logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil TLC Classic 2 - moje repliki, zdjęcia z budowy kolumn

robvank 09 Sty 2025 16:59 3606 30

TL;DR

• Powstały repliki kolumn Tonsil TLC Classic 2 zbudowane od zera: od zdobycia wymiarów, przez dobór przetworników, po finalny montaż i lakierowanie.
  • Obudowy zaprojektowano w CAD, wycięto jako formatki MDF na CNC, a zwrotnice wykonano na PCB po symulacjach i pomiarach w VituixCAD.
  • Zestaw oparto na przetwornikach GDWK 10/80/15, GDN 13/40/3 i GDN 20/80/4; całość kosztowała 2900 zł.
  • Gotowe kolumny zestrojono pomiarem impedancji i portu BR; brzmienie oceniono jako szybkie, precyzyjne, z niskim basem i dobrze prowadzoną średnicą.
  • Największym problemem było zdobycie oryginalnych GDN 20/80/4 oraz ustalenie dokładnych wymiarów i schematu zwrotnicy, bo dokumentacji brakowało.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Czołem wszystkim!
    Temat publikowałem na kilku grupach audio więc postanowiłem też podzielić się nim tutaj.

Otóż chciałbym pokazać projekt replik kolumn TLC Classic 2, które wykonałem we własnym zakresie.
    Pomysł na budowę Classic 2 zrodził się już jakiś czas temu.
    Budowa zestawów trwała dobre 2-3 lata z różnych względów (inne projekty i inne zobowiązania)
    Każdy etap budowy był w swojej istocie trudny ale najtrudniej było zdobyć dokładne wymiary obudowy (rozmieszczenie wieńców oraz otworów dla przetworników a także schemat ideowy zwrotnicy).
    Po wykonaniu kilku telefonów i zdobyciu kilku cennych kontaktów udało się temat wymiarów obudowy oraz schematu ideowego zwrotnicy ogarnąć.
    Kolejnym tematem było ogarnięcie przetworników i tu GDWK 10/80/15 oraz GDN 13/40/3 nie były problematyczne, tu także pomogły dojścia.

Problemem było zdobycie oryginalnych GDN 20/80/4. Kiedy już takie się trafiły, niestety miały znamiona kombinatorstwa i grzebalnictwa i ich parametry T/S w pomiarach znacząco odbiegały od tego co wskazuje karta katalogowa. Na szczęście udało się głośniki doprowadzić i wizualnie i technicznie do ładu:

Zbliżenie na przetwornik w obudowie głośnika.

Dwa głośniki umieszczone na stole warsztatowym.

Zbliżenie na tylną część przetwornika głośnika zamocowanego w skrzyni.

Porównanie parametrów głośników GDN 20/80/4 z kartą katalogową

Kiedy przetworniki już były skompletowane i doprowadzone do ładu, nadszedł czas na wykonanie formatek. Tu z pomocą kolegi wykonaliśmy projekt 3D w programie CAD i dzięki dobremu znajomemu i jego pomocy (bliski krewny posiadający stolarnie i CNC) udało się wykonać formatki do złożenia obudowy.

Stosy paneli MDF ułożone na drewnianej platformie w warsztacie.

Złożenie obudowy nie należało do łatwych, były pewne niedociągnięcia ale na szczęście wymagały jedynie kosmetyki:

Drewniana obudowa kolumny w trakcie montażu z użyciem zacisków.
    Nieobrobiona obudowa kolumny głośnikowej z MDF
    Drewniane formatki sklejane za pomocą zacisków.

Następnie obudowy odstały 2 miesiące żeby MDF nieco popracował i w razie ewentualnych mankamentów móc dokonać poprawek. Później wjechała frezarka, by wykonać zaoblenia frontów i na łączeniach ścianek. Następnie każdy ubytek został uzupełniony szpachlą z włóknem a następnie wyszlifowane papierem o odpowiedniej gradacji:

Niezmontowana obudowa głośnika z MDF na tle trawy.

Niezmontowana obudowa głośnika MDF z wyciętymi otworami

Kiedy miałem już obudowy w surowym stanie i komplet przetworników, zająłem się pomiarami poszczególnych głośników i zasymulowaniem na ich podstawie fabrycznej filtracji w VituixCAD i wszystko zgadzało się w fabrycznymi pomiarami kolumn, które zresztą są dostępne w sieci. Pomiary pokażę poniżej na koniec tego tematu.

Po tych pracach zająłem się wykonaniem zwrotnic, które postanowiłem wykonać na płytce PCB. Z pomocą kolegi wykonałem projekt płytki a w międzyczasie zamówiłem potrzebne elementy do zwrotnic:

Płytka PCB zwrotnicy kolumny TLC Classic 2 na drewnianym tle.

Kolejną częścią było wykonanie maskownic dla głośników niskotonowych oraz dla średnio i wysokotonowego, które wykonałem we własnym zakresie. Kolejnym brakującym smaczkiem było wykonanie emblematu TLC na frontowej ściance oraz tabliczki znamionowej na ściance tylnej.
    Znalazłem firmę, która wykonała mi takie emblematy 1:1 a tabliczkę znamionową wykonałem we własnym zakresie tworząc ją w programie Inkscape i drukując na drukarce laserowej i papierze do naklejek:

Dwie czarne maskownice głośników na drewnianej powierzchni

Tylna część kolumny głośnikowej z tabliczką znamionową i portem basowym.

Dwa metalowe emblematy z logo TLC na drewnianej powierzchni.

Kolejną częścią było poszukiwanie kogoś kto wykona lakierowanie. Niestety nie dysponuję odpowiednią wiedzą i sprzętem w tym temacie ale z polecenia kolegi z pracy dostałem namiar na zakład zajmujący się lakierowaniem frontów meblowych. Od początku w moim zamyśle było polakierowanie obudów w kolorze czarny półmat.
    Zakład bez problemu podjął się tematu przygotowania obudów pod lakier i samego lakierowania. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania:

Obudowa głośnika w czarnym półmatowym lakierze na specjalnym stojaku.
    Surowa obudowa kolumny głośnikowej TLC Classic 2 w czarnym półmacie.
    Czarna, lekko zaokrąglona obudowa kolumny z miejscem na przetworniki.
    Czarna obudowa głośnika z dwoma otworami na przetworniki.

Pozostało obudowy uzbroić we wszystkie elementy. Oprócz tego na podstawie pomiaru impedancji dokonałem "zestrojenia" obudów a mianowicie określenie optymalnej długości portu BR, ponieważ nie posiadałem wiedzy na temat długości portu jaką zastosował Tonsil:

A tutaj już gotowe kolumny:

Zbliżenie na czarną półmatową obudowę kolumny głośnikowej z subtelnymi załamaniami światła na powierzchni.
    Dwie czarne kolumny głośnikowe TLC Classic 2 w pokoju z ceglaną ścianą.
    Dwie czarne kolumny głośnikowe z maskownicami na podłodze.
    Gotowe kolumny audio w czarnym półmacie na tle ceglanej ściany.
    Dwie czarne kolumny głośnikowe na tle pomieszczenia z ceglaną ścianą.
    Emblemat TLC na czarnej obudowie
    Czarne kolumny głośnikowe TLC Classic 2 w pomieszczeniu z drewnianym wykończeniem.

Dwie czarne kolumny głośnikowe TLC Classic 2 na tle sprzętu audio i ceglanej ściany.

Poniżej pomiar fabryczny (górny) z moim autorskim pomiarem już gotowych kolumn oraz pomiar impedancji zestawów :

Wykresy częstotliwościowe kolumn TLC Classic 2

Wykres impedancji kolumn głośnikowych TLC Classic 2

Jak ocenię ich brzmienie i dlaczego zdecydowałem się na ich budowę?
    Przyznam, że na co dzień słucham swoich autorskich zestawów na bardziej zaawansowanych przetwornikach ( głównie lepszych przetwornikach wysokotonowych, które to są bolączką Tonsila) ale zestawy Classic 2 zawsze mnie intrygowały i podobały mi się wizualnie choć to brzmienie ma tu mieć kluczowe znaczenie. Miałem okazję słuchać replik Classic 2 jakieś 10 lat temu i byłem zaskoczony ich brzmieniem aczkolwiek były to repliki niestety nie do końca zgodne z oryginałem (zamiast GDN 20/80/4 był włożony 20/80/3 ).
    Ciekawość, chęć ich zbudowania i pasja jaką jest dla mnie temat DIY sprawiły, że postanowiłem je zbudować.
    Nie żałuję ich budowy, bo mimo że to Tonsil, były to zestawy nad wyraz dopracowane i brzmieniowo się bronią i mimo, że mam sporo zastrzeżeń do produktów z Tonsila, to te na prawdę podobają mi się pod kątem zarówno brzmienia jak i wyglądu. Widać i słychać, że konstruktorzy mieli tutaj jakiś zamysł i pomysł na te zestawy i wycisnęli z nich maksimum.
    Bas schodzi nisko, jest szybki i bardzo precyzyjny, czuć w nim dynamikę. Średnie tony tworzą bardzo dobrą scenę, bardzo ładne wybrzmienie wokali oraz fortepianu. Dobrze radzą sobie z muzyką zarówno elektroniczną jak i spokojniejszymi klimatami. Wysokie tony nie są męczące o dziwo, choć brak im wyrafinowania i klasy jak w lepszych zachodnich kopułkach.

Poza tym warte pracy włożonej w budowę kolumn.

Skrócony kosztorys:
    Przetworniki: 600 zł
    Formatki MDF: 0 zł ( była to przysługa za przysługę. Licząc normalnie wykonanie przez zakład stolarski (materiał, wycięcie na CNC i sklejenie) było wycenione na 1200-1400 zł)
    Lakierowanie: 1500 zł
    Emblematy: 150 zł
    Zwrotnice: 450 zł
    Inne ( gniazda i kołki maskownic, nóżki regulowane, śrubki torx, papier na naklejki, materiał na maskownice, kleje, terminale, okablowanie, uszczelki, wytłumienie itd. ): 200 zł

RAZEM: 2900 zł ( bez przysługi z normalną zapłatą za formatki byłoby około 4100 zł )

Pozdrawiam serdecznie!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    robvank
    Poziom 12  
  • REKLAMA
  • #2 21385410
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6079
    Dziękuję za podzielenie się relacją! Cieszę się, że jesteśmy jedną za grup, gdzie prezentujesz! Ale chyba tylko Elektroda prześle Ci za to upominek - wyślij mi Paczkomat na PW.
    Z ciekawości, co byś zrobił inaczej lub w inny sposób? Chodzi o rady dla innych osób, którzy chcieliby się podjąć podobnego projektu.
  • #3 21385496
    robvank
    Poziom 12  
    Ocena: 106
    Bardzo dziękuje za słowa uznania.
    Odezwę się na PW.

Czy coś bym zmienił w projekcie? Myślę, że wszystko wykonałem tak jak należy, zadbałem o to by wszystko było zgodne z oryginałem i tak właśnie jest.
    Jeśli jednak miałbym dać wskazówki tym, którzy chcą budować swoje pierwsze kolumny, czy to autorskie czy w oparciu o gotowy kit to przede wszystkim nie śpieszcie się przy pracach. Róbcie powoli ale dokładnie, ponieważ czasami może nie być w niektórych rzeczach możliwości poprawek a liczy się to, by efekt końcowy spełniał nasze założenia.
  • #4 21385514
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5580
    Rewelacja! Trochę mnie zatkało gdy zobaczyłem efekty lakierowania. Wygląda na to, że zestaw głośników to nie tylko źródło dźwięku, ale może być efektownym "meblem" ozdabiającym wnętrze.
  • #5 21385712
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Fajnie. Ja robiłem TLC Classic 1. Skąd wziąłeś GDWK 10/80/15? czy są jeszcze do dostania?
  • #6 21385747
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Lakierowanie drogie, ale efekt WOW !
    Pełen szacunek za dobrze wykonaną robotę; też przymierzam się do budowy zestawów - jestem w trakcie kompletowania przetworników.

Pozdrawiam
  • #7 21386079
    robvank
    Poziom 12  
    pawlik118 napisał:
    Fajnie. Ja robiłem TLC Classic 1. Skąd wziąłeś GDWK 10/80/15? czy są jeszcze do dostania?

GDWK 10/80/15 jak i GDN 13/40/3 kupiłem od znajomego z moich okolic czyli Oświęcim i Bielsko Biała, który swego czasu miał sporo białych kruków z Wrześni. Na rynku wtórnym ciężko je dostać.
    Pokazałbyś swoje Classic 1 ?

robert nawrot napisał:
    Lakierowanie drogie, ale efekt WOW !

Wiesz, biorąc pod uwagę pracę w przygotowaniu pod lakierowanie, materiał i efekt po lakierowaniu, to cena jest jak na obecne czasy całkiem dobra. Można było zrobić w fornirze we własnym zakresie co byłoby zdecydowanie tańsze ale jednak w tym przypadku zależało mi tylko na lakierze.

robert nawrot napisał:
    jestem w trakcie kompletowania przetworników.

Super ! Również Classic 2 czy zupełnie inna konstrukcja ?
  • #8 21386198
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Mam dwie pary TLC Classic 1. Jedna para robiona na wzór oryginału, malowana na czarny wysoki połysk. I te kolumny są skończone i używane.
    Druga para - gotowe obudowy robione wg dokumentacji producenta. Bez lakieru i bez głośników.
    Czarny lakier połysk jest chyba najfajniejszy, ale trudno znaleźć osobę która zrobi to w rozsądnych pieniądzach.
  • #9 21386261
    robert nawrot
    Poziom 21  
    robvank napisał:
    Super ! Również Classic 2 czy zupełnie inna konstrukcja ?

Całkowicie inna - taka z innego świata :)
  • REKLAMA
  • #10 21386287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21386596
    robvank
    Poziom 12  
    cefaloid napisał:
    A co do wykonania? Super! Mam nadzieję że tej wpadki lakiernika aż tak nie widaćw rzeczywistości (albo że nie ma tam 'baranka' tylko tak wyszło zdjęcie):

Witaj. Na szczęście jest to tylko efekt uboczny zdjęcia. Chociaż przyznam, że nie tak dawno miałem okazję oglądać nowy model Mercedesa prosto z salonu zakupiony przez znajomego przedsiębiorcę i powiem, że taka "morka" była tam standardem.

cefaloid napisał:
    W przypadku powyższej konstrukcji celem było zrobienie repliki więc OK, rozumiem. Ale gdyby nie to nie brałbym się za obudowywanie archaicznych (bądżmy szczerzy) Tonsili drogimi obudowami.
    Czemu uważam Tonsile za archaiczne? Bo mają parametry z 'tamtej epoki'. Spójrzmy na przykład na na charakterystyki kolumn - bas opada już od 100Hz. W tak dużych kolumnach? Dziś monitorki schodzą niżej.

Częściowo się z Tobą zgodzę, że przetworniki te swoje lata mają już dawno za sobą. Na usprawiedliwienie napiszę, że trzeba brać pod uwagę fakt, że są to zestawy które powstały w roku 1998/1999 więc na tamten czas midwoofer był dość nowoczesnym i na prawdę dobrej jakości przetwornikiem, z czego Tonsil w przypadku midwooferów słynął. Kopułki jak wiadomo to mankament Tonsila choć w tym przypadku jest tu zastosowany aluminiowy karkas i nieco inny napęd. Poza tym standardowa kopułka Tonsila.
    Co do woofera to myślę, że w tym przypadku też nie jest źle - silny układ magnetyczny, który wyznaczył parametry T/S w takim stopniu, że ten woofer nie potrzebuje dużej obudowy do wykorzystania jego atutów a tym atutem jest bardzo dobry impuls co sprawia że bas nie jest rozlazły a bardziej kopiący, dynamiczny po prostu.

Co do samych pomiarów. Istnieje prospekt TLC Classic 2, w których mamy informację że zestawy te są w obudowie zamkniętej i istnieje duża szansa na to, że ten pomiar był wykonywany dla wersji w obudowie zamkniętej. Mało tego - w dokumentacji technicznej jako przetwornik niskotonowy mamy informację iż jest tam zastosowany GDN 20/80, który jest zupełnie innym przetwornikiem niż 20/80/4, z dużo niższą efektywnością choć jego EBP wskazuje, że można go aplikować zarówno do closed jak i BR. Natomiast oprócz membrany i zawieszeń, wszystko inne w tych głośnikach znacząco się różniło.

Broszura głośników podłogowych TLC Classic 2 z diagramem i specyfikacją.

Widzimy w takim razie, że powstało zapewne kilka wariantów tych kolumn (były też z otworem BR ustawionym nieco wyżej niż w mojej wersji)
    Tak więc nie wiemy i pewnie nie dowiemy się dla jakich warunków (czy obudowa closed czy BR) ten pomiar został wykonany i która wersja była mierzona. Podejrzewam, że jest to pomiar wykonany dla obudowy zamkniętej i być może z GDN 20/80 zamiast GDN 20/80/4.

Dlatego też opadanie basu poniżej 100Hz jest charakterystyczne dla obudów typu closed.
    Niestety mój pomiar jest bramkowany od 70Hz więc poniżej 100Hz mam mało informacji, gdybym wykonał pomiar w osi woofera w near field i byłby to pomiar łączony, wtedy mielibyśmy nieco inny obraz przetwarzania basu więcej informacji o nim. Myślę, że wiosną gdy pogoda będzie bardziej sprzyjała takie pomiary wykonam i się nimi podzielę tutaj.

Druga moja osobista hipoteza jest też taka, że mimo iż bas promieniuje dookólnie to przy pomiarze w osi kolumny i wooferze na bocznej ściance bardzo ciężko złapać pełen SPL woofera co może właśnie nieco przekłamywać wynik pomiaru dla niskich częstotliwości a informacji o tym jak zostały wykonane pomiary w komorze bezechowej nie mamy żadnych.

Zwróć także uwagę na przebieg impedancji. Strojenie wypada na 36Hz więc relatywnie dość nisko, nieco poniżej FS woofera.
    Natomiast drugi szczyt na 50Hz jest wygaszony pułapką RLC jaką zastosował Tonsil w filtracji. Wskazuje to na celowy zabieg by przebieg impedancji był przyjazny dla wzmacniaczy lampowych. Bez tej pułapki szczyt jest dużo większy. Sam przebieg i tak wygląda bardzo dobrze.

Natomiast wrażenia soniczne w żaden sposób nie wskazują na brak basu, jest go na prawdę sporo i dobrej jakości.
    Pomiar fabryczny Tonsila trzeba tak czy inaczej brać z przymrużeniem oka, ponieważ nie wiemy jaka wersja była mierzona, z jakim głośnikiem niskotonowym itd.
  • #12 21386936
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Ocena: 450
    Wielka dbałość o szczegóły i perfekcjonizm. Rezystory w zwrotnicy zamieniłbym na bezindukcyjne.
  • #13 21387114
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Tonsil ostro mieszał.
    Miałem TLC classic 2 i faktycznie to były klozety z GDN 20/80. Źle to nie grało, a na pewno dużo lepiej niż Rapsodia, gdzie też był GDN 20/80 ale w br. Co ciekawe pamiętam subwoofer tonsila z GDN 20/80 w izobaryku w BP6th, a więc można powiedzieć że odpowiedniku br i tam bas też był rozlazły. Wniosek jest jeden - te GDN jednak powinno się aplikować w klozecie. Ps. Podsumowując - były chyba dwie wersje classic'ow - z 20/80 zamknięte i 20/80/4 w br.
  • #14 21387443
    robvank
    Poziom 12  
    @Zvirek

Mógłbyś napisać coś więcej?
    Dawno miałeś te zestawy u siebie? Masz może jakieś zdjęcia ich?

To co piszesz wiele by wyjaśniało i zgadzało się z moimi domysłami, że Tonsil po prostu kilkukrotnie te kolumny poddawał modyfikacjom.
    Podejrzewam, że pierwotnie był tam 20/80 w closed ale żeby SPL basu mógł nadążyć nad efektywnością średniego i wysokotonowego, musieliby zastosować wersję 4R.
    Później w ramach prac rozwojowych powstał głośnik 20/80/4, który po pierwsze mógł pracować tylko w obudowie BR a po drugie nie wymagał dużego litrażu a dodatkowo dysponował dużo wyższą efektywnością niż klasyczny 20/80.
  • REKLAMA
  • #15 21387533
    Zvirek
    Poziom 27  
    Nie pamiętam już zbyt wiele, bo to było jakieś ćwierć wieku temu ;)
    Jak dla mnie to grały one lepiej niż "słynne" w tym czasie Tango, bo grały znacznie bardziej lekko, nie tak mrocznie jak topowy wyrób Tonsila. Co ciekawe, chyba nie były aż tak drogie, bo to raczej bym zapamiętał (tak jak w przypadku Tango - mimo używek ależ kieszeń bołała). W każdym bądź razie to były moje ostatnie zestawy Tonsila - po Classicach przesiadłem się na zachodnie konstrukcje i już nigdy nie wróciłem do Tonsila.
  • #16 21387884
    robvank
    Poziom 12  
    Bucefal76 napisał:
    Wielka dbałość o szczegóły i perfekcjonizm. Rezystory w zwrotnicy zamieniłbym na bezindukcyjne.

Dziękuję.

Póki co nie mam w planach zmiany elementów w zwrotnicy ale w przyszłości kto wie.
  • REKLAMA
  • #17 21389290
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Ocena klasy głośnika po jego zejściu basem... och nieeeeeee :) Właśnie męczę visatony 170w. Te papierowe bez lakieru na membranach. Zejście basu mikre. Tak, że muszą dwa grać bas na raz. Ale jaka przyjemna średnica... Bas się zawsze da zrobić jak nie kolumną to pomieszczeniem. A jak nie ma dobrego środka to nie ma i koniec.

Swoją drogą historia zatoczyła nieźle koło skoro utalentowani i poważni ludzie robią repliki Tonsil he he he.
  • #18 21389414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21389623
    Bucefal76
    Poziom 17  
    >>21389414

Odnośnie mody na stare, właśnie uruchamiam taki zestaw. Obudowa zamknięta stylizowana na lata siedemdziesiąte.

Głośnik podłogowy stylizowany na lata siedemdziesiąte obok zestawu elektronicznego na podłodze.
  • #21 21390002
    robvank
    Poziom 12  
    Bucefal76 napisał:
    Bas się zawsze da zrobić jak nie kolumną to pomieszczeniem. A jak nie ma dobrego środka to nie ma i koniec

Co prawda to prawda.
    Ja od już jakiegoś czasu bardziej cenię sobie szybkość i dynamikę basu. Oczywiście też nie chcę basu typu walenie w plastikową pałką w pusty karton ;)
    Bas musi mieć tą fakturę i troszkę tego mięsa ale nie mogą być to ciepłe kluchy.

Bucefal76 napisał:
    Swoją drogą historia zatoczyła nieźle koło skoro utalentowani i poważni ludzie robią repliki Tonsil he he he.

cefaloid napisał:
    Oraz słuchają winyli, kaset. Jeżdzą Maluchami i Polonezami,
    Ale to nie jest tak że historia zatoczyła jakieś koło. Po prostu taka moda teraz.

Paradoks prawda?
    Napiszę w ten sposób do obu wypowiedzi - mając w domu Porsche, można też mieć Poloneza i czerpać przyjemność z jazdy nim ;)
    Choć uważam, że TLC Classic 2 brzmieniowo są trochę wyżej niż Polonez porównując analogicznie do tematyki audio.
    Generalnie zawsze gdzieś pozostanie sentyment do marki Tonsil a zawsze miałem słabość do ich flagowych zestawów, bo na tle masówki one brzmieniowo broniły się. Nie przeszkadza mi to w żaden sposób, by budować nowe autorskie zestawy, cieszyć się z wykonanej pracy i ich brzmienia ale też czasami odpalić sobie TLC i dostrzegać w ich brzmieniu zalety i czerpać przyjemność ze słuchania na nich ulubionej muzyki.
    Widzę, że mieszkasz w Bielsku więc nie masz do mnie daleko ani ja do Ciebie więc możemy kiedys się ustawić na odsłuchy ? ;)

cefaloid napisał:
    Co nie zmienia faktu, że wykonanie wzorowe. To nie są repliki, te kolumny są lepsze od oryginałów...

Bardzo mi miło czytając takie słowa ;)

Dodano po 1 [minuty]:

robert nawrot napisał:
    Jaka wysokość obudowy oraz ile wypełnienia (materiał tłumiący) ?

Wysokość 90cm.
    Co do wypełnienia to komora średniego wypełniona owatą 400g
    Komora niskotonowego wypełniona także owatą 400G - boczna ścianka, dolna i górna jedną warstwą. Tak było najlepiej podczas testowania wytłumienia.

Dodano po 49 [sekundy]:

Bucefal76 napisał:
    Odnośnie mody na stare, właśnie uruchamiam taki zestaw. Obudowa zamknięta stylizowana na lata siedemdziesiąte.

Bardzo ciekawy zestaw.
    To 2Way czy 2,5Way?
    Może będzie okazja ich posłuchać ;)
  • #22 21392270
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1832
    Perfekcyjne wykończenie kolumn i parametry akustyczne odpowiadające założeniom - nic więcej nie potrzeba w konstrukcji wykonanej samodzielnie. Duży plus ode mnie.

Jeśli miałbym polecić jakąkolwiek kopię, w stylu tych, które Ty wykonałeś - byłyby to JBL Studio 190, konstrukcja sprzed 15-tu lat.
  • #23 21411497
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Długo bawilem się z tonsilami. Ale bylem leniwy ze zwrotnicami, poza poprawkami kolumn Jamo to nie tworzylem większych zwrotnic.

Pamiętam GDN20/60/3 mialo to fajny bas w małym pomieszczeniu na dużej mocy w ukladzie bandpass z jedną rurą + izobaryk
    Jakbym miał teraz coś robić to bym bawił się w głośnik szerokopasmowy. Obudowa i głośnik.

Tu jest majstersztyk wykonania u Ciebie. Lakier, dbałość o szczegóły iscie przemysłowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21430594
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Cholerka - dopiero teraz zauważyłem, że niskotonowiec jest z boku kolumny - można tak ?
  • #25 21430674
    Zvirek
    Poziom 27  
    Tremolo napisał:
    D
    Pamiętam GDN20/60/3 mialo to fajny bas ....

GDN 20/60/3 i bliźniaczy GDN 20/60/11 to IMHO najlepsze głośniki Tonsila. Popełniłem kiedyś kolumny na nich i to były pierwsze kolumny oparte na Tonsilach które zagrały (przynajmniej bas) na równi z dobrymi zagranicznymi konstrukcjami.

robert nawrot napisał:
    Cholerka - dopiero teraz zauważyłem, że niskotonowiec jest z boku kolumny - można tak ?

Można, ale trzeba je naprawdę nisko ciąć.
  • #26 21430838
    Bucefal76
    Poziom 17  
    yep, jak suba, gdzieś w okolicach 150Hz. Generalnie o to chodzi, dla tej cz. długość fali jest tak duża, że ten boczny głośnik mógłby być nawet kilka metrów dalej i nie będzie miało to znaczenia...
  • #27 21431106
    Zvirek
    Poziom 27  
    No kilka metrów to raczej nie :) Tu chyba bardziej chodzi nie o kwestię długości fali, ale o zdolność do lokalizowania źródła przez ludzkie zmysły.
    Już dla 150Hz fala ma ok. 2,3m, więc przesunięcie źródła o połowę jej długości oznacza przeciwfazę czyli zmianę o 180', dlatego często w subwooferach musimy korygować fazę. Natomiast przeniesienie głośnika o małe odległości (z frontu np. na bok), to zmiana minimalna w przypadku niskich f, a poza tym odbicia w pomieszczeniach i tak to zamaskują.
    Oczywiście zupełnie inaczej wyglądałoby to w otwartej przestrzeni.

Starzy guru twierdzą, że przeciętny człowiek zaczyna lokalizować dźwięki wyższe niż wyżej wspomniane 150Hz.
  • #28 21431113
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Oczywiście, reasumując w takim rozwiązaniu glosniki na froncie muszą grać bas razem z głośnikiem bo znym, ktory powinien się znajdować bliżej niż 1/4 długości fali. Niestety problemem jest zazwyczaj uzyskanie tak niskiego i ostrego cięcia filtrami pasywnymi. A żeby jeszcze w miarę tanio było. Z tego powodu pomysł fajny ale chyba coraz zadziej się go spotyka.
  • #29 21431149
    Zvirek
    Poziom 27  
    Cewka do pasywnego filtra na tak niską częstotliwość to faktycznie spory koszt, nawet gdyby dać taka z rdzeniem.
    Ale gwoli sprawiedliwości przyznam, że spotkałem tanie kolumny z takim układem, które zaskakująco ciekawie grały - Kruger&matz z serii Passion - bas był całkiem ciekawy, niestety środek i góra psuły cały efekt.
  • #30 21431152
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Czy w każdej kolumnie siedzą po 2 GDN 20/80/4 ? Pytam bo ten ze stożkiem to GDN ?
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy replik kolumn Tonsil TLC Classic 2, realizowanej przez autora przez 2-3 lata. Największym wyzwaniem było zdobycie dokładnych wymiarów obudowy oraz schematu zwrotnicy, co udało się dzięki kontaktom i pomiarom. Wykorzystano przetworniki GDWK 10/80/15, GDN 13/40/3 oraz GDN 20/80/4, choć oryginalne GDN 20/80/4 były trudne do pozyskania i często miały zmienione parametry. Autor podkreśla dbałość o zgodność z oryginałem oraz wysoką jakość wykonania, w tym lakierowanie na wysoki połysk. W dyskusji poruszono kwestie techniczne dotyczące charakterystyki przetworników Tonsil, ich wieku i parametrów T/S, a także różnic między wersjami głośników 20/80 w obudowach zamkniętych i bass-reflex. Zwrócono uwagę na konieczność precyzyjnego wykonania i cierpliwości przy budowie kolumn, a także na koszty i czas pracy. Wątek techniczny obejmował także rozmieszczenie głośników niskotonowych z boku obudowy i związane z tym aspekty akustyczne, takie jak długość fali i lokalizacja źródła dźwięku. Wskazano, że w projektach DIY warto inwestować w dobrej jakości przetworniki, gdyż ich koszt stanowi niewielki procent całości, a wpływają znacząco na jakość dźwięku. Wspomniano także o innych modelach Tonsil i alternatywach, jak JBL Studio 190 czy głośniki szerokopasmowe. Ogólnie podkreślono sentyment do marki Tonsil i wartość historyczną zestawów TLC Classic, mimo że ich parametry są już przestarzałe w porównaniu do współczesnych konstrukcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA