logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy możliwe jest wykorzystanie nadwyżki energii z paneli PV w innym lokalu?

szczukot 06 Sty 2024 12:24 348 5
REKLAMA
  • #1 20893957
    szczukot
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Czy jest szansa stworzyć taki mały precedens: mam dom z założonymi panelami (net metering) i mieszkanie. Firma dostarczająca prąd ta sama (to samo miasto) i właściciel ten sam. Czy można by więc podpisać taką jedną umowę, że z energii nadmiarowej wyprodukowanej w domu, mogę też korzystać w mieszkaniu ?
    Rozważanie chyba czysto teoretyczne/akademickie, ale czemu nie ...
  • REKLAMA
  • #2 20893969
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Nie wiem, ale teoretyzując. Pomimo że operator ten sam, odbiorca ten sam to jednak chyba są różne punkty pomiaru i rozliczenia. I chyba nikt z dostawców nie łączy tego, a każdy licznik rozlicza oddzielnie. Można zgadywać, ale najlepiej udać się do swojego dostawcy i tam dopytać szczegółów o takiej możliwości rozliczenia.
  • REKLAMA
  • #3 20894000
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    szczukot napisał:
    Czy jest szansa stworzyć taki mały precedens: mam dom z założonymi panelami (net metering) i mieszkanie. Firma dostarczająca prąd ta sama (to samo miasto) i właściciel ten sam. Czy można by więc podpisać taką jedną umowę, że z energii nadmiarowej wyprodukowanej w domu, mogę też korzystać w mieszkaniu ?
    Rozważanie chyba czysto teoretyczne/akademickie, ale czemu nie ...

Na razie nie można ,ale w przyszłości będzie można być prosumentem wirtualnym.
  • REKLAMA
  • #4 20894170
    szczukot
    Poziom 14  
    No niby ma to być w wprowadzone w lipcu 2024.
    Ale to chyba na podstawie rozliczeń net-billing. Czyli opłacalność tego raczej mała będzie.
  • REKLAMA
  • #6 20894554
    szczukot
    Poziom 14  
    No ale tak jak pisałem wyżej - dla indywidualnego odbiorcy to mega słabe.
    Nie dość, że to net-billing to do tego opłaty dystrybucyjne jeszcze.
    Więc raczej nieopłacalne.
REKLAMA