logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw pralka + suszarka do 5000zł wybrać?

Selvarmei 10 Sty 2024 09:34 7359 8
REKLAMA
  • #1 20901259
    Selvarmei
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam

Szykuje się do wymiany pralki, obecna jest trochę za mała i do tego ostatnio wkręcił się fiszbin...
    Poszukuje zestawu pralka + suszarka budżet jaki chciałbym przeznaczyć to max 5000zł.
    Nie mam większych preferencji co do producenta, chce je ustawić w jednym pionie i nie zależy mi na "bajerach"
    Co możecie polecić?

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20901340
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3689
    Chcesz mieć sprzęt, który popracuje parę ładnych lat to tylko coś z BSH. Ewentualnie Whirlpool z wyższej półki, ale Twój budżet jest zbyt skromny.
  • REKLAMA
  • #3 20901348
    Selvarmei
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.
    O jakim budżecie mówisz?
  • REKLAMA
  • #5 20901564
    Selvarmei
    Poziom 8  
    Widzę, że oferta jest na 2500zł więc jeszcze coś zostaje na suszarkę. Tylko pytanie czy akurat 10kg to nie jest za dużo jak na rodzinę 2+2.
  • Pomocny post
    #6 20901619
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3689
    Podałem Ci tylko przykład modelu z serii premium producenta Whirlpool. Możesz poszukać coś z serii W6 lub W7 i tylko te urządzenia tego producenta są godne polecenia. Na stronie Bosch pewnie będą już w ofercie zestawy pralka i suszarka z dedykowanymi łącznikami. Ja patrzę na urządzenie pod kątem trwałości i serwisowalności w cenach nie rujnujących portfela. Dla siebie brał bym pralkę z serii WAN do 8 kg z rozkręcanym zbiornikiem i suszarkę z serii WTN lub WTG. A Ty wybierz to co Tobie będzie odpowiadało.
  • #7 20901894
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1014
    Selvarmei napisał:
    Tylko pytanie czy akurat 10kg to nie jest za dużo jak na rodzinę 2+2.

Musisz wziąć pod uwagę że te 10 kg wsadu to jest chyba dla jednego, góra dwóch programów, reszta to wsad nawet o połowę mniejszy, ja mam Bosch-a 9 kg, ale dla większości programów wyświetla mi możliwy wsad o wiele mniejszy.
  • #8 20902591
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6897
    Do 5000zł jesli nie masz odlotowych wymagań da się złożyć jakiś zestaw z stajni BSH któy posłuży.
    Myślę, że przy 2+2 wsad 8kg starczy w zupełności, zwłaszcza, ze przy użytkowaniu suszarki fajnie dobrać do prania / suszenia ciuchy podobne, czyli drobnicy nie prać np z grubymi. Samo pranie pikuś, ale podczas suzenia rózne tkaniny susza się w róznym czasie, przy dużym zróznicowaniu zawsze jakieś będą przesuszane. Z drugiej strony, przy czterech głowach też pozbieranie podobnych ciuchów na wsad przy 8kg nie będzie problemem.
    Z ostajni BSH spokojnie za ok 2000-2200 kupisz jakiś model z serii WAN a za resztę spokojnie sobie dobierzesz jakąś suszarkę do kompletu.
  • REKLAMA
  • #9 21256906
    sadys
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Kenworth 18
    Trochę czasu minęło od postu. Czy nadal ta seria Bosha jest dobra?
    Możesz napisać konkretne np. Dwa model z tej serii WAN, z rozkręcany bębnem co byś brał dla siebie i suszarkę. Budżet koło 2500 na pralkę, +-300 suszarkę w późniejszym terminie ale chce wiedzieć kwoty.
    Z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu pralka + suszarka do 5000 zł, preferując modele, które można ustawić w pionie, bez zbędnych funkcji. W odpowiedziach polecane są urządzenia od producentów BSH (Bosch, Siemens) oraz Whirlpool. Zwracano uwagę na trwałość i serwisowalność sprzętu, sugerując modele z serii WAN od Boscha oraz W6 i W7 od Whirlpoola. Wskazano, że dla rodziny 2+2 wystarczający będzie wsad pralki do 8 kg, a przy wyborze suszarki warto zwrócić uwagę na różnice w czasie suszenia różnych tkanin. Użytkownicy podkreślają, że budżet 5000 zł pozwala na zakup solidnego zestawu, z pralką w cenie około 2000-2500 zł i resztą na suszarkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA