logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować eARC / HDMI CEC między Sharp 55GP6760E a HT-SBW182?

MarcinMaduzia 09 Sty 2024 16:48 2181 2
REKLAMA
  • #1 20900229
    MarcinMaduzia
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam telewizor Sharp 55GP6760E który ma obsługiwać eARC oraz HDMI CEC. Mam również sounbar Sharp HT-SBW182 2.1 Bluetooth który posiada między innymi HDMI eARC. Proszę o pomoc w skojarzeniu tych urządzeń, ze specyfikacji soundbara wynika że powinno dać się nim sterować pilotem od TV. Kabel HDMI którym próbuję to połączyć jest w klasie 2.0 i wg. opisu obsługuje ARC. Podpinam soundbar do TV pod gniazdo HDMI eARC i nic się nie dzieje, w opcjach TV mam włączone eARC, włączone funkcje " sterowanie HDMI " ," włączanie/ wyłączanie urządzeń HDMI za pomocą TV". Sounbar mam ustawiny (kolor diody - fioletowy ) na komunikację ARC. Sounbar nie ma żadnego menu. Generalnie zdaje się że TV w ogóle nie widzi soundbara. Stanąłem na "Lista urządzeń CEC", nie potrafię dodać soundbara do tej listy.
    Nie jestem znawcą więc spokojnie mili Państwo.
  • REKLAMA
  • #2 20901691
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    Jeśli telewizor ma wybór eARC/ARC to proszę ustawić ARC.
    Format sygnału wyjściowego audio w telewizorze powinien był być ustawiony na PCM. Tak mówi instrukcja tego sound-bar.
  • #3 20901970
    MarcinMaduzia
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Czy eARC jest włączony tzn. w trybie automatycznym czy jest wyłączony to póki co w żaden sposób nie wpływa to na komunikację pomiędzy tymi urzadzeniami. Nie mam ustawionego sygnału wyjściowego na PCM bo nie wiem gdzie tego szukać. Opcje wyjść audio wyglądają tak jak na załączonym zdjęciu.
    Na te chwilę udało mi się opanować taką procedurę że aby sparować oba urządzenia muszę dokonać następujących czynności:
    - wyłączam opcje sterowania przez HDMI
    - wyłączam TV
    - włączam TV
    - włączam opcje sterowania przez HDMI ( opcja eARC nie ma wpływu na działanie urządzeń )
    - podpinam soundbar pod HDMI eARC, telewizor wykrywa soundbar który dziła poprawnie i jest sterowalny pilotem TV
    - soundbar jest widoczny na liście urządzeń CEC ( zdjęcie )
    - podpinam dekoder TV pod HDMI (zwykłe), ten działa poprawnie ( mój dekoder nie obsługuje eARC )

Ale jest to tylko częściowy sukces, po ponowym włączeniu TV już nie widzi soundbara, nie ma dźwięku i urządzenia nie ma już na liście zapisanych urządzeniach CEC.
    Aby telewizor działał z soundbarem znowu trzeba od nowa wyłączać włączać odpinać i wpinać. Włączenie lub wyłączenie funkcji eARC niczego nie zmienia, przynajmniej na razie dopóki nie znajdę tego PCM.
    Jakieś pomysły? Menu telewizora z opcjami wyjścia cyfrowego, w tym Automatycznie i Dolby Digital.

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

Zapomniałem sprecyzować, do wyboru jest tylko eARC, i wybór jest taki że albo "automatycznnie" albo "wyłączony"
REKLAMA