logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 - brak płynnej regulacji głośności w HP 14s-fq0031nw

Paulaaas 09 Sty 2024 19:24 933 8
REKLAMA
  • #1 20900544
    Paulaaas
    Poziom 2  

Witam,

Mam problem z regulacją głośności w laptopie po aktualizacji sterownika do grafiki. Regulacja głośności działa zero-jedynkowo. Albo jest dźwięk, albo go nie ma. Mikser nie reaguje. Instalowanie sterownika Realtek pomaga, ale system potem wymaga aktualizacji sterowników (nie da się jej pominąć) i problem powraca. Laptop HP model 14s-fq0031nw. System Windows 11.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20927363
    Adamerso
    Poziom 13  
    Ocena: 9

Spróbuj może zainstalować sterownik przy użyciu opensource'owego narzędzia https://www.snappy-driver-installer.org/. Być może instalujesz jakiś stary sterownik, skoro Windows Update go nadpisuje... Inną, dość partyzancką, ale bywającą skuteczną metodą jest zaznaczenie wyświetlania sterowników starszych, mniej dopasowanych i innych w Snappy, rozwinięcie submenu danego urządzenia i... kolejne klikanie i sprawdzanie różnych wersji sterowników... U mnie w pewnym momencie, w Windows 10 taka opcja pozwoliła uruchomić starusieńkie X-Fi Surround Pro, do którego nie działał żaden sterownik dostępny na stronie Creative w tamtym czasie, więc takie gmeranie za starszą wersją, choć zdaje się desperackim krokiem, może zadziałać. W końcu może chodzić tu o znalezienie nie tyle najnowszego, co przynajmniej nowszego niż sterownik Microsoft (którego wersję i datę możesz sprawdzić prawym przyciskiem na Device Manager -> Realtek Audio -> Właściwości -> Sterownik). Ważne, aby ten, który wybierzesz, był nowszy wersją (datą) od Microsoftowego, wtedy nie powinien Windows Update go podmienić.

W drugiej kolejności, jeśli najnowszy sterownik ze Snappy nie zadziała, możesz spróbować wejść w Manager Urządzeń, wybrać sterownik Realtek i spróbować go odinstalować, korzystając z prawego przycisku myszy. Ale żeby pomogło na stałe, trzeba by poklikać w Windows Update, aby nie ściągał tej konkretnej aktualizacji... Ale tu przyznam bez bicia, Windows 11 unikam póki co, więc nie wiem, czy da się na nim wyklikać, aby ominąć aktualizację... W sumie w 2022 Server bazującym na Windows 10, którego używam, też nie wiem, czy to możliwe, strasznie dawno nie korzystałem z tej opcji... Napisz, jeśli nie pomoże opcja pierwsza, to postaram się zgłębić i pomóc w tym wariancie rozwiązania problemu :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20927383
    Adamerso
    Poziom 13  

k45i89o98j66 napisał:
    Użyj narzędzia Microsoftu wushowhide.diagcab, aby pomijać aktualizację tego sterownika.

O kurczę, faktycznie nawet na Windows 10 nie mam możliwości przeklikania pominęcia aktualizacji w ms-settings:windowsupdate-action. Ehhh, wszystko w życiu utrudniają... :( Na szczęście to dużo rzadsze zjawisko niż kiedyś, ale mimo wszystko powinni zostawić tę opcję...
  • #5 20927399
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8282
    HP stosuje niestandardową konfigurację urządzeń audio w niektórych laptopach, więc instalacja przez WU lub przez oprogramowanie do automatycznej instalacji sterowników powoduje problemy z dźwiękiem w niektórych modelach.

Można zamaskować aktualizację, ale jak wyjdzie nowsza wersja - uzyska ona inny numer i zostanie ona wykonana. O wiele lepiej wykluczyć urządzenie z aktualizacji sterowników na poziomie policies. Wtedy po udostępnieniu w Windows Update kolejnych wersji również nie nastąpi aktualizacja.

Procedura opisana jest tutaj: https://www.tenforums.com/tutorials/146562-pr...-updating-specific-device-driver.html#option1

Wygląda na długą i trudną, ale taka nie jest. Po prostu jest bardzo mocno rozpisana, żeby nawet przy niewielkiej wiedzy sobie można było dać radę. Wszystko sprowadza się do odczytania identyfikatora sprzetu i wykluczenia go w zasadach grupy (lub jeśli ma się Windows w wersji Home - bezpośrednio w rejestrach).
  • REKLAMA
  • #7 20932056
    Paulaaas
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszystkie rady. Sterownik nie był najnowszy - sierpniowy. Październikowego nie udało mi się zainstalować, bo mi go nie wykrywało. Zainstalowałam sterownik, przy którym mikser działa poprawnie. Następnie dodałam w rejestrze, żeby go nie aktualizował. Przekonam się przy następnej aktualizacji czy zrobiłam to dobrze :) Dzięki!
  • #8 20932564
    Adamerso
    Poziom 13  
    Paulaaas napisał:
    Dziękuję za wszystkie rady. Sterownik nie był najnowszy - sierpniowy. Październikowego nie udało mi się zainstalować, bo mi go nie wykrywało. Zainstalowałam sterownik, przy którym mikser działa poprawnie. Następnie dodałam w rejestrze, żeby go nie aktualizował. Przekonam się przy następnej aktualizacji czy zrobiłam to dobrze :) Dzięki!

Ooo no to bardzo dziwne, i świadczy o tym, że w systemie jest coś głębiej skopane... Sugerowałbym przeprowadzić procedurę usunięcia sterownika z użyciem prawego przycisku myszy i opcji odinstaluj tak długo, aż karta dźwiękowa nie będzie miała sterownika, i wtedy spróbować zainstalować najnowszy sterownik z października... Fakt, że on nie działa wybitnie wskazuję na jakiś problem w systemie
  • #9 20932669
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8282
    Jak działa to nie ruszaj. Wersja sterownika nie jest krytyczna. Działający jest lepszy niż nowszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z regulacją głośności w laptopie HP 14s-fq0031nw po aktualizacji sterownika graficznego, gdzie dźwięk działał w trybie zero-jedynkowym. Proponowane rozwiązania obejmowały instalację sterowników audio Realtek z wykorzystaniem narzędzi takich jak Snappy Driver Installer oraz pomijanie aktualizacji sterowników za pomocą narzędzia Microsoft wushowhide.diagcab. Użytkownik zainstalował nowszy sterownik z października, co poprawiło działanie miksera, a także wprowadził zmiany w rejestrze, aby zapobiec przyszłym aktualizacjom. Inne sugestie dotyczyły usunięcia problematycznego sterownika i ponownej instalacji, co mogłoby rozwiązać głębsze problemy systemowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA