logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować NUCLEO-H755ZI-Q? Błędy ST-LINK i GDB server.

tom_0007 06 Sty 2024 09:53 666 6
REKLAMA
  • #1 20893712
    tom_0007
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam :)
    W ramach wrodzonej ciekawości i chęci poznawania nowego zakupiłem płytkę NUCLEO-H755ZI-Q. Z ogromną ciekawością posiłkując się tutorialami przystąpiłem do nauki :) Zablokowanie płytki zajeło mi jakieś 3 godziny. Otrzymuję klasyczny błąd:
    Error: ST-LINK error (DEV_CONNECT_ERR).
    oraz:
    Failed to start GDB server
    Error in initializing ST-LINK device.

Oczywiście podjałem działania ratunkowe wg dokumentacji i według setek postów na różnych forach zwarłem pin BT0 z Vdd. Nie pomogło :) Przy okazji dowiedziałem się że świat pełen jest postów o treści "ratunku zablokowałem płytkę Nucleo co robić".
    Teraz zamiast przyjemnej nauki programowania w C muszę zapytać czy da się NUCLEO-H755ZI-Q jakoś skutecznie zresetować ew zastosować inna metodę łączenia z płytka dla debagowania i wgrywania programów.

Dziękuję za informacje :)
  • REKLAMA
  • #2 20894361
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Cubeprogrammer, connect under reset, full chip erase.
    + ustawienie bitów zabezpieczeń.

A w cubem pamietaj o sys->serialwire
  • REKLAMA
  • #3 20894378
    tom_0007
    Poziom 8  
    Już wiem wiecej :)
    1. W programie CubeProgramer nie należy wyłączać jednego z rdzeni
    2. Ostrożnie podchodzić w CubeProgramer do opcji actualize firmware
    3 Kable kable kable :) Płytka jest bardzo kapryśna co do użytych kabli USB-> usb micro B co było opisane w jednym z filmów Youtube Mateusza Salamona.
    4. Kablami trzeba poruszać i to skutkuje znikaniem komunikatu o niemożności połączenia podczas debugowania
    5. Trzeba stety niestety zrozumieć ja te dwa rdzenie działają. Np rdzeń 4 zasypia a rdzeń 7 działa i z "domyslną konfiguracją" da się pisać program dla rdzenia 7
  • REKLAMA
  • #4 20896935
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 182
    Ja bym Ci proponował nie używać żadnego z tych programów. Rozumiem, że chcesz go programować i debugować. Uzyj STM32CubeIDE i stamtąd wgrywaj sobie programy.
  • #5 20896968
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dlaczego nie CubeProgrammer? CubeIDE nie ma takich możliwości i odwrotnie. Fakt, że te bity można też programować z poziomu programu, ale nie zawsze jest to konieczne. Do pewnych rzeczy jest po prostu wygodniejszy.
  • #6 20896991
    tom_0007
    Poziom 8  
    Płytka NUCLEO-H755ZI-Q
    Tak robię programy w C pisze w STM32CubeIDE. Niepotrzebnie wystraszyłem się dwóch rdzeni i wyłączyłem jeden po czym płytka chyba zgłupiała :) Potwierdzam to co było tu pisane wcześniej - da się pisać program używając tylko jednego rdzenia w konfiguracji poprostu się wybiera czy funkcjonalność X ma być dostępna dla rdzenia CM4 czy CM7. Mylące są też opisy w necie, iż dioda przy złączu programatora ma się palić na zielono. U mnie się pali na czerwono gdy włączam debug a wiec wgranie programu do układu to dioda zaczyna zmigać na czerwno i zielono i program zostaje wgrany. Na razie ogarnąłem ustawianie GPIO , korzystanie z HAL_GetTick() a nie delay i USART. W konfiguracji jest milion haczyków np domyślnie właczony USART3 komunikuje sie na COM wirtualnym i na programie SSCOM widać dane z UART. Za jakiś czas będzie kwestia jaki wyświetlacz dotykowy do tej płytki kupić z założeniem że będę chciał zrobić jakieś GUI. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 20897115
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 182
    Aby używać 2 rdzeni tak naprawdę poprzebujesz RTOS-a aby nie pisać od zera IPC.
    Skoncentruj się na "domyślnym rdzeniu" M7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z płytką NUCLEO-H755ZI-Q, w tym błędy ST-LINK i GDB server, po przypadkowym zablokowaniu urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu CubeProgrammer do pełnego wymazania pamięci chipu oraz połączenie pod reset. Podkreślono znaczenie użycia odpowiednich kabli USB oraz ostrożności przy aktualizacji firmware w CubeProgrammer. Użytkownik potwierdził, że można programować tylko jeden rdzeń (CM7 lub CM4) i że dioda przy złączu programatora może świecić na czerwono podczas debugowania. Wskazano również na potrzebę zrozumienia działania rdzeni oraz ewentualne wykorzystanie RTOS do komunikacji między rdzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA