logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką

daroo2 13 Sty 2024 22:25 873 9
REKLAMA
  • #1 20907919
    daroo2
    Poziom 6  
    Witam,
    Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i za wszystkie źle opisane rzeczy i czynności z góry przepraszam. Proszę o pomoc/radę specjalistów od chłodnictwa. Otóż powyższy model chłodziarko-zamrażarki (w zabudowie) płata mi nie lada figle. 4 miesiące temu moja córka nie domknęła drzwi w lodówce, założyła słuchawki i poszła spać. Sprzęt piszczał przez całą noc (12 godz.) aż wysiadł agregat. Dodam, że lodówka nie jest nowa, 2010 rok produkcji. Po obszernych poszukiwaniach w końcu wezwałem fachowca, który zgodził się przyjechać do MIELE. Na 5 "specjalistów" tylko jeden się podjął wyzwania.

Starszy pan dobrał nowy agregat, zamówił, następnie go zamontował i uzupełnił układ czynnikiem R600a. Ale uczciwie nas uprzedził, że w takiej sytuacji nie daje na tą naprawę gwarancji, ponieważ mogło dojść do jakiegoś wewnętrznego rozszczelnienia i czynnik może uciec w najbliższym czasie. Wszystko działało przez 4 miesiące bez problemu. Aż do ubiegłego tygodnia, kiedy to zapiszczał alarm zbyt niskiej temperatury w chłodziarce. Zamrażarka do dzisiaj działa bez problemu, natomiast chłodziarka już nie. Więc zamówiłem jeden z tych "cudownych" uszczelniaczy w strzykawce i wezwałem na nowo tego samego fachowca, myśląc że ubytek gazu to pewnik, bo i tak też zostałem poinformowany podczas rozmowy przez telefon. Gość odkręcił zaworek, a tam gaz i to spora ilość? Niby nic nie powiedział, ale widziałem zdziwienie na jego twarzy. No, ale osuszył układ, próżnia, uszczelniacz i wpuścił nowy czynnik. Ale chłodziarka nic, zero reakcji? Facet mówi nam, że to chyba elektrozawór, bo normalnie powinna już ruszyć? Po pół godzinie chłodziarka rusza i wszystko wraca do normy. Fachowiec kasę wziął i pojechał. Wstawiliśmy lodówkę na miejsce (wnękę), na drugi dzień problem powrócił.

Więc zły zaczynam sprawdzać samodzielnie na logikę. Obydwa wiatraki od No Frost (podłączane na krótko) działają, bez żadnych drgań itp. Czujniki temperatury po kolei, i tu przepraszam (za pomocą suszarki do włosów i szklanki z lodem). W zamrażarce działa, w chłodziarce są dwa (za lampką), jeden oznaczony na przewodzie (oryginalnie) kolorem czerwonym, drugi niebieskim. Czerwony w pełni działa, niebieski nie reaguje? Wyświetlacz działa, wszystkie przyciski też, odczytuje aktualną temperaturę i w chłodziarce, i w zamrażarce. Uszczelki trzymają (sposób na kartkę papieru). Ale co jest najdziwniejsze...? Wyjęliśmy ponownie lodówkę z wnęki, ustawiliśmy na wózku transportowym, nie odłączając jej od prądu, po może dwóch godzinach temperatura w chłodziarce spadła do zadanej 3°C? Wsunęliśmy ją z powrotem we wnękę, po paru godzinach problem powrócił.

W ku...em się kupiłem nową lodówkę. Miele przetransportowałem do garażu i podłączyłem do prądu (tak dla sprawdzenia). Po 2 godzinach temperatura w chłodziarce spadła do (zadanej) 2°C i utrzymywała się przez całą noc, niestety przed południem zaczęła rosnąć i problem wrócił, wzrost do temperatury otoczenia. Brak mi już pomysłów? Moje prywatne laickie podejrzenia: Z tyłu obok agregatu jest elektrozawór, chyba trójdrożny (ponoć częsta przyczyna awarii)? Ten czujnik w chłodziarce oznaczony niebieskim markerem, nie wiem czy i jak działa i od czego jest? Ewentualne rozszczelnienie układu i powolny ubytek gazu, ale dlaczego pracuje prawidłowo, gdy się nią porządnie poruszy? Szkoda mi tego sprzętu, to naprawdę solidna konstrukcja i wolałbym ją niż 80% dzisiejszego towaru dostępnego na polskim rynku. Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Wrzucam kilka zdjęć czujników i tego elektrozaworu. Pozdrawiam.
    Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką1000011...jpg (47.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką1000011...jpg (49.37 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką1000011...jpg (38.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką1000011...jpg (35.73 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką1000011...jpg (33.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20907932
    daroo2
    Poziom 6  
    Przepraszam jeden z dwóch czujników jest oznaczony zielonym markerem, a nie niebieskim.
  • #3 20916501
    daroo2
    Poziom 6  
    Lodówka stoi w garażu od 5 dni ,ciągle podłączona do prądu. Zamrażalnik pracuje bez problemu, natomiast chłodziarka przez dobę utrzymuję temperature to znowu rośnie do pokojowej i tak w kółko. Co może być tego przyczyną? Może termostat, ale gdzie go szukać przy cyfrowym panelu?
    Załączniki:
    • Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką 20240117_234458.jpg (644.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20917115
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    daroo2 napisał:
    Może termostat
    Nie istnieje.
    daroo2 napisał:
    No Frost
    Też tego tam nie ma.
    daroo2 napisał:
    Czerwony w pełni działa, niebieski nie reaguje?
    Co to znaczy?
  • #5 20917235
    daroo2
    Poziom 6  
    1. Jeżeli nie ma termostatu, to co go zastępuje lub na jakiej zasadzie działa?
    2. Z tego, co wiem to No Frost jest w tym modelu.
    3. W pierwszym poście opisałem, jaką metodą sprawdzałem wszystkie czujniki.
  • REKLAMA
  • #6 20917485
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    1. Za dużo pisania
    2. To wskaż parownik jak na przykładzie i tunel z zamrażarki do lodówki Link...
    daroo2 napisał:
    chłodziarka przez dobę utrzymuję temperature to znowu rośnie do pokojowej
    3.
    daroo2 napisał:
    niebieski nie reaguje?
    Co to znaczy?
  • #7 20917502
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Słabo się znam, więc tym chętniej się wypowiem: wygląda na to, że jest tam bistabilny trzydrożny zawór dla czynnika, który jest kierowany raz do jednego, raz do drugiego parownika? Pisze, że żywotność wynosi około 10 lat. Pytanie, czy problem związany jest ze sterowaniem czy zmianą jego położenia. No Frost (mój Samsung) ma jeden parownik i kanał od zamrażalnika do chłodziarki. Tutaj wygląda na to, że są dwa parowniki?
    Załączniki:
    • aweco_refrigerator_control_valve_kmv4_32_serviceinfo.pdf (611.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 20917718
    daroo2
    Poziom 6  
    Tak, oczywiście, jest zawór 3-drogowy, o którym piszesz, "@jarek". Parownik znajduje się za tylną ścianką zamrażarki (demontowany panel) i też chyba jest jeden. Niestety, nie ma mnie obecnie w domu, by zrobić zdjęcia tego tunelu. Na pewno są dwa wentylatory w chłodziarce i w zamrażarce. Niebieski czujnik nie reagował ani na lód w szklance, ani na podgrzanie go suszarką. W przeciwieństwie do czerwonego, tu na wyświetlaczu temperatura rosła bądź spadała.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9 20917783
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    daroo2 napisał:
    Niebieski czujnik nie reagował ani na lód w szklance, ani na podgrzanie go suszarką

A reagować powinien. Nr części Miele: 10321751
    Możesz poszukać innego z takimi wartościami:
    Miele KFN9753iD dziwny problem z chłodziarką

Zobacz: https://north.pl/karta/reparatursatz-temperaturfhler-miele,713-UC-2190.html nawet są zamienniki.
  • #10 20917919
    daroo2
    Poziom 6  
    Ok, na początek wymienię ten czujnik jak radzi ,,mrhari". Jeżeli to nie pomoże wezmę na celownik ten elektrozawór.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chłodziarko-zamrażarką Miele KFN9753iD, która po awarii agregatu, spowodowanej niezamkniętymi drzwiami, działała poprawnie przez cztery miesiące. Obecnie chłodziarka nie utrzymuje stałej temperatury, co może wskazywać na uszkodzenie czujnika lub termostatu. W dyskusji poruszono kwestie związane z zaworem trójdrożnym, parownikami oraz metodami diagnostyki. Użytkownicy sugerują wymianę czujnika temperatury oraz sprawdzenie elektrozaworu, aby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA