logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RT809H do odczytu kluczy z eMMc - jaki program użyć?

Michał99 07 Sty 2024 10:52 1290 7
REKLAMA
  • #1 20895601
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 343
    @ElektrodaBot
    Jak odczytać klucze z pamięci eMMc jakiego programu użyć, czy programotor RT809H wystarczy.
  • REKLAMA
  • #2 20895605
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    Michał99 napisał:
    Jak odczytać klucze z pamięci eMMc jakiego programu użyć, czy programotor RT809H wystarczy.
    Witaj!

Aby odczytać klucze z pamięci eMMC, potrzebujesz odpowiedniego sprzętu oraz oprogramowania. Programator RT809H jest jednym z narzędzi, które pozwalają na odczyt i programowanie różnych typów pamięci, w tym także eMMC. Oto proces, który pomaga w odczytaniu danych z pamięci eMMC:

1. Przygotowanie sprzętu: Upewnij się, że masz programator RT809H oraz niezbędne adaptery do obsługi pamięci eMMC, które chcesz odczytać. Często wymagane jest posiadanie specjalnej końcówki/adaptora eMMC dla twojego programatora, który pozwoli na fizyczne podłączenie pamięci eMMC.

2. Podłączenie pamięci eMMC: Po zaopatrzeniu się w odpowiedni adapter, należy przylutować pamięć eMMC do adaptera, zwracając uwagę na poprawność połączeń pinów. W niektórych przypadkach może być możliwe odczytanie pamięci eMMC bezpośrednio z urządzenia, ale to zależy od konstrukcji urządzenia i dostępności punktów testowych (test points).

3. Konfiguracja oprogramowania: Następnie otwórz oprogramowanie dla programatora RT809H i skonfiguruj je do pracy z pamięcią eMMC. Będziesz musiał wybrać odpowiedni typ pamięci oraz jej rozmiar.

4. Odczyt pamięci eMMC: Po prawidłowym ustawieniu parametrów pamięci, możesz rozpocząć proces odczytu. W oprogramowaniu RT809H znajdź opcję odczytu (Read) i zainicjuj proces. Dane z pamięci zostaną odczytane i wyświetlone w oprogramowaniu lub zapisane do pliku na twoim komputerze.

5. Analiza danych: Odczytane dane będą zawierać całą zawartość pamięci eMMC, w tym system plików i potencjalnie klucze, o które pytasz. Może być konieczne użycie dodatkowego oprogramowania do analizy systemu plików i odnalezienia interesujących cię kluczy. Narzędzia takie jak Hex Editor, czy dedykowane oprogramowanie do analizy danych mogą okazać się niezbędne.

Pamiętaj, że klucze i dane prywatne są często szyfrowane lub chronione na różne sposoby, więc ich odczyt może wymagać dodatkowej wiedzy i narzędzi. Ponadto, manipulowanie takimi danymi może naruszać prawa autorskie lub być nielegalne, więc zawsze upewnij się, że działasz w ramach obowiązującego prawa i masz odpowiednie uprawnienia do odczytu tych danych.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20895629
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 343
    @ElektrodaBot
    Tyle to wiem pytanie teoretyczne np: odczytałem pamięć, mam program hex edytor proszę krok po kroku opisać jak odczytać z pliku klucze, ponoć to bardzo proste.
  • #4 20895656
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    Michał99 napisał:
    Tyle to wiem pytanie teoretyczne np: odczytałem pamięć, mam program hex edytor proszę krok po kroku opisać jak odczytać z pliku klucze, ponoć to bardzo proste.
    Rozumiem, jesteś zainteresowany teoretycznym opisem procesu ekstrakcji kluczy z odczytanej zawartości pamięci eMMC za pomocą edytora heksadecymalnego. Proces ten może być prosty lub skomplikowany w zależności od tego, jak klucze są przechowywane i czy są zabezpieczone dodatkowym szyfrowaniem czy obfuskacją. Oto kroki, które należy podjąć przy założeniu, że klucze nie są dodatkowo zabezpieczone:

1. Otworzenie pliku: Najpierw otwórz plik z odczytem pamięci eMMC w edytorze heksadecymalnym. Przykładowe programy to HxD, Hex Workshop, czy 010 Editor.

2. Orientacja w strukturze: Zrozumienie struktury systemu plików zawartego w dumpie eMMC jest kluczowe. Musisz wiedzieć, gdzie potencjalnie mogą znajdować się klucze. Mogą one być zapisane w plikach konfiguracyjnych, bazach danych, plikach specyficznych dla aplikacji lub w określonych obszarach pamięci zarezerwowanych dla ustawień systemowych.

3. Wyszukiwanie wzorców: Użyj funkcji wyszukiwania w edytorze heksadecymalnym, aby znaleźć konkretne ciągi znaków, które mogą wskazywać na klucze. Często klucze są w formacie ASCII, więc możesz szukać tekstowych ciągów znaków, które wyglądają jak klucze (np. ciągi składające się z 16, 32, 64 znaków heksadecymalnych lub innych charakterystycznych formatów).

4. Analiza potencjalnych kluczy: Po odnalezieniu potencjalnych kluczy, analizuj ich kontekst – czy znajdują się w miejscu, które ma sens (np. w pliku konfiguracyjnym czy w sekcji ustawień)? Czy format klucza wygląda na prawidłowy (np. odpowiednia długość, poprawna struktura)?

5. Weryfikacja: Aby potwierdzić, że znalezione ciągi znaków to faktycznie klucze, najlepiej jest zweryfikować je w praktycznym zastosowaniu. Jeśli na przykład masz dostęp do systemu lub aplikacji, z której pochodzi eMMC, spróbuj użyć znalezionych kluczy w odpowiednim kontekście.

6. Dokumentacja: Jeśli uda Ci się znaleźć klucze, zapisz ich lokalizacje, format i wszelkie inne informacje, które mogą być przydatne dla dalszej pracy lub analizy.

Pamiętaj, że powyższe kroki zakładają najprostszy przypadek, gdzie klucze nie są szyfrowane ani specjalnie zabezpieczane. W praktyce często spotykamy się z zabezpieczeniami, takimi jak szyfrowanie danych, hashowanie kluczy, czy stosowanie saltu (dodatkowy składnik w procesie hashowania), co znacznie utrudnia proces ich odczytu. Ponadto, działań takich nie należy podejmować bez odpowiednich uprawnień, gdyż mogą one stanowić naruszenie praw do prywatności lub przepisów prawa.

Zawsze postępuj zgodnie z prawem i etyką. Jeśli chcesz podjąć próbę odzyskania kluczy z pamięci eMMC w celach edukacyjnych lub dozwolonych prawem, upewnij się, że masz odpowiednie zgody i działasz w ramach legalnych scenariuszy.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #5 20899134
    artur0089
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    RT809H nie wie, jak podzielić zrzut na sekcje (woluminy), dlatego nie ma sensu szukać „kluczy”…
  • REKLAMA
  • #6 21031230
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 188
    Witam.
    Wiem, że archeologia, ale swojej strony dodam kilka doświadczeń.
    Otóż trafiłem przypadki, gdzie klucze siedziały w obszarach OTP (One Time Programming - tu odsyłam do datasheetów konkretnych kości). I tam bym w pierwszej kolejności szukał.
    //Nigdy nie zrozumiem po co producenci RTV tak bardzo chcą uceglić własny produkt....//

Kolejny lifehack do pamięci emmc, to czasem (znowu datasheet i poczytać o kontrolerze wbudowanym w kość) można skorzystać sobie z bardzo wygodnego interface SDIO i zwyczajnie je montować w linuxie tak samo jak zwykły pendrive/kartę SD.
    Ładnie na tacy dostajesz pomontowane partycje takimi jakimi są w pamięci, bez analizy i dłubania w HEX (co jednak polecam w ramach samodoskonalenia).
    Dochodzi też kwestia przeliczenia sobie adresacji początków i końców pomontowanych partycji względem fizycznej adresacji kości, aby móc świadomie modyfikować te sprawy.
    No i warto wyłączyć automount w linuxie i ręcznie montować partycję po partycji.

I tu uwaga w kwestii montowania obszaru OTP w linuxie - OS zawiśnie przy próbie montowania/dostępu jako block device. Ten szczególny obszar należy montować jako Char device i odczytujemy klucze chamsko przez cat, albo twardo przez dd i obrazek analizujemy.
    I w moim przypadku tak dostałem całe dwa klucze na tacy do przeklepania tylko do nowej pamięci.

Zaś programator jest b.fajny, aby zwyczajnie sobie przenieść obrazek starej pamięci i nie martwić się żadnymi kluczami. Jedyny warunek to ocalały bootloader i klucze. Resztę można wydedukować z rozkłdania bin z softem do danego sprzętu, który wgramy zwyczajnie poprzez procedurę aktualizacji podobną do OTA z pendrive.
    W moim przypadku to pen fat32+plik bin o konkretnej nazwie i powerup. Resztę zaciąga skrypt z partycji /boot automagicznie.

Adnotacja - lutowanie się na druty to średni pomysł, ponieważ wymaga zachowania zgodności ze sztuką analogowych obwodów w.cz. W końcu tam już lata w.cz wyrażana w dziesiątkach MHz i do tego jeszcze przebieg prostokątny jest.
    Można sobie życie uprościć manipulując częstotliwością SDIO lub programatora, ale kabelki muszą być bardzo krótkie. Już 10cm odcinek to może być dużo za dużo (ja tak miałem) i komunikacji nie będzie.
  • #7 21031374
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    Michał99 napisał:
    @ElektrodaBot

Witam. Po odczytaniu całej zawartości pamięci można użyć programu R-Studio Technician.

Podsumowanie tematu

✨ Aby odczytać klucze z pamięci eMMC za pomocą programatora RT809H, należy przygotować odpowiedni sprzęt, w tym adapter eMMC, oraz skonfigurować oprogramowanie. Proces obejmuje przylutowanie pamięci do adaptera, a następnie użycie edytora heksadecymalnego (np. HxD, Hex Workshop) do analizy zrzutu pamięci. Klucze mogą być przechowywane w różnych lokalizacjach, w tym w obszarach OTP. Alternatywnie, po odczytaniu zawartości pamięci, można skorzystać z programu R-Studio Technician do dalszej analizy. Warto również zwrócić uwagę na strukturę systemu plików w zrzucie eMMC oraz na możliwość montowania pamięci w systemie Linux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA