logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeLonghi ECAM370.95.S – słabo spienia mleko, pobiera za dużo mleka

majonezz 11 Sty 2024 11:30 1107 5
REKLAMA
  • #1 20903163
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Cześć, mam problem z ekspresem DeLonghi ECAM370.95.S. Stuknęły mu właśnie 3 lata użytkowania. Zaczął słabo spieniać mleko i dużo go pobierać. Tak jakby po prostu przelewał mleko ze zbiornika do kubka.
    Co już zrobiłem:
    - Pomierzyłem rezystancję elektrozaworów. Wszystkie 3, które zidentyfikowałem, mają około 2 kOhm.
    - Pomierzyłem rezystancję grzałek. Ta podłużna ma 45 Ohm, ta okrągła 37 Ohm.
    - Odkamieniałem ekspres.
    - Wyczyściłem pojemnik na mleko, dokładnie go rozbierając.
    - Odpiąłem "sprzęgło" spieniacza od ekspresu, wymyłem je.
    - Przy odpiętym "sprzęgle" testowałem, co leci z rurki, która je zasila. Leci para pod dość dużym ciśnieniem.

Teraz jestem na etapie, że może bym coś kupił na wymianę, ale nie bardzo wiem, od czego zacząć.
    Jesteście w stanie coś podpowiedzieć? Będę wdzięczny za zainteresowanie.

Widok wnętrza ekspresu do kawy DeLonghi ECAM370.95.S z widocznymi elementami elektronicznymi. Złącze w ekspresie do kawy DeLonghi ECAM370.95.S
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20903643
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Podejzewam dzbanek na mleko.
  • REKLAMA
  • #3 20903712
    majonezz
    Poziom 19  
    Właśnie wczoraj jak czyściłem ten dzbanek, to sobie tak myślałem co się może w nim zepsuć ;-)
    Ale skoro tak mówisz, to oblecę sąsiadów - może ktoś ma taki sam. Jak nie, to się szarpnę na niego.
    P.S. W tym dzbanku było sporo syfu, ale czyszczenie nie pomogło.
    Część dzbanka z widocznymi osadami i zabrudzeniami w środku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20903873
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Na pewno jest coś zapchane. Ponieważ jeżeli leci mleko to oznacza ze podciśnienie jest dobre.Wiec wykluczam automat tylko dzbanek.
  • REKLAMA
  • #5 20913949
    majonezz
    Poziom 19  
    Dziękuję, Twoja diagnoza była trafna. Wczoraj przyszedł nowy dzbanek i wszystko wróciło do normy. Niepotrzebnie rozkręcałem ten ekspres :-) . Spróbuję podmienić części ze starego dzbanka do nowego (rurkę, pojemnik, rurkę wylotową), bo bardzo mnie ciekawi co spowodowało taki efekt.
    Edit: podmieniłem rurkę i bingo. Otworek który idzie w stronę górnej części był rozepchany, prawdopodobnie od czyszczenia wyciorem. Nie powtarzajcie tego błędu. Temat do zamknięcia.

Osoba trzymająca w ręku dwa małe, plastikowe elementy rurki.
  • #6 20920375
    majonezz
    Poziom 19  
    Temat rozwiązany, problemem była rurka pobierająca mleko w zbiorniku.
REKLAMA