logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec vaillant wcotec plus dwufazowy, nie osiaga wyższej temperatury niz 19 stopni

Villemo88 11 Sty 2024 11:31 900 8
REKLAMA
  • #1 20903164
    Villemo88
    Poziom 2  
    Witam mam piec Vaillant ecotec plus. Od kilku dni mam problem z osiagnieciem wyższej temperatury niz 19 stopni. Termostat siemens rdj10rf. Zmiana temperatury na auto lub manual nie dziala. Grzejniki sa cieple. Woda rowniez. Ale temperatura nie chce sie podniesc. Poec jakby dzialal ale nie chce tak jakby sie zalaczyc. Wlasciciel domu, napisal mi prosze sobie zmienic temp na termostacie to sie podniesie 🤦‍♀️ mieszkam tutaj 7 lat a ten koles sobie chyba mysli,ze nigdy nie używałam termostatu. Czym mnie bardzo zdenerwował
  • REKLAMA
  • #2 20903660
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    A jaka jest nastawa temp. wody na CO na kotle?
    Może do tej pory była jakaś niska wartość i wystarczyło. Teraz jak przyszły mrozy to układ CO pewnie potrzebuje wyższej temperatury?
    Jakie wskazania pokazuje wyświetlacz kotła?
    Jaki to dokładnie model kotła?
    Czy jest zasobnik wody, czy wodę grzeje przepływowo?
    Kiedy był robiony serwis i czy był czyszczony filtr na powrocie z CO?
  • REKLAMA
  • #3 20903852
    Villemo88
    Poziom 2  
    Temp na piecu jest nastawiona na 65stopni. Piec vaillant evotec plus 824. Serwis jest robiony co roku. Mysle ze byl wymieniany ten filtr ale reki nie dam sobie uciac. Teraz grzejniki przestaly grzac wogole. Piec vaillant wcotec plus dwufazowy, nie osiaga wyższej temperatury niz 19 stopni Piec vaillant wcotec plus dwufazowy, nie osiaga wyższej temperatury niz 19 stopni Piec vaillant wcotec plus dwufazowy, nie osiaga wyższej temperatury niz 19 stopni Piec vaillant wcotec plus dwufazowy, nie osiaga wyższej temperatury niz 19 stopni
  • #4 20903940
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Ciśnienie na kotle 3,3 bara (b.wysokie) Jaka jest wysokość pomiędzy najwyższym grzejnikiem a kotłem ?
    Na C.O masz ustawione 72'C jak szybko przyrasta temperatura na kotle jak zacznie grzać ?
    Albo jakiś zawór zakręcony lub filtr zanieczyszczony jeśli jest na powrocie z instalacji grzewczej.

vaillant evotec plus 824 to chtba rynek UK ?
  • #5 20903956
    Villemo88
    Poziom 2  
    Wszystko zostalo ustawione przez gazownika. Jakis miesiac temu. Bo tez mialam problem z piecem ale wtedy nie grzal wogole. Byla ciepla woda, grzejniki sie najczesciej wlaczaly jak uzywalam wody np. Pralka, mycie naczyn. Jak przyjechal gazownik to stwierdzil ze wszystko ok. Bo jakims cudem piec sie naprawil. Dzisiaj rano termostat osiagal tylko temp. 19 nie chciala isc wyzej pomimo ze grzejniki byly gorace w calym domu. Teraz grzejniki ktore ogrzewaja dol domu (dwa) nie dzialaja i sa zimne. Ja sie kompletnie na tym nie znam. I nie wiem jak mialabym ustawic ten piec zeby zaczal dzialac. Resetowalam go ale nic to nie daje. Przepraszam ale nie rozumiem pytania na temat wysokosci grzejnikow do pieca?
  • REKLAMA
  • #6 20904180
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Pytałem o wysokość najwyższego punktu grzewczego względem kotła, aby ustalać ciśnienie statyczne. Bo 3,3 bary które wskazuje czujnik ciśnienia, sugeruje że to wysoki budynek, około 30 m. Ciekawe to ciśnienie 3,3 bary, bo przy 3,0 barach powinien otworzyć się zawór bezpieczeństwa. Może czujnik ciśnienia jest uszkodzony? Mój kocioł pracuje na ciśnieniu 1,0 bara, a mam mieszkanie.
  • #7 20904201
    Villemo88
    Poziom 2  
    Ok teraz rozumiem. Mam dom dwupiętrowy. Bez podpiwniczenia. Na 3,3 bara dziala piec juz miesiąc. Gazownik tak ustawil. Chyba wychodzi na to,ze cos sie zepsulo i czeka mnie kolejna wizyta “gazownika”. Dziekuje za odpowiedzi.
  • #8 20904220
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4678
    Villemo88 napisał:
    Na 3,3 bara dziala piec juz miesiąc. Gazownik tak ustawil.
    Niemożliwe, coś się zepsuło, albo po prostu upuść trochę ciśnienia.Spokojni wystarczy w zakresie 1 do 1,5 bara.
  • REKLAMA
  • #9 20904281
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Po pierwsze musisz upuścić ciśnienie. Nawet wyświetlacz o tym "mówi" 0,8 <->3,0
    Wyświetlacz pieca pokazujący ciśnienie wody 3,3 bara oraz zakres 0,8 3,0.

Następna sprawa:
    Wyświetlacz pokazujący temperaturę CWU ustaloną na 65 stopni Celsjusza.
    DHW temp. to temp. CWU

Kolejna sprawa to:
    Wyświetlacz pokazujący docelową temperaturę przepływu 72°C.
    Cokolwiek to ma znaczyć to tłumaczone jest jako "docelowa temp przepływu".

Nie masz polskiej instrukcji i na piecu ustawionego polskiego języka?
    I jeśli się nie mylę to masz piec ecoTec plus.

Dodatkowo pokaż jak masz ustawiony termostat i czy masz czujnik pogodowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Vaillant ecoTec Plus 824, który nie osiąga temperatury wyższej niż 19 stopni, mimo że grzejniki są ciepłe. Termostat Siemens RDJ10RF nie działa poprawnie, a ciśnienie w kotle wynosi 3,3 bara, co jest zbyt wysoką wartością. Użytkownik nie wie, jak ustawić piec, aby poprawić jego działanie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak zanieczyszczony filtr, uszkodzony czujnik ciśnienia, oraz konieczność obniżenia ciśnienia do zakresu 1-1,5 bara. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia ustawień termostatu i ewentualne wezwanie gazownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA