logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza Zhaoxin 936DH - wyświetlacz pokazuje 200 stopni, nagrzewa maksymalnie 320 stopni

Jacek28 16 Sty 2024 22:32 399 2
REKLAMA
  • #1 20913545
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Stacja lutownicza Zhaoxin 936DH użyta dwa razy po kilka minut, po ostatnim użyciu włożona jako sprawna do kartonu. Stacja została sprzedana (nie sprawdzałem przed wysyłką uznając, że nie ma takiej potrzeby) i nowy właściciel zgłosił problem jak w tytule. Wyświetlacz pokazuje maksymalnie 200 stopni, kręcąc na max kalibracją temperatura faktyczna na grocie wynosi około 320 stopni na wyświetlaczu nadal 200. Nie jest to wina kolby, gdyż sprawdzałem również na innej nowej i te obydwie sprawdziłem teraz na innej stacji - działają poprawnie.
    Może ktoś z Was miał podobny problem, niekoniecznie z tym modelem i znalazł winnego ? Poprawiłem luty gdzie się dało - bez zmian. Załączam zdjęcie płyty:
    Płyta drukowana stacji lutowniczej Zhaoxin 936DH
  • REKLAMA
  • #2 20913583
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Jeśli kolby są dobre to ja prześledziłbym drogę od styków termistora w grzałce do mikroprocesora.
  • #3 21344429
    tb_
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam, wiem, że odgrzebuję temat, ale być może ktoś skorzysta z mojej odpowiedzi.

W moim przypadku stacja przejawiała dokładnie te same objawy. Winowajcą okazał się główny potencjometr nastawy temperatury.
    Aby zdiagnozować, czy to na pewno on można po otwarciu stacji zewrzeć piny potencjometru tak jak zaznaczyłem to na załączniku. Wtedy stacja powinna grzać na pełnej mocy.

Płytka drukowana z zaznaczonymi pinami potencjometru.
REKLAMA