logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung 40GB - dane nie zapisują się, formatowanie nieskuteczne

Muttz 01 Gru 2005 11:30 2098 12
REKLAMA
  • #1 2043337
    Muttz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Problem jest naprawde ciekawy.
    uruchamia sie komputer... zapisujemy,kasujemy dane.. robimy restart i wszystko tak jak bylo... dane skasowane sa nadal, danych zapisanych brak.
    tak samo formatowanie... nie robi na nim najmniejszego wrazenia.
    probowalem lowformat,mhdd.. nie posiada zadnych badow. nic go nie rusza.
    jakis pomysl co z nim zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2043762
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    To może być hasło , lub inna blokada dysku . Jednym słowem brak dostępu do danych . Tylko do odczytu .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 2043787
    Muttz
    Poziom 13  
    wiec jak to teraz obejsc?
    z tego co wiem uzytkownik zainstalowal jakis wygaszacz ekranu(mógl zawierac jakis "złosliwy kod"). jak to teraz obejsc?
  • REKLAMA
  • #4 2044557
    marcino30
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam :)
    Szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim hmm,według mnie powinno pomóc utworzenie na nowo partycji :)
  • REKLAMA
  • #5 2044576
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Proszę podać dokładnie jaki to jest model dysku... (np. WD400BB-00JKC0)

Mikippp
  • #6 2044610
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam.
    Jeśli nie zależy Ci na danych to wykasuj ten dysk WDCLEAR-em, utwórz od nowa partycje i format z poziomu DOS-a. Musi go ruszyć.
    Pozdrawiam.
  • #7 2045978
    Muttz
    Poziom 13  
    zakladlem od nowa partycje, formatowalem, czyscilem WDCLEAREM. po prostu mi juz rece do niego opadly.
    --idealny dysk do kawairenek internetowych?-- ;)
  • #8 2045988
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    a nie masz... karty <PCI> takiej jak sie stosuje w kawiarenkach... ktora nie pozwala zmieniac danych ?? Napisz co masz za komputer.. plyta i inne karty rozszerzen

Dodano po 1 [minuty]:

tzw RECOVERY CARD ??- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74041730
  • #9 2046131
    Muttz
    Poziom 13  
    nie mam nic takiego.
    dysk chodzil soie u znajomego dopoki on pewnego dnia nie weszedl na www.astalavista.com i tym podobne. zainstalowal jakis exe. od tamtej pory to sie dzieje. sprawdzane na innym kompie.
  • #10 2046198
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    jest NIEMOZLIWOSCIA zeby robiony byl LOWFORMAT i zostalo wszystko co bylo przed tym typu *.exe wez rozkrec kompa znajomkowi i poszukaj takiej karty.
  • #11 2046220
    Muttz
    Poziom 13  
    dysk byl tez u mnie w kompie.
    lowformat robiony przy pomocy sprawdzonego przezemnie juz programu na innych dyskach - trwal kilka godz.
    podejrzewam jeszcze fizyczne uszkodzenie powierzchni talerzy na poczatku dysku.
  • #12 2046262
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    podaj dokladny model tego dysku
  • #13 2047431
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Problem z tym modelem był już opisywany na tym forum. Skorzystaj z programu hutil ze strony Samsunga ( najnowszej wersji szukaj na stronach koreańskich ), ale dysk nie ma możliwości zapisu danych. Jeżeli masz gwarancję to z niej skorzystaj, jeżeli nie to wyrazy współczucia ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Samsung o pojemności 40GB, na którym dane nie zapisują się pomimo prób kasowania i formatowania, w tym lowformatu i użycia narzędzi takich jak MHDD czy WDCLEAR. Dysk zachowuje się tak, jakby był tylko do odczytu, a formatowanie i tworzenie nowych partycji nie przynoszą efektu. Podejrzewano blokadę sprzętową lub programową, np. kartę PCI typu "recovery card" stosowaną w kawiarenkach internetowych, jednak użytkownik potwierdził jej brak. Problem pojawił się po zainstalowaniu podejrzanego pliku EXE pobranego z podejrzanej strony, co sugeruje możliwe uszkodzenie firmware lub obecność złośliwego oprogramowania. Fizyczne uszkodzenie powierzchni talerzy również jest brane pod uwagę. Zalecane jest użycie narzędzia hutil ze strony Samsunga do diagnostyki i naprawy firmware, jednak w przypadku braku gwarancji dysk może być do wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA