logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lexmark CS417DN: Zacinanie papieru w dupleksie, stan rolek i pasów

jedreg 15 Sty 2024 14:40 564 11
REKLAMA
  • #1 20910772
    jedreg
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witajcie,
    kilkuletnia drukarka Lexmark CS417DN z niskim przebiegiem, użytkowana w domu, zacina się praktycznie za każdym razem w ścieżce dupleksu, papier utyka w mechanizmie na drzwiach drukarki. Początkowo przeczyszczenie izopropanolem rolek (1) i (2) pozwalało na wydrukowanie kilku kartek dwustronnie, praktycznie od wczoraj każda odwrócona kartka blokuje się w tym samym miejscu w dupleksie. W trybie diagnostycznym wszystkie czujniki dupleksu działają poprawnie. Mam wrażenie, że pas zębaty napędu rolek (3) wygląda jakby był naciągnięty, choć nie ma takiego luzu, żeby przeskakiwał, rolki (1,2) nie startują przez to naraz obie, ale w trakcie jednostajnego napędzania kręcą się jednakowo. Poza spróbowaniem innego papieru brakuje mi pomysłów, co dalej, doradźcie proszę :)
    Wnętrze drukarki Lexmark CS417DN z zaznaczonymi elementami ścieżki dupleksu.

pozdrawiam,
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 21306389
    gorge77
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    I jak ogarnąłeś temat?
  • #3 21306787
    jedreg
    Poziom 10  
    Niestety nie. Wtedy, po zmianie tonera, problem ustąpił ale znowu wrócił niedługo przed ponownym powiadomienie o niskim stanie tonera. Zobaczę czy po wymianie tonera na nowy znowu będzie lepiej. Nie chcę oddawać drukarki do serwisu bo każda naprawa przekroczy jej wartość początkową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21307886
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Zacznę od tego że izopropanol nie jest zbyt dobrym środkiem do czyszczenia gumy, powoduje że ona twardnieje. W tych drukarkach w 90% zawsze winne sa te rolki na drzwiach, w dalszej kolejności rolki poboru papieru i fuser, choć fuser najmniej prawdopodobny. Sprawdź czy na kartce są ślady po tych rolkach które są na drzwiach
  • #5 21308239
    jedreg
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź! Rolki w drzwiach w dotyku miękkie ale mogę spróbować je wymienić. Podpowiesz @pgrom proszę jak wyszukać te rolki bo nie mam dokumentacji serwisowej do tej drukarki? Znalazłem coś podobnego ale tylko u Chinczyka przy czy te sprężyny mi nie pasują, nie mam takich u siebie :)
    Zestaw sprężyn i rolek odbiorczych do drukarki Lexmark

Rolki poboru papieru to te w wózku opuszczanym do zasobnika na papier? Jednostronnie drukarka drukuje bez zarzutu ale profilaktycznie mogę je wymienić. Tu też poproszę o namiary jak znaleźć te rolki.

PS. Jakim domowym środkiem czyścić rolki w drukarce - rozwodnionym spirytusem (etanolem)?
  • REKLAMA
  • #6 21310368
    gorge77
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Podasz linka do tych rolek?
  • Pomocny post
    #7 21310383
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    jedreg napisał:
    Jakim domowym środkiem czyścić rolki w drukarce - rozwodnionym spirytusem (etanolem)?

Płyn do mycia naczyń z wodą :)

Nie chce nic mówić, ale duplex w tym urządzeniu ma jeszcze jeden element. (Prawdopodobnie bo lexmark ma roznie) Wnętrze drukarki z zaznaczeniem elementów do czyszczenia.
    Na niebiesko zaznaczony element kasety po prawej stronie podważasz i zdejmujesz. Tam są rolki do czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #9 21317524
    jedreg
    Poziom 10  
    @Amcoranos po wyczyszczeniu rolek w kasecie na papier kilka stron wydrukowało się dwustronnie a potem dupleks zaczął się ponownie kleszczyć przy obracaniu papieru na drugą stronę. Czy to oznacza, że te rolki też warto wymienić? Mogę prosić o namiary na części zamienne? W instrukcji serwisowej te rolki nie występują jako osobne P/N
  • Pomocny post
    #11 21324749
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Do czyszczenia rolek używam Novogum extra, nie używa się preparatów na na bazie alkoholu. Jak napisał kolega wyżej, zawsze czyszczę rolki na drzwiach i poboru i problem znika na długo.
  • #12 21327136
    jedreg
    Poziom 10  
    Wracam po tygodniu testów i zadrukowaniu kilkudziesięciu kartek dwustronnie. Pomogło umycie rolek wodą z płynem do naczyń, lekcja zapamiętana, dzięki @Amcoranos i @pgrom za podpowiedzi!

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Lexmark CS417DN użytkowana w domu z niskim przebiegiem ma problem z zacinaniem papieru w mechanizmie dupleksu, gdzie papier blokuje się na drzwiach urządzenia. Czyszczenie rolek izopropanolem początkowo poprawiało sytuację, jednak z czasem problem powrócił. Czujniki dupleksu działają prawidłowo, a pas zębaty napędu rolek jest napięty, lecz nie przeskakuje. Zalecane jest unikanie izopropanolu do czyszczenia gumowych rolek, gdyż powoduje ich twardnienie. Skuteczne jest czyszczenie rolek na drzwiach i w kasecie papieru za pomocą wody z płynem do mycia naczyń lub specjalistycznego preparatu Novogum extra. Rolki dupleksu i poboru papieru często występują w zestawach konserwacyjnych, które warto wymienić, gdyż czyszczenie poprawia działanie na dłuższy czas. Wymiana tonera chwilowo poprawiała sytuację, ale problem powracał. Wskazano również na dodatkowy element kasety dupleksu z rolkami do czyszczenia, dostępny po zdjęciu niebieskiego elementu. Po zastosowaniu tych metod problem z zacinaniem papieru w dupleksie uległ znaczącej poprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA