logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI GT62VR 7rd nie bootuje - brak ładowania Windows, SSD niewykryty

Heweliusz03 09 Sty 2024 23:55 600 19
REKLAMA
  • #1 20900990
    Heweliusz03
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam,
    pacjent, laptop MSI GT62VR 7rd Dominator. Wczoraj klasycznie, po skończonej pracy, po prostu zamknięta klapa (dodam, że już trochę lat sprzęt służy i bateria, nie trzyma już w ogóle, po odłączeniu zasilania laptop od razu się wyłącza), później odłączony z prądu, bo potrzebowałem podłączyć coś innego. Dzisiaj chcąc go włączyć, po naciśnięciu przycisku power, wentylatory ruszały, podświetlał się ekran i tyle, nawet klawiatura się nie podświetliła. Zostawiłem go tak na kilkanaście minut licząc, że może to jakaś aktualizacja, ale niestety nic się nie zmieniło. Ponowne uruchomienie, bez zmian. Wyciągnąłem baterię BIOS-u, laptop ruszył, jednak Windows się niezaładował, pojawiały się tylko komunikaty po braku możliwości bootowania z poszczególnych źródeł. Kolejny krok, sprawdzenie źródeł bootowania, ale tam nic się nie zmieniło, na pierwszym miejscu dysk SSD, dla pewności usunięcie innych źródeł. Nie pomogło. Reset ustawień BIOS-u bez zmian. Włożenie dysku SSD, z systemem do innego laptopa, też brak możliwości bootowania z niego. Z tego co udało mi się jeszcze sprawdzić wynika, że na dysku nadal są dane i to w niezmiennej ilości. Skończyły mi się pomysły co można z tym zrobić, poza formatem dysku i wygraniem nowego Windowsa, a formatu wolałbym uniknąć, bo za dużo cennych rzeczy tam mam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20901436
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Heweliusz03 napisał:
    Kolejny krok, sprawdzenie źródeł bootowania, ale tam nic się nie zmieniło, na pierwszym miejscu dysk SSD, dla pewności usunięcie innych źródeł.

Czy po resecie BIOS-u, nie zmieniłeś trybu z UEFI na CSM lub odwrotnie (o ile jest taka opcja w tym modelu)?
  • REKLAMA
  • #4 20901480
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    k45i89o98j66 napisał:
    testuj go programami.
    sugerujesz jakieś konkretne programy?

Najpierw zabezpiecz dane, najlepiej przez kopię posektorową. Jeśli zależy Ci na zachowaniu skonfigurowanego systemu i oprogramowania, jest to też droga do zachowania całego środowiska. Problem z bootowaniem oczywiście nie musi wynikać z problemów SSD, ale zarówno ryzyko, że tak jest jak i rozmiar strat, jakie może spowodować uszkodzenie nośnika uzasadniają takie zabezpieczenie.

Na ile zgodny układowo z pacjentem jest ten drugi laptop? Problemy z bootowaniem mogą wynikać z niezgodności sterowników do zupełnie innych układów.

Czy próbowałeś bootować jakiś inny system? Jakiegoś linuksa live z pendriva?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20901642
    Heweliusz03
    Poziom 5  

Nie robiłem żadnej głębszej diagnostyki, bo zadziało się to na delegacji i działałem tym, co miałem pod ręką. Wrócę do domu, to sprawdzę wszystko dokładnie.
  • #6 20901657
    kaleron

Ok - to wtedy daj znać, będzie łatwiej wytypować sprawcę głównego problemu:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 20902214
    Heweliusz03
    Poziom 5  
    To tak, jeśli chodzi o BIOS był tryb legacy. Zmieniłem na UEFI i spowodowało to, że w sumie cofnąłem się do punktu wyjścia tzn. laptop stratuje, ale poza podświetleniem ekranu nie dzieje się nic więcej.
    Jeśli chodzi o zgodność drugie laptopa to w sumie jest zerowa, nie pomyślałem o tym, że wypadałoby żeby były zgodne (to był jakiś HP).
    Jeśli o chodzi o próbę bootowania innego systemu, próbowałem z pendriva nowego Windowsa instalować, ale niestety obydwa dyski miałem pełne
  • #8 20902228
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Najpierw kopia posektorowa urządzenia (na inny dysk), a potem 'zabawy' z dyskiem, konfiguracjami itp.
  • #9 20902478
    Heweliusz03
    Poziom 5  
    Co polecasz żeby pewnie i bezpiecznie to przekopiować?
  • #10 20902498
    kaleron

DMDE ->narzędzia->kopiuj sektory i uważaj, by nie pomylić dysku źródłowego z docelowym.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20906048
    Heweliusz03
    Poziom 5  
    Jestem w trakcie kopiowania dysku. Co dalej proponujecie, format i próba instalacji Windowsa na nowo?
  • #12 20906269
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Heweliusz03 napisał:
    Co dalej proponujecie, format i próba instalacji Windowsa na nowo?

Najlepsze rozwiązanie, oczywiście na sprawnym dysku.
  • #13 20907023
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Heweliusz03 napisał:
    Jestem w trakcie kopiowania dysku. Co dalej proponujecie, format i próba instalacji Windowsa na nowo?

Ja bym się z biosem 'pobawił' (default/update/itp).
  • #14 20907536
    kaleron

Jak zabezpieczysz dane, spróbuj zapełnić tego SSDka czymkolwiek do oporu i przeskanuj Wiktorią. To nam da materiał do zastanowienia nad jego dalszym losem. Aczkolwiek zgadzam się z kolegami restrykcyjnie podchodzącymi do tego tematu i sugerującymi utratę zaufania do SSDka w przypadku sprawienia przez niego jakichkolwiek problemów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 20915170
    Heweliusz03
    Poziom 5  

Ja się poddałem, oddałem laptopa do serwisu. Jak się okazało, trop prowadzący do dysku zupełnie nietrafiony. Winny częściowo usmażony procesor.
  • #16 20915399
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Heweliusz03 napisał:

Ja się poddałem, oddałem laptopa do serwisu. Jak się okazało, trop prowadzący do dysku zupełnie nietrafiony. Winny częściowo usmażony procesor.

To co komunikuje serwis, nie musi być zgodne z prawdą.
    Na moje oko , gdyby procesor był padnięty, to nie mógłbyś w ogóle wejść do biosu.
  • #17 20915436
    Heweliusz03
    Poziom 5  

Tylko programowo nie ma już za bardzo czego sprawdzać. BIOS był wgrany świeży, Windows również nowy w różnych konfiguracjach. Dysk można wykluczyć, bo sprawdzane zarówno na nowym SSD jak i HDD. Objawy zakończyły się na tym, że czasami się nie uruchamiał, reset i ruszał, włączał Windowsa, ale chwilę po zalogowaniu, się freezował i jedyne co pozostawało to ponowne uruchomienie.
  • #18 20915563
    kaleron

laptokowiec napisał:
    gdyby procesor był padnięty,
    - w przypadku układów tak wysokiego stopnia integracji nie mozemy do nich podchodzić zerojedynkowo (padnięty/sprawny). Zdarzają się układy półsprawne, wysypujące się przy jakichś okazjach, np. przy wywołaniu określonej instrukcji, wejściu w określony tryb graficzny (dla GPU), czy w ogóle przestające obsługiwać jakiś blok funkcjonalny. Takie problemy potrafią być bardzo nieoczywiste i trudne w diagnostyce, ale one występują.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 20915567
    Heweliusz03
    Poziom 5  
    Przez padnięty rozumiem nie w pełni sprawny. Nawet jak jest częściowo uszkodzony to i tak wiązałoby się to z wymianą całego procesora, co mija się z celem zupełnie
  • #20 20946549
    Heweliusz03
    Poziom 5  

Laptop sprzedany, jeden serwis stwierdził, że to wina procesora, drugi, że zasilacza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI GT62VR 7rd, który nie uruchamia systemu Windows i nie wykrywa dysku SSD. Po próbie resetu BIOS-u i zmianie trybu bootowania na UEFI, laptop nadal nie reaguje prawidłowo. Użytkownicy sugerują wykonanie kopii posektorowej danych, sprawdzenie zgodności sprzętowej oraz testowanie dysku SSD na innym urządzeniu. Po dalszych próbach, użytkownik oddaje laptopa do serwisu, gdzie stwierdzono uszkodzenie procesora, co może być przyczyną problemów z uruchamianiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA