logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitarrenverstärker 60-2 S - combo gitarowe i problem :(

qbus 11 Kwi 2003 21:20 2026 10
REKLAMA
  • #1 184754
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    mam problem z tym wzmacniaczem :(

po podlaczeniu do pradu cos tam brzeczy tylko, tzn wlasciwie gra i jest wzmcnienie ale przy tym graniu pierdzi troche ;)

wymienilem tranzystory koncowe z kd 606 na 2n 3055 co nic niestety nie dalo :(, chcialem wymienic sterujace tranzystory jednak niestety SF 828 i SF 818 sa u mnie w 3miescie nie osiagalne :( - czy ktos wogle slyszal o czyms takim ?

obejzalem cala plytke (nie ma na niej duzo elementow) i troche sie zdziwilem ...

- po pierwsze jak idzie zasilanie (2x30 V) to po drodze sa tylko 2 (dwie) diody ... co to za kombinacja bo ja tego nie rozumiem za bardzo ...

- na plytce sa tesh dwie cewki - jedna jakby sie odzlutowala to ja przylutowalem ale to nic nie zmienilo

czy moze ktos dysponuje schematem do tego wzmacniacza lub chocby naprawial kiedys tego typu sprzet i mogl by mi z nim pomoc ... (nie rozumiem nawet tego zasilacza - 2 diody)

a moze ktos wie czym mozna by zastapic te SFy ?? moze sa jakies
    odpowiedniki lub cos ?? :)

ps. moze nie znacie go z nazwy to zdiecie znajduje sie na: http://www.vermona.de/80er/60-2.htm
  • REKLAMA
  • #2 184763
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    128 to npn Si w.cz. 0,66W 100V 0,5A
    118 to pnp Si w.cz. 0,66W 100V 0,5A
    te wcz. to kiepskie mocno góra 100Mhz
  • REKLAMA
  • #3 184772
    qbus
    Poziom 21  
    dzieki wielkie za odpowiedz :)

moze jeszcze powiesz czym to mozna zastapic ?? :) - moze byc cos nowszego/lepszego oczywiscie :) odplace sie oczywiscie czyms ;)

czy to ze zamiast 828 i 818 napisales 128 i 118 to pomylka przy pisaniu ?? :)

• #4 184889
    OLAFtm
    Poziom 2  
    Nie wiem czy wymiana coś pomoże, jeśli to jest kombo to sprawdź gitarkę(przetworniki) i/lub kabel łączący oba urządzenia - ja miałem podobny problem i wyszło, że to przetworniki "single"
  • REKLAMA
  • #5 184912
    qbus
    Poziom 21  
    niee to nie to - gitara jest sprawna w 100 %
  • #6 185020
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    128 i 118 byly oryginalnie w tych piecach,8xx to pewnie mutacja,DDRy ciągle coś poprawiały, zamieniać można na co sie nawinie aby moce prądy i napięcia wytrzymało.Jak tranzystor wsadzisz "za bardzo m.cz." to sie wzbudzi końcówka, patrz w katalogu na pole wzmocnienia-jak będzie kilkadziesiąt MHz to styknie,współczesne tranzystory to prawie wszystkie śr. mocy.Kiedyś się to zastępowało bc211/313
    Dwaserwis poleca BCX40 i bcx60
  • #7 185098
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    :idea: Sprawdź i ewentualnie ustaw prąd spoczynkowy końcówek mocy. Szczególnie jeśli charczenie jest przy małej mocy wyjściowej.
  • #8 185112
    qbus
    Poziom 21  
    prad spoczynkowy juz sprawdzalem i charczenie jest bezprzerwy :(

dzis jade po czesci i dam znac o rezultatach :)
  • #9 185118
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    a może głośnik się kończy?
  • #10 185125
    qbus
    Poziom 21  
    niee - to na pewno wzmacniacz :)

ps. radocha --> tem bcx 40 to npn czy pnp ?? bo nie wiem za ktory go wsadzic :) a w katalogu ktory mam sa tylko 39 i 41 :(
  • REKLAMA
  • #11 185964
    qbus
    Poziom 21  
    uwaga !! DZIAŁA !!!!!!! :D

wymienilem tranzystory na bc bo o tych bcx to u mnie nawet nie slyszeli :)

jest jednak jeszcze jeden problem :( - ciche aczkolwiek denerowjace buczenie :( pomijam problem z masa gdyz jest to konstrukcja fabryczna wiec o tym pewnie juz pomysleli ... zastanawiam sie nad kondami w zasilaczu (tym dziwnym zasilaczu :) ) ale sam nie wiem ...

bardziej podejzany wydaje mi sie prad spoczynkowy ... nie wiem czemu tak sie dzieje ale przed wymiana tranzystorow potencjometr odpowiedzialny za prad "uciszal" wzmacniacz juz w polowie wychylu, teraz po wymianie wycisza sie tylko przy skrajnym wychyleniu a jakakoliwek kalibracja nie daje zadnego efektu (dzwiek jaki byl taki jest i buczenie nie ustepuje ...) jak myslicie co to moze byc ? :)

mam jescze jedno pytanko - czy mieniajac i tranzystory sterujace jak i te koncowe moglem zmienic moc wzmacniacza ?? - mozliwe ze tak jest zawsze ale teraz ten piecyk jest piekielnie glosny !! naprawde na polowie mocy wytrzymac sie nie da 8) (chociaz moze to dla tego ze moje umiejetnosci gry na gitarze sa "umiarkowane" :wink:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza gitarowego Gitarrenverstärker 60-2 S, który po podłączeniu do zasilania generuje wzmocnienie dźwięku, ale towarzyszy mu nieprzyjemne charczenie i buczenie. Wymiana tranzystorów końcowych z KD606 na 2N3055 nie rozwiązała problemu. Tranzystory sterujące SF828 i SF818 są trudno dostępne, a ich zamienniki budzą wątpliwości. W dyskusji podano, że oryginalne tranzystory to 128 (NPN) i 118 (PNP) o parametrach 0,66W, 100V, 0,5A, które można zastąpić tranzystorami o podobnych parametrach, np. BCX40 i BCX60, lub BD139 i BD140 jako potencjalne zamienniki dla SF828 i SF818. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia i ustawienia prądu spoczynkowego końcówek mocy, który jednak był już kontrolowany bez poprawy. Podejrzewano także uszkodzenie głośnika, ale zostało to wykluczone. Po wymianie tranzystorów na BCX problem wzmocnienia został rozwiązany, jednak pozostało ciche buczenie, które może być związane z kondensatorami w zasilaczu lub problemami z masą. Zauważono, że zmiana tranzystorów sterujących i końcowych mogła zwiększyć moc wzmacniacza, co powoduje bardzo dużą głośność nawet przy połowie mocy. Wzbudzenia końcówki mogą wynikać z niewłaściwego doboru tranzystorów o zbyt wysokiej częstotliwości pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA