logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką wybrać pralkę pełnowymiarową? Bosch WAN282MXPL - słabe płukanie

magdaost2021 02 Sty 2024 01:38 2952 51
Najlepsze odpowiedzi

Jaką pełnowymiarową pralkę 60 cm wybrać do dużej rodziny, żeby miała dobre płukanie, była stabilna i wytrzymała kilka lat?

Szukaj pralki 60 cm z opcją dodatkowego płukania albo Woda+, bo dzisiejsze modele z powodów oszczędzania biorą mało wody; warto też pilnować ilości detergentu i pamiętać, że twarda woda oraz kapsułki/pranie w niskiej temperaturze mogą pogarszać efekt płukania [#20887457][#20893257][#20900110] W wątku jako konkretny przykład polecono Bosch Serie 6 WGG1440EPL: 9 kg, 59 cm głębokości, 1400 obr./min i dodatkowe płukanie włączane na starcie programu [#20888339] Padła też sugestia, że jeśli zależy Ci bardziej na skuteczności i prostocie niż na bajerach, to warto spojrzeć na Miele, a w Boschach szukać funkcji Woda+ [#20948871] Jeśli kupujesz nową pralkę, rozsądnie jest od razu wykupić 5-letnią rozszerzoną gwarancję, bo to jeden z nielicznych sposobów na większy spokój przy obecnej jakości sprzętu [#20887408] Przy doborze modelu nie patrz tylko na kilogramy wsadu, ale też na objętość bębna i to, czy dana seria ma faktycznie opcję dodatkowego płukania, bo bez tego nawet poprawnie załadowana pralka może płukać słabo [#20893257]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20887357
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam, przez ostatnie 12 lat miałam 6 pralek. Przed świętami ta szósta właśnie padła. Był to model Electrolux, ładowana od góry. Miałam 5 awarii w ciągu 2 i pół roku. Dzień przed świętami szybko kupiłam pralkę Boscha, model WAN282MXPL, i w ogóle nie jestem zadowolona z niej. Pierze w miarę dobrze, chociaż jest bardzo oszczędna, ale płukanie to ma masakryczne jeśli chodzi o poziom wody i skuteczność. Wydaje mi się, że ma bardzo słabe wirowanie między płukaniami, plus mało wody.

Szukam drugiej pralki pełnowymiarowej, bardzo stabilnej i żeby pochodziła chociaż z 5 lat. Bęben jak największy, 6 osób w rodzinie, pralka chodzi codziennie. Proszę o pomoc, proszę o jakieś podpowiedzi w różnych granicach finansowych.
  • REKLAMA
  • #2 20887408
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    magdaost2021 napisał:
    Szukam drugiej pralki pełnowymiarowej, bardzo stabilnej i żeby pochodziła chociaż z 5 lat

1. Dopuszczalny ładunek pralki jest podany jako jeden z podstawowych parametrów.
    2. Każda pralka będzie stabilna, jak będzie dobrze wypoziomowana.
    5, Wykupić rozszerzoną gwarancją na 5 lat.
    Osobiście mam Samsumga. Warunek jest jeden. Aby marka miała dobrze rozwinięty serwice na terenia kraju.
  • #3 20887429
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź pełnowymiarowa chodziło mi o glębokosc taka w granicach 60 cm żeby suszarke na to postawić . Tyle ile pralek przerobiłam po kolei wiem ze jedne są bardziej solidne i lepiej stoją w miejscu niż inne Bosch i Elektrolux złego słowa nie mogę powiedzieć miałam Indesit i Whirlpool i był problem gdy zaczynało się wirowanie.
  • Pomocny post
    #4 20887457
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Co do dzisiejszych pralek :
    Maja byc AAAAAAAA+ i jeszcze jedno A ! .

Wiec biora na max mało wody ( samsung to wogóle porażka -- wlasnie na innym forum skazy sie czlowiek na zaduch z bebna -- nie dziwota bo biora bardzo mało i piora w bagnie a nie w normalnej ilosci wody )

Przeczytaj instrukcje czy ten Bosch nie ma funkcji WODA + ( wiecej wody na plukanie )

I najważniejsze : ile sypiesz detergentu ?
  • #5 20887497
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    magdaost2021 napisał:
    płukanie to ma masakryczne jeśli chodzi o poziom wody i skuteczność.

Może w takim razie warto poszukać pralki z opcją dodatkowego płukania dla większości programów.

Cytat:
    Bosch i Elektrolux złego słowa nie mogę powiedzieć

Np. AEG/Electrolux
    Panel sterowania pralki z opcją dodatkowego płukania.
  • #6 20887574
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Nie ma opcji dodatkowego płukania ratuje się oddzielnym programem płukanie i ten program wiruje tylko jest to trochę upierdliwe. Podobało mi się w elektroluxie to że ma bardzo dużo opcji które mogę sobie modyfikować ale niestety jakoś elektroluxa mnie zawiodła pierwsza duża naprawa była 8 miesięcy po zakupie później inne mniejsze większe na końcu amortyzatory zerwany bęben oraz łożyska . Bosch chodzi i pierze elegancko podoba mi się to w niej nie licząc że bierze mało wody. Ale jakoś sobie z tym radzę załączam program raz chodzi np 5 -8 min wylaczam pralkę i nastawiam drugi raz i ilość wody mnie zadowala. Inaczej jak tego nie zrobię to dzieci moja chodzą i się drapią bo ani dobrze nie uprane a o płukaniu już nie wspomnę . Na duże bawełniane wsady używam około 80 ml na mniejsze około 40 czasami jakiś kapsułka się trafi na duże wsady.(nie przepełniam bębna )

Dodano po 5 [minuty]:

Łącznie przez te 2i pół roku około 4 miesięcy nie miałam w domu pralki a że teraz mam miejsce to chce mieć w posiadaniu 2 pralki i używać je na zmianę . Dla mnie tydzień bez pralki jest nie do przetrwania. Posiadam czworo dzieci kota psa itp wiadomo. Chciałabym prosta pralkę bez bajerów nie taka oszczędna i posiadająca opcje dodatkowej wody czy płukania.
    Wymiary najlepiej pod suszarkę żeby postawić reszta bez różnicy .no i żeby wytrzymała chociaż 2 3 lata bez naprawy a najlepiej jak najtańsza i do wymiany po tych 3 4 latach.
  • #7 20888339
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    No to może coś ja ze swojego podwórka, poprzednia pralka Bosch SMV 69N20 EU chodziła bezawaryjnie przez 10 lat, teraz od 1,5 roku mam Bosch WGG1440EPL i ma wszystko co potrzeba, tak myślę, i ma to o czym pisałaś, dodatkowe płukanie, włączasz je przy rozpoczęciu prania i gotowe, poniżej opis z neta.

"Pralka Bosch Serie 6 WGG1440EPL

Klasa energetyczna: A, Kolor: Białe, Ładowanie: Od frontu, Kierunek otwierania drzwi: Lewo, Prędkość: 1400 obr./min., Ładowność: 9 kg, Szerokość: 59,8 cm, Wysokość: 84,8 cm, Głębokość: 59 cm, Funkcje: Opóźnienie startu pracy, Regulacja prędkości wirowania, Wskaźnik czasu do końca programu, Czyszczenie bębna, Automatyka wagowa, Mniej zagnieceń (łatwe prasowanie), Kontrola zrównoważenia wsadu, Programy: Bawełna, Delikatne, Jeans, Syntetyki, Wełna, Program szybki, Eco 60°, Eco 40°, Mix, Pranie wstępne, Czyszczenie bębna, Płukanie, Wirowanie, Higiena, Zastosowane technologie: Silnik EcoSilence Drive, Wody na cykl: 48 litrów"

Pralka Bosch Serie 6 WGG1440EPL w kolorze białym, widok z przodu.
  • REKLAMA
  • #8 20892049
    magdaost2021
    Poziom 3  

WA2C814BKISVOD Amica, proszę o odpowiedź w dobrej cenie. 1600. Proszę o podpowiedź.
  • #9 20892065
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Podobno do końca gwarancji każda wytrzyma.
  • REKLAMA
  • #10 20892957
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Co do pralek Amica, są to chińskie produkty od firmy Midea. Link
  • #11 20892998
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Tomek : i Vestela tez ( V w nazwie kodowej modelu )

A dokanczajac temat malej ilosci wody w pralce :
    Pranie w bębnie pralki z widoczną wodą

Tyle wody na zasadnicze powinna brać kazda pralka.

A dobrze wiemy ile biora.

Przy hydrostacie klasycznym szlo podniesć poziom wody.

Przy elekteonicznym to już nie jest takie proste..
  • #12 20893257
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    magdaost2021 napisał:
    Pierze w miarę dobrze, chociaż jest bardzo oszczędna, ale płukanie to ma masakryczne jeśli chodzi o poziom wody i skuteczność.

Nie sądzę, chyba, że się popsuła. Bosch najczęściej ma trzy fazy płukania. Pierwsza i ostania pobiera faktycznie mniej
    wody niż ta druga. Pytanie na jakim programie się to dzieje? W jakiej temperaturze odbywa się pranie?
    Jakiego detergentu używasz?
    Jak pierzesz w niskich temperaturach przy użyciu kapsułek, to kapsułka nie rozpuści się w fazie prania zasadniczego
    i może rozpuszczać się dalej w fazach płukania. Bosch na niektórych programach nie toleruje kapsułek.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #13 20899799
    magdaost2021
    Poziom 3  

proszę powiedzcie mi czy to jest normalne plukanie w dzisiejszych pralkach ? Program mix
  • #14 20899808
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Trzeba dolewać wody konewką na przykład. Urok dzisiejszych pseudo eko norm których producenci AGD i nie tylko muszą przestrzegać.
  • #15 20899818
    magdaost2021
    Poziom 3  
    To jest poprostu paranoja raptem 30 gram proszku wyspałam taka mała czubata miarkę od odplamiacza . Wezwałam serwis w dniu dzisiejszym ktoś przyjedzie i zobaczy. Przez tą pralke wydam fortunę na dermatologa.
  • REKLAMA
  • #16 20899820
    Piotr2608

Poziom 41  
    magdaost2021 napisał:
    proszę powiedzcie mi czy to jest normalne plukanie w dzisiejszych pralkach ? Program mix

To jest prawidłowe zachowanie i:
    Kenworth 18 napisał:
    Trzeba dolewać wody konewką na przykład

... nie trzeba dolewać wody, gdyż ilość prania jest nieadekwatna do max. ilości wsadu czyli 4kg a prania pełen bęben.
    magdaost2021 napisał:
    Wezwałam serwis w dniu dzisiejszym ktoś przyjedzie i zobaczy.

Autoryzowany serwis zrobi odczyty a jak wykryje, że pralka była przeładowywana to weźmie kasę za wizytę,
    mowa o serwisie autoryzowanym.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #17 20899836
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Włączyłam program płukanie i wirowanie proszę zobaczyć pełno proszku.

• #18 20899847
    Piotr2608

Poziom 41  
    Proszek z "marketu" i pranie w 30 stopniach.
    Ta ilość prania powinna być rozłożona na co najmniej dwa prania.
    Proszę oglądać ten film do skutku - pralka przez dużą ilość wsadu, nie może prawidłowo przerzucać/obracać ubrań.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #19 20899849
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Bzdura proszek dobry angielski non bio prania było 3.75 kg program do 4 kg. Wazylam waga do walizek. Program mix był włączony na 40 stopni.
  • #20 20899859
    Piotr2608

Poziom 41  
    magdaost2021 napisał:
    Bzdura proszek dobry angielski non bio prania było 3.75 kg program do 4 kg. Wazylam waga do walizek.

Nie jest to bzdura, lecz fakt - objętościowo jest za dużo prania, po mimo, iż waga prania jest odpowiednia.
    A jakie ma to znaczenie proszek Polski czy Angielski skoro "marketowy" i nie chce rozpuścić się w niskich temperaturach.
    Teraz pranie jest mokre więc zbite, po prostu wsad został upchany.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #21 20899866
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź . Po kolei używam angielskiego proszku non bio używam go na programe mix około 30 gram na programie bawełna około 50 moją pralka na Eco ma 2 płukania gdzie po praniu nie ma wirowania przejściowego. Nigdy pralki nie przeładowuje. Od lat używam pralek i już wiem ile mogę sobie dołożyć prania na jaki program.
  • #22 20899873
    Piotr2608

Poziom 41  
    A jaki problem - wrzucić dwa ręczniki na ów program MIX, zasypać proszkiem i ustawić 40 stopni.
    Czekam na efekt takiego prania. Bęben nie będzie pełen a temp. 40 stopni powinna rozpuścić proszek.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #23 20899874
    magdaost2021
    Poziom 3  
    To jeszcze większą paranoja użytkuje pralkę zgodnie z instrukcją obsługi a ona nie da rady zrobić swojej roboty. To tym bardziej pralka nadaje się jedynie do zwrotu. Niestety i my społeczeństwo godzimy się na takie traktowanie gdzie kupujemy przedmiot a on nie działa zgodni z instrukcją.

Dodano po 2 [minuty]:

Program plukanie nie ma załadunku 4 kg a 8 tyle ile pralka. w każdej instrukcji jest napisane że pranie 4 kg tyczy się suchego prania. Chce mi Pan/Pani wmówić że źle użytkuje pralke skoro zgodnie z instrukcją obsługi ?
  • #24 20899890
    Piotr2608

Poziom 41  
    magdaost2021 napisał:
    Niestety i my społeczeństwo godzimy się na takie traktowanie gdzie kupujemy przedmiot a on nie działa zgodni z instrukcją.

Pisać petycję do rządu, do UE tak jak robiła to Francja i społeczeństwo wygrało batalię.
    Oszczędzanie to priorytet UE i dyrektywy związane z ochroną zasobów naturalnych czyli wody oraz energii czyli prądu.

Dodano po 3 [minuty]:

magdaost2021 napisał:
    Chce mi Pan/Pani wmówić że źle użytkuje pralke skoro zgodnie z instrukcją obsługi ?

Tak właśnie jest. Są dwie normy wagowa oraz objętościowa.
    Gdyby na tym programie max. ilość wsadu wynosiła 8kg, to rozumiem iż pranie byłoby ubijane nogą?
    Pewna pani prała na takim programie dwa koce - waga się zgadzała tylko pralka zaczęła wydłużać pranie do 1,5h.
    Po wizycie serwisu autoryzowanego unieważnili jej kartę gwarancyjną.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #25 20899906
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Napisac napisze ale do firmy Bosch. Niestety skoro pranie ma być ekonomiczne i ekologiczne a z założenia producenci tego chcą a pralka nie jest w stanie wyprać i wypłukać dopuszczalnego załadunku a Pan sugeruje zeby prac po 2 ręczniki na programie na 4 kg?Mija się to z celem
  • #26 20899912
    Piotr2608

Poziom 41  
    Nie zrozumieliśmy się, napisałem aby wykonała Pani takie pranie o którym wspomniałem wcześniej, celem
    zweryfikowania poprawnego prania, rozpuszczania i płukania proszku.

magdaost2021 napisał:
    Napisac napisze ale do firmy Bosch.

Odpowiedź będzie podobna do mojej.
    Mój Bosch 2 duże ręczniki i trzy małe pierze na programie Bawełna, temp. 60 stopni. Nie mam problemu z proszkiem ani płynem na wypranych rzeczach.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #27 20899917
    magdaost2021
    Poziom 3  
    Z punktu widzenia osoby która w swoim gospodarstwie domowym zajmuje się praniem skoro pralka ma 8 kg wsadu ja zapakowałam ja w +-60% na program 4kg. Ciężaru nie przekroczyła to jest to zle ?
  • #28 20899921
    Piotr2608

Poziom 41  
    magdaost2021 napisał:
    Ciężaru nie przekroczyła to jest to zle ?

Jeśli bęben był wypełniony w mniej niż 3/4 objętości a proszek nie został wypłukany to i proszku można się czepić,
    że nie potrafi się rozpuścić.
    Ja piorę odkąd skończyłem 10 lat, przeżyłem pranie od pralek wirnikowych po nowe technologię - wiem co piszę.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #29 20899923
    magdaost2021
    Poziom 3  
    No zobaczymy przyjdzie pan z serwisu i zobaczymy bo mi się wierzyć nie chce że to jest normalne zachowanie pralki . Ale dziękuję za dyskusje :)
  • #30 20899926
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    Piotr2608 napisał:
    A jaki problem - wrzucić dwa ręczniki na ów program MIX, zasypać proszkiem i ustawić 40 stopni.
    Czekam na efekt takiego prania. Bęben nie będzie pełen a temp. 40 stopni powinna rozpuścić proszek.

magdaost2021 napisał:
    Niestety skoro pranie ma być ekonomiczne i ekologiczne a z założenia producenci tego chcą a pralka nie jest w stanie wyprać i wypłukać dopuszczalnego załadunku a Pan sugeruje zeby prac po 2 ręczniki na programie na 4 kg?Mija się to z celem

Moim zdaniem z tą pralką jest coś nie tak, użytkuję już 2 pralkę Bosch i z żadną nie było problemów, pierwsza działała 10 lat, spaliła się grzałka, po jej wymianie nadal jest sprawna chociaż już nie u mnie, zakupiłem drugą j działa bezbłędnie, pisałem to w poście #7.

Sugerowanie komuś pranie 2 ręczników żeby można było się cieszyć z efektów i rozpuszczonego proszku to przegięcie, pralka nie jest po to żeby spędzić cały dzień na praniu po 2 - 3 szt. wsadu, tylko właśnie po to żeby odciążyć człowieka i dać mu czas na inne rzeczy, zwalanie winy na proszek, kapsułki, zbyt duży załadunek to nie tędy droga, jestem co na to powie serwis po wizycie u Ciebie, nie omieszkaj nas o tym poinformować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej pralki pełnowymiarowej po negatywnych doświadczeniach z modelem Bosch WAN282MXPL, który ma problemy z płukaniem i wirowaniem. W dyskusji poruszane są różne marki pralek, takie jak Electrolux, Samsung, AEG, Whirlpool, Indesit oraz Amica. Użytkownicy sugerują modele z dodatkowymi opcjami płukania oraz zwracają uwagę na znaczenie odpowiedniego doboru detergentu i poziomu załadunku. Wskazują również na problemy związane z oszczędnością wody w nowoczesnych pralkach, co wpływa na skuteczność prania. Wspomniano o możliwościach regulacji poziomu wody w starszych modelach oraz o konieczności dostosowania ilości prania do pojemności bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA