logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 na Celeron 566, 128MB RAM - wolne działanie i brak pamięci wirtualnej

qwas86 01 Gru 2005 19:27 1119 4
REKLAMA
  • #1 2044636
    qwas86
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam komuter celeron 566, dysk 3,2 gb matrox, płytę aska via 133, i 128 sdram w 3 kościach (2x po 32 i raz (uwaga) 64 ale na szynie 66 mhz <lol>). Ogólnie jest to komputer złożony przeze mnie i moich kolegów na potrzeby studenckie :) Chodził on bardzo ładnie przez prawie 3 tygodnie na systemie windows 2000 professional, ale w pewnym momencie zaczął się mocno "zastanawiać" przy wykonywaniu dowolnej czynności.
    Otóż ładowanie systemu trwa ok 2 minut (widok pulpitu jest ale nic sie nie da robić) wbrew pozorom nie słychać aby procesor wytrwale pracował. Poza tym lubi się wywalać komunikat "za mało pamięci wirtualnej" ostatnio nawet bez uruchomienia jakiejkoliwek aplikacji (po starcie systemu). Zainstalowałem jakiś program do monitorowania stanu pamięci RAM, i zaraz po starcie pisze że wolne jest 32 mb ram (ze 128, a te 32 to poziom alarmowy więc nie wiem czy nie boi się przyznać że jest mniej :)))
    Firewall niby działa, a antywirus wykrył mi jakiegoś robaka (ale nie w locie tylko po uruchomieniu skanera - mam stałe łącze...)
    czy to wina:
    pamięci
    jakiegoś wirusa
    czy może systemu??
  • REKLAMA
  • #2 2044741
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    najprawdopodobniej ( zakładając że system jest czysty ) masz problemy z RAMem

profilaktycznie przeskanuj system na robactwo
    przstestuj pamięc np.memtest'em
    spróbuj odpalic bez jednej kośc np 64 ( i tak na przemian )
    przeskanuj system tym :
    http://www.merijn.org/files/hijackthis.zip i wklej tu log
  • REKLAMA
  • #3 2044786
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    A ile masz uruchomionych programów w zasobniku? I jakiego masz Antivira i Firewalla. To one mogą tak zamulać system.
  • REKLAMA
  • #4 2045600
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Zacznij od wywalenia Firewalla (chyba, że to serwer i musisz oddzielić skutecznie sieć lokalą od dostępu z internetu) po drugie sprawdzić należy ile wolnego jest na dysku na którym jest plik wymiany (domyślnie systemowy) bo jak jest ciasno to może zwalniać, dobrze jest czasami przeprowadzić defragmentaryzacje dysku (im więcej instalujesz i kasujesz programów tym częściej). Na koniec jeszcze należy dobrać dobry antywirus (dobry znaczy skuteczny ale mało obciążający system) i to jest dopiero sztuka. Ja ostatnio trenuję NOD-a.
    Pozdrowienia
  • #5 2272374
    qwas86
    Poziom 11  
    no cóż, to był wirus i to jakiś nowy, bo patrzyłem na opisy i pierwszy raz datowany na tydzień przed zainfekowaniem mojego kompa... Niestety nazwy nie pamiętam, wira usunąłem avastem (skan przy uruchomieniu systemu bo inaczej nie dało się)
    Wątek zamykam :)
REKLAMA