ale ma swoje wady, mimo wszystko potrafi zatrząść "budą".
    Kubatura jest taka sama jak w tango 200, różnica polega na pochyleniu przedniej ścianki.
    Kwintesencją tego zestawu są przetworniki, na chwilę obecną już przestarzałe wg. niektórych, masz je?
    Druga sprawa - zwrotnice, nie wystarczy schemat z sieci, masz pełne dane?
    Chyba że kombinujesz budy jedno, reszta wg. własnego widzimisie - projektu, ale czy to ma sens, to już classic 1 nie będzie.

Dziękuje za zainteresowanie tematem, projekt chyba odpuszczę, posiadam GDN 20/60/3 12 ohm oryginalne z dawnego Tonsilu a wysoki i środek chciałem zastosować posiadane Scan Speak, zwrotnica była by projektowana pod konkretne przetworniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20886161
    wkj
    Poziom 37  
    To basu z nich nie będzie, 60/3 w żadnej klasie impedancji tak nie zagrają.
    Wiem o czym mówię.
    Bo je zrobiłem i gram na nich cały czas.
    Załączniki:
    • Tonsil TLC CLASSIC 1 wymiary SAM_0301.JPG (265.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tonsil TLC CLASSIC 1 wymiary SAM_0196.JPG (526.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20886176
    marcw2
    Poziom 10  
    wkj napisał:
    To basu z nich nie będzie, 60/3 w żadnej klasie impedancji tak nie zagrają.
    Wiem o czym mówię.
    Bo je zrobiłem i gram na nich cały czas.

Słuchałem ich w Bolero 200 lux u kolegi z 10 lat temu grały całkiem przyjemnie jeżeli chodzi o bas.
  • Pomocny post
    #6 20886179
    wkj
    Poziom 37  
    Ale to jest całkiem inny rodzaj obudowy.
  • #7 20886185
    marcw2
    Poziom 10  
    wkj napisał:
    Ale to jest całkiem inny rodzaj obudowy.

Czyli bardziej pójść w stronę obudowy jak Bolero dla tych głośników ?
    I co sądzisz o dzisiejszych głośnikach GDN 20/80/3 15 ohm, kupić je i iść w stronę obudowy Tango 200, która podoba mi się o wiele bardziej niż Bolero 200 ?
  • Pomocny post
    #8 20886873
    wkj
    Poziom 37  
    Raczej nowych bym nie kupował bowiem teraz 60/3 a 80/3 w klasie 15Ω to to samo czyli 60/3. I na bank nie zagra jak trzeba, diabeł tkwi w szczegółach, cewka, jarzmo. Miałem już taki przypadek w innej parze - foto.

Nie ma sensu szukać oryginalnych 20/80/3 do projektu tango 200, w nich są zwykłe 20/80 tyle ze wersja 8Ω miała w tandemie dwa przetworniki w klasie impedancji 15Ω.
    Moje zdanie:
    Szybciej i lepiej jest zrobić tango 200 wer. 4Ω, były takie, mało tego na char-ce mają jeszcze więcej efektywności w niskim torze. Wtedy szukasz przetworników 8Ω (w sumie to ze 6 szt jeszcze mam).
    Problemem okaże się jednak głośnik już widmo, mianowicie GDN 16/50/4 15Ω, też miałem z nimi problem, poradziłem sobie składając je z części innych przetworników - tonsil stosował unifikację elementów przetworników. Powinienem coś jeszcze mieć.
    Załączniki:
    • Tonsil TLC CLASSIC 1 wymiary SAM_8953.JPG (480.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20886884
    marcw2
    Poziom 10  
    wkj napisał:
    Raczej nowych bym nie kupował bowiem teraz 60/3 a 80/3 w klasie 15Ω to to samo czyli 60/3. I na bank nie zagra jak trzeba, diabeł tkwi w szczegółach, cewka, jarzmo. Miałem już taki przypadek w innej parze - foto.

Nie ma sensu szukać oryginalnych 20/80/3 do projektu tango 200, w nich są zwykłe 20/80 tyle ze wersja 8Ω miała w tandemie dwa przetworniki w klasie impedancji 15Ω.
    Moje zdanie:
    Szybciej i lepiej jest zrobić tango 200 wer. 4Ω, były takie, mało tego na char-ce mają jeszcze więcej efektywności w niskim torze. Wtedy szukasz przetworników 8Ω (w sumie to ze 6 szt jeszcze mam).
    Problemem okaże się jednak głośnik już widmo, mianowicie GDN 16/50/4 15Ω, też miałem z nimi problem, poradziłem sobie składając je z części innych przetworników - tonsil stosował unifikację elementów przetworników. Powinienem coś jeszcze mieć.

Jaka cena za 4 sztuki GDN 20/80 8ohm ?
  • #10 20887471
    wkj
    Poziom 37  
    takie rzeczy na pw.
  • #11 21379399
    Nairda13
    Poziom 1  
    >>20886873
    ''Problemem okaże się jednak głośnik już widmo, mianowicie GDN 16/50/4 15 Ω, też miałem z nimi problem, poradziłem sobie składając je z części innych przetworników - Tonsil stosował unifikację elementów przetworników."
    Witam, z jakich elementów obecnie dostępnych można zrobić ten GDN (posiadam 2 GDN-y 16/40/4 15 Ω), z góry dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania wymiarów i parametrów obudowy Tonsil TLC CLASSIC 1, w tym wymiarów komór, kąta nachylenia przedniej ścianki, rozmiaru bass reflexów oraz grubości płyt MDF. Wskazano, że kubatura obudowy jest podobna do modelu Tango 200, różniąc się kątem pochylenia przedniej ścianki. Podkreślono, że kluczowe dla jakości dźwięku są oryginalne przetworniki Tonsil GDN 20/60/3 12 Ω, które jednak mogą mieć ograniczenia w reprodukcji basu. Dyskutowano o alternatywach, takich jak głośniki GDN 20/80/3 15 Ω oraz ich kompatybilności z obudowami typu Tango 200 i Bolero 200, przy czym zwrócono uwagę na problemy z nowymi wersjami tych przetworników oraz konieczność projektowania zwrotnic dostosowanych do konkretnych głośników. Poruszono także temat unifikacji elementów przetworników Tonsil i możliwości składania głośników z części różnych modeli, zwłaszcza w kontekście GDN 16/50/4 15 Ω i GDN 16/40/4 15 Ω. Wskazano, że szczegóły techniczne, takie jak cewka i jarzmo, mają istotny wpływ na brzmienie i efektywność głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA