logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica TRV Smart do grzejnika - nie działają Sceny (Zigbee)

Janeo 16 Sty 2024 09:33 3627 12
REKLAMA
  • #1 20912069
    Janeo
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Połączyłem w scenach bramę, głowicę (nowoczesna, 3xAA) i zewnętrzny czujnik temperatury. Ustawiłem w tych Scenach godziny stosownego działania głowicy (grzanie, pauza) w zależności od temp. otoczenia wskazanej przez ten ZEWNĘTRZNY czujnik. Tak więc sceny są i są aktywne.
    Tytułem wyjaśnienia dodam, że program Tuja (Smart Life) ma w ustawieniach opcję tzw. "Sekwencje ogrzewania" na stałe włączoną (tak domniemywam, bo nie ma opcji wyłączenia) gdzie ustawia się na tydzień - godziny - żądana temperatura i temp. otoczenia, która pochodzi z czujnika głowicy przy kaloryferze.

Otóż moja głowica jak widzę z zachowania się wykresu % dokręcania/odkręcania pracuje w/g "Sekwencji ogrzewania", a nie wg. aktywnych Scen. Konkluzja jest taka, że głowica nie może być sterowana przez zewnętrzne czujniki temperatury, np. u mnie czujnika leżącego na stole w środku pokoju.

Czy ktoś próbował łączyć głowicę z zewnętrznym czujnikem temperatury, a jak tak to z jakim rezultatem?
  • REKLAMA
  • #2 20912114
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Janeo napisał:
    Ustawiłem w tych Scenach godziny stosownego działania głowicy
    Jakie zakresy godzin wybrałeś?
  • #3 20912122
    Janeo
    Poziom 12  
    Jak to wg Ciebie sprawa istotna, to oczywiście mogę poinformować :-).
    Dodam, że godziny ze Scen nakładają się na godziny z "Sekwencji ogrzewania" bo wiadomo, doba jest jedna.
  • REKLAMA
  • #4 20912134
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Janeo napisał:
    Jak to wg Ciebie sprawa istotna, to oczywiście mogę poinformować .
    Właśnie założyłeś wątek z prośbą o pomoc w konfiguracji scen w Tuya z harmonogramem czasowym. Odpowiadając na pytanie, dla mnie ta informacja nie jest istotna.
  • REKLAMA
  • #5 20912143
    Janeo
    Poziom 12  
    Nie założyłem wątku z prośbą o pomoc w konfiguracji scen, bo znam takie konfiguracje jak pacierz. Mimo to dziękuję za zainteresowanie :-)
    Założyłem wątek nt. współpracy głowicy ze scenami, czy ktoś miał podobne kłopoty że głowica nie działa w scenach a wybiera działanie wg. "Sekwencji ogrzewania".
  • #6 21270759
    grzmeh
    Poziom 3  
    Mam pytanie, czy rozwiązałeś już problem z głowicą i scenami, bo mam taką samą sytuację i nie za bardzo wiem, jak go rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #8 21271664
    grzmeh
    Poziom 3  
    Dopiero w tym temacie zdobywam doświadczenie, chciałem przygotować scenę: jeżeli temperatura na zewnętrznym czujniku spadnie, to głowica ma się przełączyć w tryb grzania. Scena się włącza, lecz głowica nie reaguje, jakby była pod kontrolą aplikacji. Pewno coś źle robię, ale co, to na razie nie wiem.

Dodano po 2 [minuty]:

Głowica Moes - typu nie znalazłem 3 baterie AA, protokół ZigBee.
  • #9 21271677
    Janeo
    Poziom 12  
    grzmeh napisał:
    Scena się włacza lecz głowica nie reaguje jakby była pod kontrola aplikacji.

Po pierwsze do kompletu potrzebny gateway zigbee (zakładam że masz), po drugie jak głowica nie reaguje, to NIE JEST (a nie - JEST) pod kontrolą aplikacji.
    ps: ustaw głowicę w tryb Ręczny, a w scenach wyłącznie WŁ<->WYŁ.(ew.Pauza)
    Wstaw też Powiadomienia w sceniach żeby mieć pewność że scena się włączyła. Weź poprawkę, że całość może zadziałać z 25-minutowym opóźnieniem.
  • #11 21291447
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    grzmeh napisał:
    Dziekuje zaraz potestuje

I co wyszło z testów?
  • #12 21293436
    grzmeh
    Poziom 3  
    Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, szczególnie cenna była mówiąca o opóźnieniu w działaniu scen, bo wcześniej definiowałem scenę i oczekiwałem na efekt. Co do samej głowicy, to jak wcześniej wspomniałem, nad większością parametrów ma władzę aplikacja samej głowicy. Ze scen udało mi się uruchomić funkcję ustawienia temperatury docelowej, tym samym mogę regulować otwarcie i zamknięcie głowicy - a tak naprawdę o to chodziło. Dokupiłem więcej głowic i czujników temperatury i będę próbował skonfigurować system dla całego domu, pomysł mam taki, żeby sprawdzać temperaturę czujnikiem, i jak będzie za wysoka lub za niska, to włączam grzanie, nie wiem czy to najbardziej efektywne, bo planuję montaż 5-6 czujników. Temat chyba bardziej złożony, bo można np. kontrolować głowice (dużo punktów swobody, którymi można sterować). Jak u siebie rozwiązałeś sterowanie ogrzewaniem w całym domu?
  • #13 21316868
    Janeo
    Poziom 12  
    grzmeh napisał:
    Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, szczególnie cenna była mówiąca o opóźnieniu w działaniu scen, bo wcześniej definiowałem scenę i oczekiwałem na efekt. Co do samej głowicy, to jak wcześniej wspomniałem, nad większością parametrów ma władzę aplikacja samej głowicy.

Nie ma za co.
    Co do funkcji to nie Ty, a ja raczej Ci od początku mówiłem, że należy ustawić tylko na jednej - WŁ<->WYŁ - a nie na jakąś część parametrów, bo jakiekolwiek ustawienia scen do innych działań automatyki która jest oparta na własnym (wewnętrznym) czujniku w głowicy powoduje, że TRV przejmuje całkowitą kontrolę nad sytuacją ignorując zewnętrzne dane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zintegrował głowicę TRV Smart z zewnętrznym czujnikiem temperatury oraz bramą Zigbee, jednak napotkał problem, że głowica działa według "Sekwencji ogrzewania" zamiast aktywnych scen. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, aby ustawić głowicę w tryb ręczny oraz ograniczyć działania scen do włączania i wyłączania. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu wskazówek udało mu się uruchomić funkcję ustawienia temperatury docelowej, co pozwoliło na regulację otwarcia i zamknięcia głowicy. Wspomniano również o opóźnieniach w działaniu scen oraz o konieczności posiadania bramki Zigbee.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA