Cześć,
to mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość...(
kupiłem to urządzenie na AliExpress - wraz z dwoma kolejnymi jednostkami - posty do naśladowania...
Jest to sterownik DOUBLE/TWIN do rolet, zasłon itp., dzięki czemu może sterować DWOMA silnikami. Posiada 4 przekaźniki (3x pionowe na PCB, 1x płaski pod SoC).
Dane w stanie znalezionym:
- Wi-Fi na Tuya
- Marka: Giier
- Nazwa produktu: Moduł kurtyny Wi-Fi
- SoC: „CBU 7ori” (BK7231N), nie mam pojęcia, co „7ori” może oznaczać…
- 3x+1x przekaźniki 5A
Demontaż jest dość łatwy od tyłu za pomocą małego śrubokręta - oczywiste.
A teraz moja prośba:
Przełącznik ścienny, który posiadam, to podwójny przełącznik kołyskowy z blokadą mechaniczną i stabilnym statusem TRI (GÓRA/OTWARCIE - STOP - DÓŁ/ZAMKNIĘCIE) dla każdego silnika rolety. Same silniki mają zintegrowane dwa wyłączniki krańcowe. Po naciśnięciu wyłącznika ściennego silnik będzie pracował aż do wyłączenia wyłącznika końcowego, ale wyłącznik ścienny pozostanie wciśnięty. Przepraszam, ciężko mi to wytłumaczyć...
W ten sposób nie mam przycisków do góry/(zatrzymania/) w dół, ale zamiast tego przełączniki stabilne/stabilne.
Teraz „inteligentny” sterownik oczekuje funkcji przycisku w przełączniku ściennym i nie rozumie przełącznika ściennego.
Problem: Kiedy naciskam UP lub DOWN na przełączniku ściennym, sterownik czeka, aż najpierw nacisnę STOP, a następnie uruchamia silnik.
Ma niski WAF...
Zastanawiam się, czy istnieje sposób na rozwiązanie tego problemu w oprogramowaniu TUYA - byłby dla mnie wystarczający, ponieważ IObroker już może to kontrolować.
A może powinienem flashować CBU/BK7231N do openBK, aby rozwiązać ten problem, czego do tej pory nie zrobiłem - flashowałem tylko niektóre ESP do Tasmota.
A może powinienem wymienić CBU na ESP32-C3 z Tasmotą.
Czy jest tu ktoś, kto ma doświadczenie z migawką?
Wielkie dzięki!!
BR Marcus